ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΝΤΕΚΟΛΤΕ

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΝΤΕΚΟΛΤΕ

Εάν είστε αρχάριος στο ράψιμο και δεν θέλετε να ράψετε κάτι περίπλοκο, ίσως αναρωτιέστε :

Γιατί χρειάζονται καθαρίσματα (επενδύσεις ή ντουμπλαρίσματα); Γιατί δεν μπορώ απλώς να γυρίσω μέσα τις άκρες και να τελειώσω το φόρεμα μου;

Προσθέτοντας τα καθαρίσματα δίνεται μια επαγγελματική εμφάνιση στα ραμμένα στο σπίτι ρούχα σας. Για μένα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το σωστό και όμορφο τελείωμα στις γραμμές του λαιμού και στα ανοίγματα στις μασχάλες για τα αμάνικα ρούχα μου, εκτός αν χρησιμοποιώ την λεπτή κυλινδρική βελονιάή ρέλι.Χρησιμοποιώ, επίσης, καθαρίσματα μερικές φορές στο στρίφωμα του ποδόγυρου και στα μανίκια. Χρησιμοποιείται επίσης για να τελειώσω τα τσεπόν ή τις πατιλέτες.

Το πλεονέκτημα της χρήσης του καθαρίσματος για την ολοκλήρωση των άκρων είναι ότι, οι ακατέργαστες άκρες του υφάσματος θα είναι καλά κρυμμένες στο εσωτερικό της όψης. Η επαγγελματική πινελιά που δίνει είναι κάτι που ξεφεύγει κατά πολύ από την «σπιτική ετικέτα».

Εάν έχετε καταφέρει να σχεδιάσετε πατρόν για το φόρεμά σας, μπορείτε εύκολα να σχεδιάσετε και αυτά τα καθαρίσματα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες. Ακόμη και σε περίπτωση που αγοράσετε ένα πατρόν και πρέπει να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο ντεκολτέ ή στις μασχάλες, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνες σας.

Τα καθαρίσματα κόβονται συνήθως ως ξεχωριστό κομμάτι και μετά ράβονται στο κύριο ένδυμα, αλλά μερικές φορές κόβονται ως προέκταση του κύριου ενδύματος. Υπάρχουν 4 τρόποι δημιουργίας και ραψίματος. Εδώ θα δούμε τον πρώτο τρόπο.

Μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δουλεύετε με ένα καθάρισμα είναι:
Το καθάρισμα πρέπει να κοπεί στην ίδια κατεύθυνση με το κύριο ένδυμα, έτσι ώστε να φαίνεται το ίδιο και να μην κρέμεται διαφορετικά το ένα από το άλλο.
Το ύφασμα που χρησιμοποιείται για το καθάρισμα πρέπει κατά προτίμηση από το ίδιο ύφασμα με το κυρίως ένδυμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να είναι ελαφρύτερο από αυτό του κυρίου ενδύματος. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι βαρύτερο από το κύριο ύφασμα γιατί δεν θα στέκεται καλά και θα είναι άσχημη η εξωτερική του εικόνα.
Πριν ράψετε το καθάρισμα στο ρούχο, βεβαιωθείτε ότι έχετε θωρακίσει τις άκρες. Προτιμώ μια βελονιά ζιγκ-ζαγκ πάνω από τις άκρες για να αποτραπεί το ξέφτισμα του νήματος
Εφαρμόζω πάντα μία ελαφριά αυτοκόλλητη καρίνα με σίδερο στην πίσω του όψη. Αυτό δίνει μια δομή στο ύφασμα.
Αν έχετε πατρόν με άνοιγμα ή φερμουάρ τελειώστε αυτά πριν ράψετε τα καθαρίσματα.

ΚΑΡΙΝΑ
Η καρίνα είναι απαραίτητη για την αποφυγή ξεχειλώματος και χαλάρωσης της λαιμόκοψης ή των ανοιγμάτων στις μασχάλες. Δίνει επίσης σταθερότητα και δομή στο ύφασμα του κύριου ενδύματος.
Η καρίνα πρέπει να εφαρμοστεί στην ανάποδη πλευρά του ενδύματος. Βεβαιωθείτε ότι η καρίνα που χρησιμοποιείτε ταιριάζει με το βάρος του υφάσματος που χρησιμοποιείτε.
Στην περίπτωσή μου χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον ένα ταιριαστό κομμάτι φόδρας ή το ίδιο ύφασμα με αυτό του κύριου ενδύματος για να ράψω το καθάρισμα αφού πριν έχω εφαρμόσει επάνω στην ανάποδη πλευρά του μία πολύ ελαφριά καρίνα με το σίδερο.
Για τα σκουρόχρωμα υφάσματα επιλέξτε μια σκούρου χρώματος καρίνα.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΤΕ ΠΑΤΡΟΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΑΙΜΟΚΟΨΗΣ
Δημιουργήστε πρώτα ένα πατρόν σε χαρτί - Πάρτε ένα χαρτί 25 επί 25 εκ.

1.Κρατήστε το πατρόν του μπούστου πάνω στο χαρτί. Σταθεροποιήστε τα με καρφίτσες ή βάρη, έτσι ώστε να μην αλλάζουν θέσεις.

2.Με ένα μολύβι, σημειώστε το ντεκολτέ, την κλίση του ώμου, το κέντρο. Πρέπει να προσθέσετε 6 εκ έξω από αυτό. Αφαιρέστε το πατρόν του φορέματος. Από το κέντρο κατεβείτε 6 εκ προς τα κάτω και σημειώστε, επαναλάβετε σε μερικά σημεία ακόμα αριστερά και δεξιά του κέντρου. Σχεδιάστε μια καμπύλη στα νέα σημεία που να ταιριάζει ακριβώς με την καμπύλη του ντεκολτέ.

3. Κόψτε το πατρόν του ενδύματος και του καθαρίσματος περιμετρικά εκτός από το εσωτερικό του ντεκολτέ.

4. Τοποθετήστε το ένα πατρόν επάνω στο άλλο και βεβαιωθείτε ότι συμφωνούν απόλυτα στην γραμμή του ντεκολτέ.

5. Τοποθετείστε το πατρόν του καθαρίσματος στην τσάκιση του υφάσματος που έχετε διπλώσει στην μέση και κόψτε τα πάντα περιμετρικά συμπεριλαμβανομένης της γραμμής ώμου, εκτός από το εσωτερικό του ντεκολτέ. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κόψει το ντεκολτέ. Τοποθετήστε μια εγκοπή στο κέντρο.

6. Κόψτε το ένδυμα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ενισχύστε με αυτοκόλλητη καρίνα το καθάρισμα. Συνήθως σιδερώνω την καρίνα σε ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος και ακολούθως αντιγράφω το πατρόν πάνω του και μετά το κόβω. Σημειώστε τη λαιμόκοψη καθαρά στην ανάποδη πλευρά του καθαρίσματος -αυτοκολλημένη πλευρά. (Δεν συμπεριλαμβάνεται στις φωτογραφίες).

7. Τοποθετείστε τα δύο κομμάτια ταιριάζοντας τις εγκοπές με καλές πλευρές μαζί και ράψτε στην γραμμή του ντεκολτέ.

8. Όπως είναι ραμμένα μαζί τώρα τα δύο κομμάτια κόψτε το εσωτερικό του ντεκολτέ ½ εκ από την ραφή.

9. Γυρίστε το καθάρισμα στο εσωτερικό του ενδύματος, σιδερώστε και ράψτε το με πλακοραφή στην θέση του ½ εκ από την άκρη.

10. Τελειώσατε και έχετε ένα τέλεια ραμμένο ντεκολτέ.

=========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER