ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑ (SATIN STITCH)


ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑ (SATIN STITCH)
Μεταξοβελονιά - μόνο από τον ήχο της λέξης, αυτό που έρχεται στο μυαλό μας, μας κάνει να σκεφτόμαστε κάτι απαλό, ομαλό και πολυτελές.

Η μεταξοβελονιά μοιάζει ακριβώς στην όψη με το μετάξι. Φαίνεται αλλά και την αισθάνεστε απαλή και μεταξένια και μπορεί να μετατρέψει έναν απλό κέντημα σε κάτι πολυτελές καθώς γεμίζει τους χώρους σε οποιοδήποτε σχέδιο κεντήματος.

ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑ (SATIN STITCH)
Η ομορφιά της Μεταξοβελονιάς έγκειται στο πόσο απλή είναι. Είναι σε απλές ευθείες βελονιές που το καθιστούν μια γρήγορη και εύκολη επιλογή για να γεμίσετε χώρους και σχήματα.
Αυτή η βελονιά είναι καλύτερη σε μικρά έως μεσαία σχήματα καθώς μεγαλύτερα σχήματα οδηγούν σε μακριές βελονιές που μπορούν να πιαστούν και να τραβήξουν.
Μπορείτε να σπάσετε μεγαλύτερες περιοχές σε μικρότερες περιοχές μεταξοβελονιών για να αποφύγετε τραβήγματα.
Κάτι που πρέπει να προσέχετε ενώ κάνετε τη μεταξοβελονιά με το χέρι.
Βεβαιωθείτε ότι οι βελονιές ξεκινούν και τελειώνουν ακριβώς στο περίγραμμα του σχεδιασμού.
Βεβαιωθείτε ότι το περίγραμμα του σχεδίου καλύπτεται με βελονιές.
Μπορείτε επίσης να κεντήσετε το περίγραμμα πρώτα και στη συνέχεια να γεμίσετε αυτό με μεταξοβελονιά.
Ένα περίγραμμα είναι απλώς προαιρετικό και μπορείτε να το κεντήσετε αν είναι πιο εύκολο για εσάς.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Ένα τελάρο κεντήματος συνιστάται όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μεταξοβελονιά για να αποτρέψει τα τραβήγματα που μπορεί να προκληθούν από βελονιές πολύ σφιχτές. Είναι πάντα καλή ιδέα εάν ξεκινάτε από το κέντρο του σχεδιασμού ή από το ευρύτερο μέρος του σχεδιασμού και εργάζεστε προς τις εξωτερικές άκρες. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι βελονιές θα είναι χωρίς παραμόρφωση.
Για αυτά τα δείγματα, χρησιμοποίησα μία κλωστή κεντήματος 6 κλώνων, αλλά μπορεί να γίνει πολύ καλή δουλειά και με λιγότερους κλώνους.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑ (SATIN STITCH)

ΒΗΜΑ 1 - ΣΧΕΔΙΑΣΗ
Σχεδιάστε το σχέδιό σας χρησιμοποιώντας κάτι που δεν θα εμφανιστεί ή θα εξαφανιστεί στο τελικό σας σχέδιο. Το μολύβι γραφίτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν πρόκειται να κεντήσετε πάνω από τις άκρες του. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε μαρκαδόρο υφάσματος που εξαφανίζεται αργότερα από μόνος του.

ΒΗΜΑ 2 - ΕΝΑΡΞΗ ΒΕΛΟΝΙΑΣ
Ξεκινήστε με τη βελόνα και την κλωστή που έρχονται στη καλή πλευρά του υφάσματος σε ένα σημείο στην άκρη του σχεδίου στο (1).

ΒΗΜΑ 3 - ΠΡΩΤΗ ΒΕΛΟΝΙΑ
Τοποθετήστε ξανά τη βελόνα σας ακριβώς απέναντι στο σχέδιο στην αντίθετη πλευρά στο (2).

Επιστρέψτε στη καλή πλευρά του υφάσματος εισάγοντας τη βελόνα σας από κάτω, δίπλα στην πρώτη βελονιά στο (3). Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε τη βελόνα πάντα στο περίγραμμα του σχεδίου.

ΒΗΜΑ 4 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Αυτό είναι το μοτίβο που πρέπει να ακολουθήσετε καθώς συμπληρώνετε την περιοχή με μεταξοβελονιά. Κλείστε με βελονιές τα όποια ελάχιστα κενά. Συνεχίστε να κάνετε βελονιές με τον ίδιο τρόπο στο ένα άκρο του σχεδίου. Αφού τελειώσει η μία πλευρά, ξεκινήστε ξανά από τη μέση έως την άλλη άκρη.

ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑ (SATIN STITCH) - ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
Ξεκινήστε φέρνοντας την βελόνα από πίσω εμπρός(1).
Κάντε την πρώτη σας βελονιά(1-2).
Φέρτε την βελόνα σας δίπλα στο αρχικό σημείο εκκίνησης (2-3).
Επαναλάβετε κάνοντας άλλη μια βελονιά και συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο.
Όταν τελειώσετε, μπορείτε να βάλετε το περίγραμμα με μία
πισωβελονιά ( backstitch) ή μερικούς χαριτωμένους μικρούς  γαλλικούς κόμπους δηλαδή με την βελονιά κομπάκι (French Knots).

 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΟΒΕΛΟΝΙΑΣ ( SATIN STITCH)
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές μεταξοβελονιών εάν θέλετε να εξερευνήσετε περαιτέρω τις δυνατότητές της.
Δοκιμάστε μακριά και κοντή μεταξοβελονιά και την βελονιά με σκιές. Η βελονιά παραμένει η ίδια, αλλά ελαφρώς διαφορετικά εφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονίσουν αυτήν την υπέροχη απαλή, ομαλή δημιουργική βελονιά – που δικαίως ονομάζεται - Μεταξοβελονιά.

Δημιούργησα ένα μικρό σχετικό βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube, μπορείτε να βρείτε περισσότερα μαθήματα για βελονιές, όπως επίσης πολλά βίντεο ραπτικής και κατασκευών.

========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER