ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε πισωβελονιά;
Η Πισωβελονιά είναι μία δημοφιλής βελονιά για ράψιμο στο χέρι που χρησιμοποιείται σε ραφές για να τους δώσει δύναμη και αντοχή.

Χρησιμοποιείται ακόμα από πολλούς σχεδιαστές ρούχων υψηλής ραπτικής για να ράψουν τις δημιουργίες τους και έχει μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων και εφαρμογών.
Εάν έχετε κάποια επιδιόρθωση να κάνετε ή απλά πρέπει να ράψετε ένα έργο, τότε το να μάθετε πώς να κάνετε πισωβελονιά είναι ιδανικό για εσάς ακόμα κι αν είστε αρχάριος!

Πώς να κάνετε Πισωβελονιά(Backstitch)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ;

Η πισωβελονιά φυσικά!
Λόγω της εμπρός και πίσω κίνησης και της ικανότητας της να κάνει πραγματικά μικρές βελονιές, το πίσω μέρος είναι η ισχυρότερη βελονιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν δεν έχετε ραπτομηχανή.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ
Όταν ξεκινήσετε το ράψιμο με το χέρι, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε μια καλά φωτισμένη περιοχή. Θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που κάνει το καλό φως, ειδικά εάν ράβετε κάτι όπου οι πίσω βελονιές θα είναι ορατές στο εξωτερικό και πρέπει να είναι μικρές και τακτοποιημένες.
Εάν ράβετε πισωβελονιά ως διακοσμητικό χαρακτηριστικό σε κάποιο έργο ραψίματος, τότε χρησιμοποιήστε κλωστή κεντήματος που μπορείτε να βρείτε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων.
Διαφορετικά, εάν επιδιορθώνετε ή ράβετε με το χέρι όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ραπτομηχανή, θα πρέπει να γίνει με κανονική κλωστή ραπτικής. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μία κλωστή από πολυεστέρα, αρκετά ανθεκτική, ώστε οι ραφές σας να αντέχουν στο πλύσιμο και τη φθορά.
Δεν χρειάζεστε ειδική βελόνα για την πισωβελονιά. Απλώς χρησιμοποιήστε μια βελόνα χειρός κατάλληλη για το ύφασμα και την κλωστή που χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε κλωστή κεντήματος θα χρειαστείτε μια βελόνα με μεγάλο μάτι.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ;
Ένας από τους κύριους σκοπούς της πισωβελονιάς είναι το ράψιμο ισχυρών ραφών χωρίς ραπτομηχανή. Είναι ισχυρότερη από την απλή βελονιά τρυπώματος και παρόλο που χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, εξακολουθεί να είναι σχετικά γρήγορη.
Εκτός από το ράψιμο στο χέρι, η πισωβελονιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακοσμητικούς σκοπούς.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο από το κανάλι μου στο YouTube που σας δείχνει πώς να κάνετε πισωβελονιά.

Έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει αρκετά βίντεο ραπτικής, χειροτεχνίας και κατασκευής κοσμημάτων, οπότε μην ξεχάσετε να εγγραφείτε. Όλα τα βίντεο είναι γρήγορα και εστιασμένα, οπότε δεν χρειάζεται να χάνετε πολύ χρόνο για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Πάρτε τον καφέ σας, καθίστε αναπαυτικά και πατήστε το play. Είναι λιγότερο από 2 λεπτά.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ- ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ
ΒΗΜΑ 1 – ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΜΠΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΗΣ
Αρχικά, ξεκινήστε δένοντας έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής σας.
Εάν χρησιμοποιείτε μία κανονική λεπτή κλωστή, θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να την ενισχύσετε κάνοντας την διπλή.
Για μία περισσότερο ενισχυμένη κλωστή όπως το δείγμα μου, απλά έδεσα με κόμπο μαζί τις δύο άκρες της κλωστής.

Πώς να περάσετε κλωστή σε μια βελόνα

ΒΗΜΑ 2 - ΠΡΩΤΗ ΒΕΛΟΝΙΑ
Βάλτε τη βελόνα κάτω από το ύφασμα (θέση 1) και ανασηκώστε την 6 mm μακριά (θέση 2). Τραβήξτε την κλωστή μέχρι τον κόμπο στο τέλος. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο όπως κάνετε με την απλή βελονιά τρυπώματος.

Πόση απόσταση πρέπει να έχουν οι βελονιές σας;
Η απόσταση των βελονιών εξαρτάται από εσάς. Για καλύτερα αποτελέσματα, όσο μικρότερη η απόσταση, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε να επιλέξετε 6 mm μήκος βελονιάς την πρώτη φορά που εξασκείστε στην πισωβελονιά σας και προσπαθήστε να μειώσετε το μήκος σε 3 mm μετά από μερικά ολοκληρωμένα έργα.
Τα λεπτότερα υφάσματα απαιτούν μικρότερο μήκος βελονιάς από περισσότερα χοντρά υφάσματα όπως το τζιν.
Όταν χρειάζομαι να ράψω πολύ μικρές ραφές, χρησιμοποιώ τον μεγεθυντικό φακό μου για να τις κάνω πιο τακτοποιημένες.
Αυτό είναι πιθανώς λίγο υπερβολικό για τα περισσότερα έργα, αλλά όταν φωτογραφίζω τη δουλειά μου από κοντά, θέλω να σας εντυπωσιάσω!
Εσείς απλά κάνετε το καλύτερό σας! Ακόμα κι αν οι βελονιές φαίνονται λίγο άνισες και αδύνατες, θα διαπιστώστε ότι είναι πραγματικά δυνατές.

ΒΗΜΑ 3 - ΡΑΨΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ
Πάρτε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα εισάγοντας τη βελόνα στο ίδιο μέρος που ξεκινήσατε.(Θέση 3 που είναι ίδια με τη θέση 1) Επειδή αυτή είναι η πρώτη μας βελονιά, αυτό σημαίνει ότι θα εισάγουμε τη βελόνα στον κόμπο.

Φέρτε τη βελόνα μπροστά από την επόμενη βελονιά σε ίση απόσταση στη θέση 4.
Εάν η πρώτη σας βελονιά ήταν 6 mm τότε αυτό σημαίνει ότι θα περάσετε τη βελόνα σας 6 mm μπροστά από τη δεύτερη βελονιά.
Δοκιμάστε και κρατήστε τις ραφές ευθείες και ευθυγραμμισμένες.
Εάν χρειάζεστε πραγματικά τακτοποιημένη ραφή, θα μπορούσατε να μετρήσετε και να σημειώσετε ίσες αποστάσεις με ένα χάρακα.
Μην ξεχνάτε, όσο μικρότερες είναι οι ραφές σας τόσο ισχυρότερη θα είναι η ραφή.

ΒΗΜΑ 4 - ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΤΗ ΒΕΛΟΝΑ
Τραβήξτε τη βελόνα για να αποκαλύψετε την πρώτη σας βελονιά!

ΒΗΜΑ 5 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Επαναλάβετε μέχρι τη ραφή σας μέχρι να φτάσετε στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετείτε τη βελόνα στην πρώτη βελονιά και σε ίση απόσταση από τη δεύτερη βελονιά.
Οι βελονιές μου πήγαν λίγο στραβά στη μέση, αλλά μπορείτε να το αποτρέψετε σχεδιάζοντας μια γραμμή κατά μήκος της ραφής με κιμωλία πριν ξεκινήσετε.
Εάν ράβετε μια ραφή χειρός, τότε δεν έχει σημασία αν δεν είναι απόλυτα ευθεία, αλλά για κέντημα, θα θέλατε να φαίνεται όσο πιο τακτοποιημένο γίνεται.

Πίσω βελονιές

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΆ
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κίνηση εμπρός και πίσω της βελόνας, αντικαταστήστε την με την απλή βελονιά τρυπώματος. Αυτή είναι η ευκολότερη βελονιά για ράψιμο στο χέρι που θα μπορούσατε ποτέ να μάθετε και είναι μια απλή κίνηση πάνω-κάτω. Αν και δεν είναι τόσο ισχυρή, αν καταφέρετε να ράψετε με πολύ μικρές βελονιές, θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Εδώ μπορείτε να δείτε πώς η απλή βελονιά τρυπώματος μοιάζει διαφορετική από την πισωβελονιά.
Παρατηρήστε τα κενά μεταξύ των βελονιών στην βελονιά τρυπώματος.

ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ– χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο αλλά είναι ισχυρότερη.

ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ
- γρηγορότερη και ευκολότερη για αρχάριους αλλά όχι τόσο ισχυρή.

Απλή Βελονιά τρυπώματος σε σύγκριση με την Πισωβελονιά

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑΣ

Στο παραπάνω δείγμα έχω ράψει από δεξιά προς τα αριστερά, αλλά μπορείτε να ράψετε και αντίθετα.
Εξαρτάται απλώς από εσάς. Εφόσον μπαίνετε συνεχώς στην προηγούμενη βελονιά θα έχετε μια ωραία ισχυρή σειρά πισωβελονιά.

ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Εάν έχετε μπερδευτεί με οποιοδήποτε από τα βήματα, μπορείτε να επιστρέψετε και να παρακολουθήσετε το βίντεο ή να δείτε την παρακάτω αριθμημένη εικόνα.
Επειδή πηγαίνετε συνεχώς προς τα εμπρός και προς τα πίσω, χρησιμοποιεί πολύ κλωστή και θα χρειαστεί να τροφοδοτείτε την βελόνα σας με νέα κλωστή συνεχώς.

Δοκιμάστε την.
Όπως γίνεται πολλές φορές, μερικά πράγματα είναι ευκολότερα από ό, τι φαίνονται και για κάποια μικρά έργα είναι λιγότερο χρονοβόρο από το να ρυθμίσετε την ραπτομηχανής σας.

Και μην ξεχνάτε ότι είναι μία από τις βασικές και ωραιότερες βελονιές για κέντημα.

========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER