ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη

ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ - RUNNING STITCH

ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ - RUNNING STITCH

Αυτή είναι μία από τις ευκολότερες και πιο συνηθισμένες βελονιές στο κέντημα και χρησιμοποιείται συχνά για ραφές στο χέρι. 

Με απλά λόγια, είναι μια ομοιόμορφη βελονιά με κίνηση πάνω και κάτω και που μπορεί να κάνει ο καθένας. Ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να κάνουν αυτήν την βελονιά!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ - RUNNING STITCH
Η απλή βελονιά (ή βελονιά τρυπώματος) είναι μια βασική βελονιά χειρός που λειτουργεί σε κίνηση πάνω-κάτω. Είναι η βάση πολλών άλλων βελονιών χειρός και βελονιών κεντήματος, οπότε είναι σημαντικό να την μάθετε πριν προχωρήσετε σε πιο προηγμένες ραφές.
Οι βελονιές και τα κενά μεταξύ τους μπορεί να είναι ομοιόμορφα ή άνισα σε μήκος, ανάλογα με τη ραφή ή το εφέ κεντήματος που δημιουργείτε.

Οι συνήθεις χρήσεις της απλής βελονιάς περιλαμβάνουν:
Ραφές ραψίματος με το χέρι
Τρύπωμα ραφών με το χέρι πριν το ράψιμο
Δημιουργία σούρας με το χέρι
Καπιτονάρισμα
Επιδιόρθωση ενδυμάτων
Διακοσμητικά κεντήματα σε ρούχα και άλλα έργα ραπτικής

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ;

Ραφές:Κατά το ράψιμο στο χέρι, η βελονιά είναι γρήγορη και εύκολη και είναι η βελονιά που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι αρχάριοι.

Τρύπωμα: Ο σκοπός του τρυπώματος έχει σκοπό να συγκρατήσει προσωρινά τα κομμάτια υφάσματος πριν από το τελικό ράψιμο στην ραπτομηχανή. Μερικές φορές είναι βολικότερο να συνδυάζετε τα κομμάτια μαζί πρώτα χρησιμοποιώντας μια απλή βελονιά τρυπώματος διότι αυτό σας επιτρέπει να έχετε τον μέγιστο έλεγχο στο σχέδιο σας και να προσαρμόζετε προσεκτικά τα δύσκολα κομμάτια μαζί. Χρησιμοποιώ τακτικά αυτήν την διαδικασία για τη ρύθμιση μανικιών σε φορέματα ή μπλουζάκια και τις ραφές ρεντιγκότα.

Διακοσμητικά: Στα κεντήματα, αυτή η βελονιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακοσμητικούς σκοπούς και να δημιουργήσει στελέχη λουλουδιών, περιγράμματα και περίπλοκα μοτίβα στροβιλισμού.

Καπιτονάρισμα (Quilting): Η απλή βελονιά τρυπώματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο καπιτονάρισμα για να τρυπώσει τα στρώματα του υφάσματος και να τα ράψει μαζί.

Δημιουργία σούρας: Τις περισσότερες φορές θα χρησιμοποιήσετε μια ραπτομηχανή για να δημιουργήσετε όμορφες σούρες, αλλά υπάρχουν φορές που η δημιουργία σούρας με το χέρι είναι ευκολότερη. Ο βαρύς καμβάς ή κάποια σκληρά υφάσματα μπορεί να είναι δύσκολο να σουρωθούν στην ραπτομηχανή και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η βελονιά. Επιπλέον, τα πολύ ωραία και λεπτά υφάσματα σουρώνονται καλύτερα με το χέρι.

Οφέλη από τη χρήση της απλής βελονιάς τρυπώματος (Running Stitch):
Το καλό με αυτήν την βελονιά είναι ότι το πίσω και το μπροστινό μέρος του έργου σας θα φαίνονται το ίδιο ελκυστικά με ωραίες ομοιόμορφες βελονιές. Γι'αυτό είναι συχνά η βελονιά που προτιμούν όσοι ασχολούνται με το καπιτονάρισμα.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ;
Εάν ράβετε απλές ραφές, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονική κλωστή ή πιο χοντρή κλωστή αν χρειάζεστε ισχυρότερες ραφές σε βαριά υφάσματα.
Όταν χρησιμοποιείται για διακοσμητικά κεντήματα, χρησιμοποιούμε συνήθως κλωστή κεντήματος με την απλή βελονιά τρυπώματος.
Για τρύπωμα ή διακοσμητικά κεντήματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία κλωστή χρωματικής αντίθεσης.
Οι ραφές πρέπει να ράβονται με το ίδιο χρώμα για να δημιουργήσουν μια αόρατη ραφή.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ

Η βελόνα που χρησιμοποιείτε για την εκτέλεση απλών βελονιών τρυπώματος εξαρτάται από το ύφασμα και την κλωστή που χρησιμοποιείτε.
Για κέντημα, χρησιμοποιήστε μια βελόνα κεντήματος που έχει μεγαλύτερο μάτι για να περνάει εύκολα η κλωστή.
Εάν ράβετε μια ραφή, τότε χρησιμοποιήστε μια βελόνα γενικής χρήσης με μέγεθος ματιού κατάλληλο για το πάχος της κλωστής σας.

ΕΝΤΟΝΟ ΦΩΣ!
Το κέντημα στο χέρι είναι ευκολότερο σε έντονο φως.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο από το κανάλι μου στο YouTube που σας δείχνει πώς χρησιμοποιώ την απλή βελονιά τρυπώματος. Θα σας δείξω αυτήν την βελονιά για κεντήματα, ραφές και σούρες.

Έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει αρκετά βίντεο ραπτικής, χειροτεχνίας και κατασκευής κοσμημάτων, οπότε μην ξεχάσετε να εγγραφείτε. Όλα τα βίντεο είναι γρήγορα και εστιασμένα, οπότε δεν χρειάζεται να χάνετε πολύ χρόνο για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Πάρτε τον καφέ σας, καθίστε αναπαυτικά και πατήστε το play. Είναι λιγότερο από 4 λεπτά.

ΒΗΜΑ 1 - ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ
Περάστε τη βελόνα σας με μονή ή διπλή κλωστή. Συνήθως, η μονή κλωστή χρησιμοποιείται για κεντήματα και καπιτονάρισμα, και η διπλή κλωστή χρησιμοποιείται για ράψιμο ραφών. Κάντε κόμπο στην άκρη της κλωστής.

ΒΗΜΑ 2 - ΕΙΣΑΓΑΓΕΤΕ ΤΗ ΒΕΛΟΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
Περάστε τη βελόνα σας από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος στην καλή. Ο κόμπος θα βρίσκεται στην κάτω πλευρά και δεν θα είναι ορατός από την καλή πλευρά του έργου σας.

Η κατεύθυνση των βελονιών:
Αν είστε δεξιόχειρες τότε θα δουλεύετε τις βελονιές από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Εάν είστε αριστερόχειρα, φυσικά θα εργαστείτε στην αντίθετη κατεύθυνση - αριστερά προς τα δεξιά.

ΒΗΜΑ 3 - ΠΡΩΤΗ ΒΕΛΟΝΙΑ
Τώρα βάλτε τη βελόνα πίσω μέσα από το ύφασμα σε μικρή απόσταση. Εάν ασκείστε απλώς, δοκιμάστε μια απόσταση 6 mm. Όσο πιο κοντά ράβετε, τόσο ισχυρότερη ραφή θα δημιουργήσετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ράψιμο σε ευθεία γραμμή ή στοχεύετε σε τέλειες συμμετρικές και ομοιόμορφες βελονιές, πιάστε ένα χάρακα και σημειώστε κουκκίδες κάθε 6 mm κατά μήκος μιας γραμμής.

ΒΗΜΑ 4: ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ
Η βελόνα και η κλωστή είναι τώρα κάτω από το ύφασμα - ακριβώς από όπου ξεκινήσατε.
Ελάτε ξανά από κάτω στη θέση 3. Αυτή θα είναι η απόσταση του κενού.
Τώρα συνεχίστε και επαναλάβετε!
ΚΑΤΩ-ΕΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ- ΕΠΑΝΩ -ΚΑΤΩ-ΕΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ- (δείτε τους αριθμούς 1 έως 10 παρακάτω)

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΒΕΛΟΝΙΑΣ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ
Οι απλές βελονιές τρυπώματος δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ομοιόμορφες σε απόσταση. Κοιτάξτε τις διαφορετικές εμφανίσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε μεταβάλλοντας τα μήκη των βελονιών.
Εάν κάνετε μακρύτερες βελονιές, λάβετε υπόψη σας ότι λόγω μήκους μπορούν να πιαστούν σε κοσμήματα και είναι πολύ πιθανόν να πιαστούν και στο πλυντήριο.

Η μικρή βελονιά (seed stitch) είναι μια παραλλαγή της απλής βελονιάς. Αντί για ράψιμο με το χέρι σε ευθεία σειρά, οι μικρές βελονιές χρησιμοποιούν την ίδια κίνηση πάνω και κάτω σε τυχαίο μοτίβο. Ο σκοπός αυτού είναι να δημιουργήσετε μια βελονιά γεμίσματος για να καλύψετε μεγαλύτερα μέρη ενός σχεδίου.

ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΒΕΛΟΝΙΕΣ

Όταν χρησιμοποιείτε ένα στεφάνι κεντήματος θα πρέπει να κάνετε μια βελονιά κάθε φορά.
Αλλά όταν ράβετε ραφές θα είστε σε θέση να κάνετε πολλές βελονιές πάνω και κάτω κάθε φορά και να ράβετε πολύ γρήγορα.
Θυμηθείτε να κάνετε τις βελονιές σας όσο το δυνατόν μικρότερες για να δημιουργήσετε μία ισχυρότερη ραφή.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ
Για να ολοκληρώσετε τη γραμμή ραψίματος, στερεώστε την κλωστή σας στο πίσω μέρος του υφάσματος.
Εάν είστε πλήρως αρχάρια, δείτε παρακάτω.

Βήμα 1: Φέρτε τη βελόνα σας πίσω και περάστε μια μικρή βελονιά στο ύφασμα.
Βήμα 2: Πριν τραβήξετε την κλωστή σας, βάλτε ξανά τη βελόνα στο βρόχο. Τραβήξτε σφιχτά.
Βήμα 3: Για επιπλέον δύναμη επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία. Στη συνέχεια, κόψτε την κλωστή και τελειώσατε!
Η απλή βελονιά τρυπωματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει και να δημιουργήσει απλά κεντήματα για ρούχα και λευκά είδη σπιτιού.
Μπορείτε να κεντήσετε απευθείας στα ρούχα ή να ράψετε με ρετάλια υφάσματος για να κάνετε μπαλώματα.

ΑΠΛΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΤΡΥΠΩΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑΣ

Μία συνηθισμένη βελονιά για το ράψιμο με το χέρι που χρησιμοποιείται στις ραφές είναι η πισωβελονιά. Πρόκειται για μια βελονιά χειρός που βασίζεται στη βελονιά που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ισχυρότερων ραφών.

RUNNING STITCH - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η απλή βελονιά τρυπώματος είναι πραγματικά η ευκολότερη βελονιά κεντήματος που μπορείτε να κάνετε ποτέ. Μόλις καταφέρετε να αποκτήσετε αέρα σε αυτήν την απλή βελονιά, μπορείτε να το δημιουργήσετε με βάση αυτήν πολύ περισσότερες όμορφες βελονιές.

ΑΛΛΕΣ ΒΕΛΟΝΙΕΣ
ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ - BACKSTITCH

===============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER