ΜΕΝΟΥ

Τρίτη

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

Γιατί είναι σημαντικό να αγοράσετε καλό πλεκτό ύφασμα για ράψιμο;

Το ύφασμα είναι το παν στο ράψιμο. Είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε. Και υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη πλεκτών υφασμάτων εκεί έξω. Μερικά από τα πλεκτά μπορούν να σας ξετρελάνουν. Εάν έχετε ένα καλό πλεκτό ύφασμα, η μισή δουλειά σας έχει ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πλεκτά είναι τα αγαπημένα για το ντύσιμο. Φτιάχνουν υπέροχα ενδύματα που εφαρμόζουν καλά στο σώμα και είναι πολύ άνετα. Είναι επίσης εύκολα στη φροντίδα τους.Τα κύρια πλεκτά υφάσματα είναι τα ζέρσεϊ, διπλοπλεγμένο ζέρσεϊ, μακό, φανέλα, βελουτέ, πλεκτό κοτσίδα και φούτερ. Όπως καταλάβατε με τον όρο «πλεκτό» εννοούμε τα πλεκτά και ελαστικά υφάσματα και όχι τα υφαντά. Δείτε εδώ τις διαφορές.

Πρώτα, ελέγξτε αν το πλεκτό ύφασμα είναι ανθεκτικό. Εάν τεντώσετε το ύφασμα, θα πρέπει να επιστρέψει στη αρχική του θέση ηρεμίας. Μην τεντώνετε στις άκρες, αλλά τεντώστε κάπου μέσα. Δείτε αν το ύφασμα έχει σχηματίσει μη απαραίτητα εξογκώματα μετά την επιστροφή του. Εάν έχει, μην το αγοράσετε. Τεντώστε το σταυρωτά και κατά μήκος και δείτε τις διαφορές στο τέντωμα. Εάν το ύφασμα δεν επιστρέψει στη θέση ηρεμίας, αυτό σημαίνει ότι θα κρεμάσει με την χρήση και το πλύσιμο. Δείτε το βάρος τους ανά τετραγωνικό. Τα βαρύτερα είναι σταθερότερα.

Τα βαμβακερά πλεκτά είναι πολύ άνετα στο σώμα και είναι τα πιο προτιμώμενα για το ντύσιμο. Η βαμβακερή φανέλα είναι καλή για μπλουζάκια και t-shirts. Οι άκρες της φανέλας κυρτώνουν. Τα ελαστικά πολυέστερ δεν κυρτώνουν έτσι στις άκρες.  Τα βαμβακερά / spandex, πλεκτά υφάσματα είναι το αγαπημένο ύφασμα για την κατασκευή ρούχων γυμναστικής, λόγω της εξαιρετικής αντοχής, της επαναφοράς στην αρχική τους μορφή καθώς και της άνεσης.

Τα πλεκτά που περιέχουν ίνες spandex και έχουν ελαστικότητα και στις δύο κατευθύνσεις είναι ιδανικά για κολάν, μαγιό και ρούχα που πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια.  Αγοράστε επιπλέον λίγο ύφασμα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ύφασμα για το ένδυμα μετά την πιθανή συρρίκνωση από το πλύσιμο.

ΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΠΛΕΚΤΑ

Το μηχάνημα Overlock ή ο κοπτοράπτης είναι ιδανικά όταν ράβουμε πλεκτά. Αυτά τα μηχανήματα κάνουν ελαστικές ραφές που ταιριάζουν στην ευελιξία των πλεκτών υφασμάτων. Μια βελονιά τριών ή τεσσάρων νημάτων είναι η καλύτερη βελονιά για ράψιμο πλεκτών. Τα μηχανήματα Overlock ράβουν, και κόβουν το ύφασμα ταυτόχρονα - κάνουν μια ευθεία βελονιά στο μπροστινό μέρος του υφάσματος και στο πίσω μέρος μια βελονιά τύπου ζιγκ-ζαγκ.

Σε μια συνηθισμένη ραπτομηχανή προτιμάται η ραφή ζιγκ ζαγκ για ράψιμο.

Χρησιμοποιήστε ένα ποδαράκι με ροδάκια αντί για το κανονικό πόδι πίεσης – για να μετακινεί ομαλά το ύφασμα και μην υπάρχει τέντωμα του υφάσματος.

Χρησιμοποιήστε μια βελόνα με στρογγυλή μύτη για ελαστικά υφάσματα για να ράψετε ραφές και στριφώματα. Η βελόνα 70/10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαφριά πλεκτά. 75/11 για πλεκτά μεσαίου βάρους. Για παχύτερα πλεκτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 90/14 βελόνα.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μια δίδυμη βελόνα για να ράψετε στριφώματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κλωστή από 100% πολυεστέρα ή βαμβάκι / πολυεστέρα - τόσο για πάνω όσο και για την μασουρίστρα. Η κανονική κλωστή από βαμβάκι θα σπάσει υπό την πίεση της ελαστικότητας του υφάσματος.

Αγοράστε θερμοκολλητικές ταινίες ρελιάσματος - εμποδίζουν τις άκρες να τεντωθούν.

Η αράχνη ραπτικής είναι ιδανική για να ράβετε στριφώματα σε φούστες, παντελόνια και φορέματα από πλεκτό ελαφρύ. Ο εύκαμπτος ιστός συγχωνεύεται με το πλεκτό ανάμεσα στις πτυχές του υφάσματος στο στρίφωμα για να του δώσει σταθερότητα. Μπορεί να κάνει το ύφασμα σταθερό και να αποτρέψει επίσης το ξεχείλωμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΠΛΕΚΤΑ ΓΙΑ ΡΑΨΙΜΟ

Τα πλεκτά υφάσματα συρρικνώνονται μετά το πλύσιμο, ακόμη περισσότερο από μερικά υφασμένα υφάσματα, οπότε πλένετε πριν ράψετε για να αποφύγετε τη συρρίκνωση μετά. Μην πλένετε σε ζεστό νερό, το ύφασμα θα συρρικνωθεί περισσότερο. Αγοράστε λίγο περισσότερο ύφασμα για να υπολογίσετε τη συρρίκνωση. Σιδερώστε πριν κόψετε. Βρείτε τη κατεύθυνση του νήματος- Δεν υπάρχει ούγια στα πλεκτά υφάσματα και δεν μπορείτε να τραβήξετε μία κλωστή όπως θα κάνατε σε ένα υφασμένο ύφασμα. Ίσως ακόμα να είναι δύσκολο να βρείτε την κατεύθυνση ευθυγραμμίζοντας τις άκρες όπως θα κάνατε σε ένα υφασμένο ύφασμα. Η ευθυγράμμιση των άκρων ενός πλεκτού υφάσματος δεν είναι αξιόπιστη.

Πρέπει να ισιώσετε το ύφασμα - αυτό είναι πολύ σημαντικό στα πλεκτά υφάσματα αλλιώς δεν θα πέφτει σωστά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ευθυγραμμίσετε τα ορατά κάθετα νήματα του πλεκτού.

Δύο μεγάλα προβλήματα με τα πλεκτά είναι ότι οι άκρες κυρτώνουν και η ελαστικότητα του καθιστά δύσκολο το ράψιμο.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΠΛΕΚΤΑ ΓΙΑ ΡΑΨΙΜΟ

Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα δεν είναι τεντωμένο καθώς σημαδεύετε και κόβετε το ύφασμα.

Το πλεκτό ύφασμα είναι επιρρεπές σε τρύπες, οπότε χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερες καρφίτσες ή χρησιμοποιήστε καρφίτσες με στρογγυλή μύτη. Τοποθετήστε καρφίτσες στο περιθώριο ραφής.

Μερικά πλεκτά περιστρέφονται εύκολα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς σημαδεύετε, καρφιτσώνετε και κόβετε.

Τα περισσότερα πλεκτά έχουν καλή και ανάποδη πλευρά. Για να προσδιορίσετε το πίσω μέρος του υφάσματος τεντώστε κάθετα κατά μήκος της κομμένης πλευράς. Η άκρη θα κυρτωθεί προς την καλή πλευρά.


ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΕΚΤΟ ΕΝΩ ΡΑΒΕΤΕ

Ένα πρόβλημα με κάποια πλεκτά υφάσματα (με περιεκτικότητα σε λύκρα) είναι ότι το συνηθισμένο ποδαράκι πίεσης της ραπτομηχανή σας μπορεί να αρνηθεί να προχωρήσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε με ένα άλλο ποδαράκι.

Μην κάνετε τίποτα που θα τεντώσει το ύφασμα κατά το ράψιμο. Τα κομμάτια του πατρόν δεν θα ταιριάζουν αν τα χειριστείτε λανθασμένα. Το μεγαλύτερο τέντωμα συμβαίνει στις μασχάλες, στις ραφές των ώμων, στην μέση, στην λαιμόκοψη και στο φερμουάρ, οπότε φροντίστε αυτές τις περιοχές με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα ντεκολτέ είναι συνήθως ρελιασμένα. Είναι καλύτερο από τη χρήση του καθαρίσματος κατά την γνώμη μου.

Τα κουμπιά και οι κουμπότρυπες μπορεί να είναι δύσκολο να ραφτούν λόγω του τεντώματος, οπότε προτιμήστε τα φερμουάρ.

ΤΙ ΚΑΡΙΝΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ελαφρύτερη σε βάρος καρίνα. Χρησιμοποιήστε μια μη υφασμένη καρίνα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ύφασμα ως καρίνα. Προπλύνετε τη καρίνα όπως έχετε προπλύνει το πλεκτό ύφασμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΡΑΦΕΣ ΣΕ ΠΛΕΚΤΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να ράψετε ραφές σε πλεκτά είναι να χρησιμοποιήσετε έναν κοπτοράπτη . Οι κοπτοράπτες δίνουν μια ωραία ελαστική βελονιά και τελειώνουν τα άκρα του υφάσματος με μία κίνηση. Αλλά αν δεν έχετε κοπτοράπτη υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην απλή ραπτομηχανή σας.

Η κανονική ευθεία βελονιά δεν λειτουργεί καλά στα πλεκτά λόγω της ελαστικότητας που υπάρχει στη δομή του. Θα σπάσει η κλωστή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στενή βελονιά ζιγκ-ζαγκ ή ελαστική βελονιά που θα ανέχεται ομοιόμορφα την ελαστικότητα των πλεκτών. Χρησιμοποιήστε μια μικρή βελονιά ζιγκ ζαγκ μήκους 2,5 mm και πλάτους 0,7 / 1,5 / 2 mm. Χρησιμοποιήστε βελονιά 3 mm έως 3,5 mm σε χαλαρότερα πλεκτά.

Ελέγξτε το πλάτος της βελονιάς ζιγκ ζαγκ σε ένα κομμάτι υφάσματος του ίδιου υφάσματος πριν χρησιμοποιήσετε το τελικό σας ράψιμο. Η ελαστική βελονιά είναι πιο ισχυρή από το ζιγκ ζαγκ, οπότε χρησιμοποιήστε την αν έχετε αυτήν την επιλογή.

Σε μερικά σταθερά πλεκτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευθεία βελονιά. Κάντε διπλές ραφές σε απόσταση 0,5 εκ.

Οι ραφές των ώμων, της μέσης, της λαιμόκοψης κ.λπ. μπορούν να αποκολληθούν με καρίνα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλώσουν. Εγώ προσωπικά πάντα χρησιμοποιώ αυτοκόλλητη καρίνα στις ραφές των πλεκτών.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΕΚΤΟΥ

Οι πλεκτές άκρες μπορούν να αφαιρεθούν όπως είναι οι άκρες που δεν θα ξεφτούν. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι άκρες του υφάσματος κυρτώνουν. Επομένως, ίσως είναι καλύτερα να θωρακίσετε τις άκρες των ραφών για μια νοικοκυρεμένη εμφάνιση.

Μπορείτε επίσης να τις τελειώσετε με ρέλι για μια πολύ επαγγελματική εμφάνιση.

ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΤΡΙΦΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΕΚΤΑ ΡΟΥΧΑ

Ας υποθέσουμε και πάλι ότι δεν έχετε κοπτοράπτη. Το ράψιμο με κοπτοράπτη είναι όπως προαναφέραμε ο καλύτερος τρόπος για στρίφωμα στα πλεκτά.

Κρεμάστε το ρούχο για μια μέρα πριν ράψετε το στρίφωμα.

Μπορείτε να ράψετε τα στριφώματα με σφιχτή βελονιά ζιγκ-ζαγκ ή ελαστική βελονιά. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διπλή βελόνα 2.5 / 75 ή 4/100

Η δίδυμη βελόνα που χρησιμοποιείται μαζί με μεγαλύτερο μήκος βελονιάς 3 ή μεγαλύτερο θα κάνει ένα στρίφωμα παρόμοιο με το στρίφωμα του κοπτοράπτη. Αφού διπλώσετε το ύφασμα απλώς ράψτε το με το μεγαλύτερο μήκος βελονιάς και τις δίδυμες βελόνες.  Διπλώστε το στρίφωμα και σιδερώστε.  Βελονιάστε τις δίδυμες βελόνες. Ρυθμίστε το μήκος βελονιάς στα 2,5 έως 3 mm. Ράψτε χωρίς να τεντώνετε το ύφασμα.  Μπορείτε να σταθεροποιήσετε το στρίφωμα με μια ελαφριά αυτοκόλλητη καρίνα για να διασφαλίσετε ότι το ύφασμα δεν θα κυρτώνει.

=========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER