ΜΕΝΟΥ

Τρίτη

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΑ ΡΑΦΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΑ ΡΑΦΩΝ
Μάθετε πώς να τελειώσετε μια ραφή με ένα από αυτά τα έξι τελειώματα ραφών (φινιρίσματα) και πότε να τα χρησιμοποιήσετε.

Το ράψιμο μπορεί να είναι ευχάριστο και χαλαρωτικό, εκτός εάν τα έργα ραψίματος ξεφτούν αφού τελειώσετε! Για να αποφευχθεί η φθορά του υφάσματος σας καθώς φοριέται ή πλένεται και όλη η σκληρή δουλειά που κάνατε στο ράψιμο χαθεί, οι ακατέργαστες άκρες του υφάσματος θα πρέπει να τελειώσουν και να θωρακίζονται με τον σωστό τρόπο. Μάθετε πώς να τελειώσετε μια ραφή με ένα από αυτά τα έξι τελειώματα ραφών και πότε να τα χρησιμοποιήσετε.


ΠΩΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΡΑΦΗ
Η χρήση ενός κοπτοράπτη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ολοκληρώσετε τις ραφές σε ένα σχέδιο ραπτικής. Τι γίνεται αν δεν διαθέτετε κοπτοράπτη; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τελειώσετε τις ραφές χωρίς κοπτοράπτη.
Δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε κοπτοράπτη για τακτοποιημένα και ανθεκτικά τελειώματα ραφών. Το τακτοποιημένο φινίρισμα των ραφών σας όχι μόνο κάνει το ράψιμο σας επαγγελματικό, αλλά δεν αφήνει επίσης τα άκρα να ξεφτίσουν, ώστε να διαρκέσει για τα επόμενα χρόνια. Εάν είστε αρχάρια ή δεν έχετε κοπτοράπτη, τότε μην φοβάστε! Μπορείτε να έχετε υπέροχα φινιρίσματα ραφών με μια κανονική ραπτομηχανή. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις δημοφιλείς μεθόδους για να ολοκληρώσετε τις ραφές χωρίς κοπτοράπτη.
Όταν ήμουν νεότερη, έκανα το ράψιμο όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Ένα τελείωμα ραφής, ή δεν το έκανα καθόλου, ή έκανα ένα γρήγορο κλιπ με το καρικοψάλιδο.
Τώρα, όμως, απολαμβάνω τις όμορφες ραφές. Βοηθούν τα ρούχα να διαρκούν περισσότερο, και πραγματικά μου αρέσει αυτή η διαδικασία.

ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΙΣ ΡΑΦΕΣ;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν χρειάζεται πάντα να τελειώσετε τις ραφές. Πρέπει μόνο να ολοκληρώσετε τις ραφές των ενδυμάτων που θέλετε να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πλεκτά υφάσματα δεν ξεφτούν και δεν χρειάζεται να τελειώσουν, μερικά υφάσματα είναι τόσο παχιά και ισχυρά που θα ξεφτίσουν ελαφρώς.

ΑΛΛΑ όταν εργάζεστε με υφασμένα υφάσματα, οι ακατέργαστες άκρες θα ξεφτίσουν με την πάροδο του χρόνου, ιδίως σε υφάσματα χαλαρά, βαμβακερά καπιτονέ και ελαφριά υφάσματα.


ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ;
Τα πλεκτά υφάσματα μπορούν να τελειώσουν έτσι ώστε να δημιουργεί μια ωραία εμφάνιση στο εσωτερικό. Όταν άρχισα να ράβω πλεκτά, δεν τα τελείωνα για οικονομία χρόνου και έτσι παρέλειπα αυτό το επιπλέον βήμα. Τώρα τελειώνω τα άκρα του πλεκτού υφάσματος μου, ώστε το εσωτερικό του ενδύματος να φαίνεται πολύ ωραίο.
Σε όλα αυτά τα φινιρίσματα ραφών, θα συνιστούσα μόνο εκείνα που χρησιμοποιούν ζιγκ-ζαγκ, έτσι ώστε το ύφασμα να μπορεί να τεντωθεί.
ΜΕ ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΗ
Ένας γρήγορος τρόπος για να τελειώσετε μια ραφή είναι να τελειώσετε τις άκρες με κοπτοράπτη. Μπορεί όμως να είναι ακριβό να αγοράσετε ένα άλλο μηχάνημα μόνο και μόνο για τα τελειώματα, αλλά σίγουρα κάνει το εσωτερικό του έργου σας να φαίνεται επαγγελματικό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοπτοράπτη για να τελειώσετε τις ακατέργαστες άκρες αφού η ραφή του είναι ελαστική (τεντώνει) και είναι ιδανική για πλεκτά υφάσματα.
ΜΕ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ
1. Διπλή ραφή
Ο ευκολότερος τρόπος για να τελειώσετε τη ραφή είναι να ράψετε μια παράλληλη ραφή για να θωρακίσετε την ακατέργαστη άκρη από το ξέφτισμα.
Ράψτε απλά τη ραφή σας χρησιμοποιώντας το περιθώριο ραφής που δίνεται στο σχέδιό σας. Στη συνέχεια, ράψτε μια ευθεία ραφή ½ εκ από την ακατέργαστη άκρη. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον τρόπο για ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται και πλένονται συχνά και σε ρούχα που φοδράρονται ώστε η ραφή να είναι κάπως προστατευμένη.
2.Ζιγκ-ζάγκ κοπή(Καρικοψάλιδο)
Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποφευχθεί το ξετύλιγμα και το φινίρισμα ραφών θα ήταν να χρησιμοποιήσετε καρικοψάλιδο. Μόλις ράψετε τη ραφή σας, απλώς κόψτε τις άκρες με αυτό. Είναι τόσο εύκολο. Ο τρόπος αυτός λειτουργεί πολύ καλά σε υφασμένα υφάσματα που δεν πλένονται πολύ συχνά. Είναι πιο αποτελεσματικό σε σφιχτά υφασμένα υφάσματα, αλλά δεν συνιστάται πραγματικά για κάτι με χαλαρή ύφανση όπως λινό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καρικοψάλιδο για να ελαχιστοποιήσετε το ξέφτισμα. Εάν το κάνετε αυτό, για μεγαλύτερη ασφάλεια, ράψτε μία δεύτερη ευθεία βελονιά ½ εκ από την πρώτη και στη συνέχεια κόψτε το περιθώριο ραφής με το καρικοψάλιδο.
3. Ραφές Ζιγκ-ζάγκ
Δεν έχετε λοιπόν καρικοψάλιδο και θέλετε να τελειώσετε ραφές? Η ραφή ζιγκ-ζάγκ είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σχεδόν όλες οι ραπτομηχανές διαθέτουν βελονιά ζιγκ-ζαγκ με ρυθμιζόμενο πλάτος και μήκος βελονιάς. Χρησιμοποιώ την προεπιλεγμένη ρύθμιση για τη βελονιά ζιγκ-ζαγκ (μήκος βελονιάς 1,5 mm / πλάτος βελονιάς 3,5 mm. Αυτές οι ρυθμίσεις διαφέρουν ανάλογα με τους κατασκευαστές μηχανημάτων και τον τύπο υφάσματος που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν δύο τρόποι για να τελειώσετε τις ραφές χρησιμοποιώντας μια βελονιά ζιγκ-ζαγκ. Ο πρώτος είναι να κάνετε μια ευθεία ραφή χρησιμοποιώντας το σωστό περιθώριο ραφής. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την ζιγκ-ζαγκ βελονιά, ράψτε δίπλα στο περιθώριο ραφής και κόψτε τυχόν επιπλέον ύφασμα. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά για καμπύλες και κοίλες ραφές όπως η ραφή ρεντιγκότα (princess seam).
Αυτό το φινίρισμα είναι αρκετά κοντά σε ένα τελείωμα με κοπτοράπτη και θα εξαλείψει τα περισσότερα ξεφτίσματα.
Ο δεύτερος είναι να ράψετε μαζί τις δύο ακατέργαστες άκρες με ζιγκ-ζαγκ ραφή. Κόψτε τυχόν επιπλέον ύφασμα. Αυτός είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να ολοκληρώσετε μια ραφή.
Αυτό το φινίρισμα ραφής λειτουργεί καλά τόσο με υφασμένα υφάσματα όσο και με πλεκτά υφάσματα, αλλά το πλεκτό ύφασμα θα έχει δύο ραφές ζιγκ-ζαγκ και χωρίς ευθεία βελονιά.
Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για σχεδόν όλα τα υφάσματα. Για μεσαία έως ελαφριά υφάσματα μπορεί να είναι λίγο ισχυρή και να κάνει το ύφασμα να τσαλακώνει ελαφρώς. Είναι καλύτερο για μεσαία υφάσματα.
4. Γυρίστε τις ακατέργαστες άκρες μέσα και ράψτε.
Η μέθοδος αυτή είναι κάτι που η γιαγιά μου χρησιμοποίουσε μέχρι που πήρε μια ραπτομηχανή που είχε βελονιά ζιγκ-ζαγκ. Η ραφή αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε, να τελειώσετε τις ραφές.
Αφού ράψετε τη ραφή σας, διπλώστε μέσα την ακατέργαστη άκρη ½ εκ και στις δύο πλευρές της ραφής, σιδερώστε και ράψτε. Είναι πραγματικά τόσο εύκολο. Επειδή αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μόνο ευθεία ραφή, δεν απαιτεί πολύ κλωστή και θεωρώ ότι είναι πολύ οικονομικός τρόπος για να τελειώσετε μια ραφή.
5.Γαλλική ραφή
Δεν γνωρίζετε πως δημιουργείται η γαλλική ραφή?Ακολουθήστε αυτό το σεμινάριο. 
Χρησιμοποιήστε μια γαλλική ραφή σε εκλεκτά υφάσματα για επαγγελματικό φινίρισμα. Μια γαλλική ραφή δημιουργείται περικλείοντας τη ραφή στο περιθώριο ραφής. Δεν υπάρχουν ορατές ακατέργαστες άκρες για φθορά. Το πλεονέκτημα αυτών των ραφών είναι ότι έχετε μια ανθεκτική ραφή που δεν θα ξεφτά. Πολλά σχέδια μαξιλαροθήκης χρησιμοποιούν γαλλική ραφή. Δεδομένου ότι θα πλυθούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι σημαντικό να ράψετε μια ραφή που δεν θα ξεφτιστεί.
Οι γαλλικές ραφές χρησιμοποιούνται καλύτερα για ευθείες ραφές και δεν συνιστώνται για καμπύλες ραφές. Ταιριάζουν καλύτερα σε υφάσματα ελαφρού βάρους. Δεν είναι γρήγορη, αλλά αξίζει τον κόπο στα ρούχα που θέλετε να διαρκέσουν πολύ.
6. Με ρέλι
Το καθαρό φινίρισμα είναι ένας κλασικός τρόπος για να τελειώσετε μια ραφή και λειτουργεί τέλεια με μια οικιακή ραπτομηχανή. Διαρκεί όσο μια γαλλική ραφή και φαίνεται επίσης εξίσου καθαρή και επαγγελματική μέσα στο ρούχο. Μάθετε πώς να φτιάχνετε και να χρησιμοποιείτε ταινία μεροληψίας. Μπορείτε να αγοράσετε ρέλι στα καταστήματα ή να το φτιάξετε μόνες σας. Θα ήταν πραγματικά διασκεδαστικό να χρησιμοποιήσετε ένα φωτεινό, αντίθετο ύφασμα μέσα σε ένα σακάκι για μια ποπ χρώμα. Αυτό λειτουργεί καλύτερα με υφασμένα υφάσματα και μπορεί να γίνει σε βαρύτερα υφάσματα.
=======

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER