ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΡΑΨΙΜΟ ΜΕ DENIM

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΡΑΨΙΜΟ ΜΕ DENIM
Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε!
Το denim είναι ένα πολύ δημοφιλές ύφασμα στις μέρες μας και είναι συνώνυμο με το τζιν. Επειδή το ύφασμα αυτό είναι τόσο αγαπητό στους περισσότερους από εμάς, θα ήθελα να παραθέσω μερικές συμβουλές και κόλπα για το ράψιμο του. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι πολλές από εμάς με περιορισμένη εμπειρία στο ράψιμο, διστάζουν να ράψουν με αυτό.
Πρώτα, βεβαίως, θα αναφερθούμε λίγο στην ιστορία του. Σήμερα ο όρος "τζιν" αναφέρεται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο στυλ παντελονιού, που ονομάζεται Blue Jeans. Αυτά τα παντελόνια ντένιμ "ενισχυμένα με πριτσίνια" τα επινόησαν ο Jacob W. Davis μαζί με τον Levi Strauss & Co. το 1871.
Προέλευση του Denim
Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικής αμερικανικής συμβολής στην επιτυχία του denim, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν σήμερα, είναι ότι το denim στην πραγματικότητα εφευρέθηκε στη Γαλλία. Για να κυριολεκτούμε, η λέξη "denim" προέρχεται από το γαλλικό "de" που σημαίνει από και το "Nîmes" που είναι μια θαυμάσια πόλη στη νότια Γαλλία όπου το denim εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Έτσι denim κυριολεκτικά σημαίνει "από Nîmes". Αρχικά ονομάστηκε "serge de Nîmes", το όνομα τελικά μειώθηκε στο denim το 1864.
Pont de Gard κοντά στο Νιμ, Γαλλία
Το Nîmes είναι μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που είναι γνωστή για το Κολοσσιαίο και το υδραγωγείο της, περισσότερο γνωστό ως το Pont de Gard, το οποίο βρίσκεται 160 πόδια πάνω από τον ποταμό Gardon και χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. ως μέρος ενός εντυπωσιακού Ρωμαϊκού υδραγωγείου 50 χλμ. για να μεταφέρει νερό στην ευημερούσα Ρωμαϊκή αποικία του Nemausus, σήμερα γνωστό ως Nîmes.
Η σύγχρονη χρήση της λέξης "τζιν" προέρχεται στην πραγματικότητα από τη γαλλική λέξη για την Γένοβα της Ιταλίας Gênes, καθώς γνωρίζουμε ότι οι ναυτικοί από την εν λόγω πόλη φορούσαν αυτά τα βαμβακερά παντελόνια.Τζιν είναι επίσης συχνά αναφέρεται ως «dungarees» που σημαίνει χοντρό ύφασμα και είναι μία από τις ελάχιστες λέξεις προερχόμενη από την γλώσσα Χίντι, μια από τις μεγαλύτερες γλώσσες από την Ινδία, η οποία έχει υιοθετηθεί από την αγγλική γλώσσα. Το βαμβακερό ύφασμα που χρονολογείται πάνω από 5.000 χρόνια έχει βρεθεί σε αρχαιολόγους, εκεί που σήμερα είναι το Δυτικό Πακιστάν και η Ινδία.
Χαρακτηριστικά του denim
Το Denim είναι ένα πολύ ισχυρό, μακράς διαρκείας ύφασμα που είναι εξαιρετικά δημοφιλές για πάνω από 100 χρόνια. Όποιος έχει στην κατοχή του ένα ζευγάρι τζιν ξέρει ότι δεν πρέπει να ποτέ να παραλείπει την πρόπλυση του. Σε πολλές περιπτώσεις, θα συρρικνωθεί λίγο, αλλά με το πλύσιμο θα μαλακώσει το ύφασμα κάπως και όσο περισσότερο το πλένετε τόσο μαλακότερο θα γίνετε. Είναι πάντα σκόπιμο να πλένετε τα νέα denims μόνα τους, καθώς διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να ξεβάψει και το χρώμα που έχει διαρρεύσει να μεταφερθεί σε άλλα ρούχα.
Το Denim είναι επίσης ένα από τα μακροβιότερα και ανθεκτικότερα υφάσματα στην αγορά. Οι ιδιοκτήτες Jean γνωρίζουν ότι θα έχουν τζιν με τους για πολύ καιρό! Εάν πρέπει να μεταποιήσετε το denim σας ή να διορθώσετε ένα σκίσιμο, πρέπει να προμηθευτείτε με υψηλής ποιότητας κλωστή και πολύ αιχμηρές, ισχυρές βελόνες. Μία απλή κλωστή και οι απλές βελόνες δεν θα λειτουργήσουν καλά με αυτό το σκληρό ύφασμα. Εάν ράβετε τα δικά σας τζιν, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για την εργασία:
Εργαλεία & Προτάσεις ραπτικής:
Χρησιμοποιήστε αιχμηρά εργαλεία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο καλοτροχισμένα ψαλίδια επαγγελματικής ποιότητας όσο και κοφτερούς περιστροφικούς κόπτες.
Χρησιμοποιήστε βελόνες βαρέως τύπου, είτε αυτές που κατασκευάζονται ειδικά για ράψιμο denim, είτε μια γενική βελόνα που έχει μέγεθος τουλάχιστον 90/14. Αν το denim είναι ιδιαίτερα παχύ, κάντε το 100/16. Αυτές οι βελόνες έχουν ενισχυμένη μύτη για να ελαχιστοποιηθεί η εκτροπή της βελόνας και να μειωθεί ο κίνδυνος του σπασίματος της βελόνας.
Χρησιμοποιήστε κλωστή βαρέως τύπου, ειδικά για τα εξώγαζα ή αν δεν μπορείτε να βρείτε, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κλωστή που προορίζεται για ραφή ταπετσαρίας.
Denin μέθοδοι ραψίματος & ραφές:
Και πάλι, πρέπει να έχετε αιχμηρά εργαλεία. Ένα πολύ κοφτερό ψαλίδι ή αιχμηρές λεπίδες στον περιστροφικό σας κόπτη, θα κάνει την εργασία κοπής πολύ πιο εύκολη. Ανάλογα με το πάχος του denim, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε το denim σε στρώματα, από ένα στρώμα τη φορά. Είναι επίσης προτεινόμενο ότι αγοράσετε πολύ ισχυρές καρφίτσες, οι μέσες καρφίτσες πιθανώς θα λυγίσουν, και δεν θα είναι ικανές να διεισδύσουν στο ύφασμα.

Το denim δεν είναι το πιο εύκολο υλικό για να δουλέψετε, ίσως χρειαστεί να πάρετε μερικά μικρά κομμάτια τζιν και να εξασκηθείτε στην κοπή, στο ξήλωμα χρησιμοποιώντας ένα ξηλωτηράκι και εκτελώντας δοκιμαστικά γαζιά να διερευνήσετε, αν η τάση είναι σωστή και αν αυτό είναι το καλύτερο μήκος βελονιάς. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη βελονιά από το κανονικό που πρέπει να είναι μεταξύ της βαθμίδας 3 και 4.
Δώστε προσοχή στις ραφές σας, υπάρχει μια ικανότητα να δημιουργείτε ραφές που θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο. Κρατήστε το σίδερο σας έτοιμο και σιδερώστε τις ραφές όσο πιο επίπεδες γίνεται. Πάρτε το χρόνο σας κατά την διάρκεια του ραψίματος, κρατήστε το ύφασμα όσο πιο σταθερά μπορείτε ενώ τροφοδοτείτε την ραπτομηχανή σας, μην σπρώχνετε ή τραβάτε. Εάν η ραπτομηχανή σας αντιμετωπίζει δυσκολίες με μια ιδιαίτερα ογκώδη ραφή, ίσως πρέπει να την τελειώσετε με το χέρι. Είναι πολύ εύκολο να σπάσετε μια βελόνα κατά το ράψιμο του denim, οπότε προσέξτε.
Παρόλο που το ποδαράκι της ραπτομηχανής σας θα πρέπει να είναι εντάξει, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ποδαράκι για τζιν εάν είναι διαθέσιμο για το ραπτομηχανή σας και εάν βεβαίως το θεωρείτε απαραίτητο. Θα κάνει το ράψιμο σας πολύ πιο εύκολο.
Το denim είναι ένα από αυτά τα υλικά που μπορεί εύκολα να ξεφτίσει και γι 'αυτό είναι σημαντικό να έχετε κοφτερά εργαλεία. Σημείωση: Κάντε μια ζιγκ-ζαγκ ραφή πάνω από την ακατέργαστη άκρη, στις εσωτερικές ραφές, για να αποτραπεί το ξέφτισμα.
Μια όμορφα επίπεδη ραφή θα σας δώσει την ίδια ακριβώς εμφάνιση με τα τζιν που αγοράζετε στο κατάστημα. Μια επίπεδη ραφή είναι επίσης πολύ ισχυρότερη, ειδικά για περιοχές πίεσης ή πίεσης. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τις επίπεδες ραφές, δείτε αυτό το άρθρο.
=====

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER