ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη

ΒΕΛΟΝΙΑ ΚΑΡΙΚΩΜΑΤΟΣ - WHIP STITCH

ΒΕΛΟΝΙΑ ΚΑΡΙΚΩΜΑΤΟΣ - WHIP STITCH

Για ραφές, πλεκτά και απλικέ

Πώς να χρησιμοποιήσετε την βελονιά καρικώματος (whip stitch) στο ράψιμο, πλέξιμο και κέντημα;

Η βελονιά καρικώματος (whip stitch) είναι μια δημοφιλής μέθοδος ραφών στο χέρι που παράλληλα είναι ελκυστική και ανθεκτική. Συχνά θα την βρείτε σε έργα που χρησιμοποιούν τσόχα όπως απλικέ σε μαλακά παιδικά παιχνίδια, διακοσμητικά και άλλα έργα. Είναι επίσης πολύ δημοφιλής για καρίκωμα στην άκρη του υφάσματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΟΝΙΑ ΚΑΡΙΚΩΜΑΤΟΣ - WHIP STITCH;

ΣΤΟ ΡΑΨΙΜΟ

Η βελονιά καρικώματος ( whip stitch) είναι μια τεχνική ραψίματος στο χέρι που χρησιμοποιείται για να ενώσει υφάσματα μαζί ή απλικέ και για τη δημιουργία ανθεκτικής ραφής.

Πολλά σχέδια ραψίματος και σχέδια παιχνιδιών χρησιμοποιούν αυτήν την βελονιά ιδιαίτερα για να ράβουν κομμάτια μαζί, καθώς δεν προσθέτει πολύ όγκο και προστατεύει τις άκρες από το ξέφτισμα, κυρίως επειδή οι ραφές τυλίγονται γύρω από την άκρη του υφάσματος και είναι λιγότερο πιθανό να ξεφτίσουν ή να ξηλωθούν.

ΣΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ

Η βελονιά καρικώματος (whip stitch) χρησιμοποιείται συχνά στο πλέξιμο με βελόνες και με βελονάκι για να ενώσει τα κομμάτια μαζί, για παράδειγμα, ράψιμο των πλευρικών ραφών ενός πουλόβερ ή των ραφών ώμου. Όταν ράβονται προσεκτικά, όμορφα και τακτοποιημένα, οι βελονιές αυτές εξαφανίζονται στις πλεκτές επιφάνειες, και κυρίως δημιουργούν μια ανθεκτική και πολύ τακτοποιημένη ραφή.

Η τεχνική για τη χρήση βελονιάς καρικώματος (whip stitch) για ράψιμο ή πλέξιμο με βελόνες/ βελονάκι είναι ακριβώς η ίδια.

Απολαύστε αυτό το βίντεο που έφτιαξα για το πώς χρησιμοποιώ την βελονιά καρικώματος - Whip Stitch.
Παρακαλώ εγγραφείτε στο κανάλι μου στο
YouTube για περισσότερα βίντεο ραπτικής.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΡΑΨΙΜΟ
Θα χρειαστείτε:
Νήμα ή κλωστή
Για ύφασμα από τσόχα ή απλικέ, χρησιμοποιήστε μία κλωστή κεντήματος με κατάλληλο αριθμό κλώνων.
Για πλέξιμο με βελόνες ή βελονάκι, χρησιμοποιήστε ένα αντίστοιχο νήμα
Βελόνα ραψίματος χεριών
Μικρό κοφτερό ψαλίδι

Η κατεύθυνση της ραφής: Σε αυτό το σεμινάριο, ράβω από δεξιά προς τα αριστερά. Μπορεί να βρείτε ότι είστε πιο άνετοι με την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε απλώς δοκιμάστε το και δείτε τι αισθάνεται το πιο φυσικό για εσάς.

ΒΗΜΑ 1 - ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΥΨΤΕ ΤΟΝ ΚΟΜΠΟ
Ξεκινήστε δένοντας το άκρο του νήματός σας και φέρνοντας τη βελόνα από το μέσο των 2 στρωμάτων και μέχρι την κορυφή. Αυτό θα κρύψει τον κόμπο στο ολοκληρωμένο έργο σας. Έχω χρησιμοποιήσει κλωστή αντιθέτου χρώματος ειδικά για αυτό το σεμινάριο, αλλά αν θέλετε να οι βελονιές σας να μην είναι ορατές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με έργο σας χρωματικά κλωστή ή νήμα και θα πρέπει επίσης να προσέξετε οι βελονιές σας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.

ΒΗΜΑ 2 - ΒΕΛΟΝΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Περάστε τη βελόνα από κάτω προς τα πάνω διαπερνώντας και τα δύο στρώματα υφάσματος. Η βελόνα πρέπει να βγει στην ίδια τρύπα από την οποία ξεκινήσατε.

ΒΗΜΑ 3 – ΠΡΩΤΗ ΒΕΛΟΝΙΑ ΚΑΡΥΚΩΜΑΤΟΣ - WHIP STITCH
Για άλλη μια φορά φέρετε τη βελόνα μέσω της ίδιας τρύπας στο κάτω μέρος, αλλά αυτή τη φορά περάστε την διαγώνια δίπλα στην πρώτη σας βελονιά. Το πόσο μακριά θα την περάσετε εξαρτάται από το πόσο μήκος θέλετε να έχουν οι βελονιές μεταξύ τους. Το μήκος βελονιάς πρέπει να ταιριάζει με την κλίμακα του έργου σας. Τα μικρά έργα χρειάζονται μικρές βελονιές και τα μεγαλύτερα μπορούν να έχουν μεγαλύτερες. Κάντε ένα μικρό πείραμα και δείτε αν σας αρέσει η εμφάνιση.

ΒΗΜΑ 4 - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΕΣ
Στη συνέχεια, περάστε την βελόνα σας από κάτω προς τα επάνω,ακριβώς δίπλα από την τελευταία σας βελονιά. Γείρετε τη βελόνα έτσι ώστε το νήμα να εμφανίζεται δίπλα στην τελευταία βελονιά στην ίδια διαγώνια απόσταση με το προηγούμενο βήμα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την απόσταση μεταξύ των βελονιών σε ίση απόσταση ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν ψάχνετε για τέλειες βελονιές θα μπορούσατε να σημειώσετε μερικές κουκκίδες με την βοήθεια του χάρακα σας. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτήν τη μέθοδο ραψίματος μέχρι να φτάσετε στο τέλος.

ΑΠΛΙΚΕ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΑ ΚΑΡΥΚΩΜΑΤΟΣ - WHIP STITCH
Αυτή η βελονιά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία απλικέ σε ύφασμα ή τσόχα. Η τεχνική είναι πανομοιότυπη με την ανωτέρω περιγραφόμενη.

=======

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER