ΜΕΝΟΥ

Κυριακή

ΡΑΒΩ ΚΟΜΨΟ ΚΑΦΤΑΝΙ

ΡΑΒΩ ΚΟΜΨΟ ΚΑΦΤΑΝΙ
Τα καφτάνια είναι από τα αγαπημένα μου φορέματα για το καλοκαίρι. Είναι άνετα, δροσερά και ανάλογα με το ύφασμα μπορούν να φορεθούν παντού.
Τα υφάσματα που συνήθως χρησιμοποιώ για καφτάνια είναι πολλά. Ανάλογα με την χρήση για την οποία τα προορίζω χρησιμοποιώ, μετάξι, λύκρα, βαμβάκι, λινό, οργάντζα κλπ. Επίσης μου αρέσει ιδιαίτερα να παίζω με τα χρώματα και για τον λόγο αυτό ράβω συνήθως δίχρωμα καφτάνια, κάποιες φορές όμως ράβω μονόχρωμα ή εμπριμέ. Δείτε κάποιες ιδέες στο τέλος της ανάρτησης. Στα δίχρωμα χρησιμοποιώ ιδίας υφής υφάσματα σε διαφορετικά βεβαίως χρώματα.
Εντάξει, γνωρίζω ότι το να ράψεις καφτάνι είναι ένα ίσως από τα ευκολότερα έργα ραπτικής και δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος ή γνώσεις. Επειδή όμως είμαι petite, τα πολύ φαρδιά καφτάνια δεν μου πάνε, σε αντίθεση με τις ψηλές φίλες μας. Αν και εσείς ανήκετε στην ίδια με εμένα κατηγορία φαντάζομαι ότι θα βρείτε χρήσιμες τις οδηγίες που παραθέτω σε αυτήν την ανάρτηση. Εννοείται βεβαίως ότι και οι ψηλές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες οδηγίες για να ράψουν το δικό τους καφτάνι, αν δεν θέλουν να είναι πολύ πλούσιο.
Κατ΄αρχάς κόβω 2 κομμάτια. Ένα εμπρός και ένα πίσω. Διπλώνω το ύφασμα στην μέση και σημειώνω επάνω του τις μετρήσεις που χρειάζομαι.
Για το εμπρός πρώτα σχεδιάζω την λαιμόκοψη, κατεβαίνοντας από την κορυφή του υφάσματος 10 εκ κάτω στην γραμμή της τσάκισης και 11 εκ αριστερά. Ενώνω τα δύο σημεία σχεδιάζοντας μία καμπύλη γραμμή.
Στην απέναντι πλευρά της τσάκισης σημειώνω ένα σημείο 20 εκ από την κορυφή και ενώνω με ευθεία γραμμή την άκρη της λαιμόκοψης με το σημείο αυτό.
Μετράω 35 εκ από την τσάκιση στην βάση του υφάσματος εκεί όπου θα είναι το στρίφωμα του φορέματος. Από αριστερά στην κορυφή του υφάσματος σημειώνω ένα σημείο 10 εκ Επίσης κατεβαίνω άλλα 25 εκ κάτω και τραβάω μία νοητή οριζόντια γραμμή. Ενώνω με ευθεία γραμμή το άκρο του στριφώματος ως την νοητή γραμμή και συνεχίζω με νοητή γραμμή την ευθεία ώστε να καταλήξει στο σημείο που έχουμε σημειώσει 10 εκ στην κορυφή από αριστερά. Σχεδιάζω με καμπύλη γραμμή από το σημείο γραμμής του ώμου ως το σημείο που διασταυρώνονται οι νοητές γραμμές.
Με την ίδια λογική σχεδιάζω και το πίσω. Κόβω σύμφωνα με το σχέδιο. Αν το ύφασμα που χρησιμοποιώ είναι σταθερό κόβω και τα καθαρίσματα, αν είναι ελαστικό, απλώς θα γυρίσω μέσα την λαιμόκοψη και θα γαζώσω. Από την στιγμή που θα τελειώσω με την λαιμόκοψη, γαζώνω το εμπρός με το πίσω στους ώμους και στην συνέχεια γαζώνω τις πλευρικές ραφές από την μασχάλη μέχρι περίπου στην μέση των γλουτών και αφήνω ικανά ανοίγματα στις πλαϊνές ραφές ώστε να διευκολύνεται στο βάδισμα. Τέλος ράβω το στρίφωμα και τελείωσα.
Φωτό Pinterest
======

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER