ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ CORONAVIRUS

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ CORONAVIRUS: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ
Ο νέος κορωνοϊός COVID-19 πλέον βρίσκεται παντού. 
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως 137.445 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι ανέρχονται σε 5.088 με έναν θάνατο να καταγράφεται και στην πατρίδα μας. Οι αριθμοί αυτοί δυστυχώς αλλάζουν ραγδαία. Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της νόσου. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε πανδημία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθούν από όλους μας κάποια ασυνήθιστα μέτρα, μέτρα που προσβλέπουν στην μείωση της εξάπλωσης του ιού.
Όμως τι μπορούμε να κάνουμε ώστε  όλοι στο σπίτι να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές προφυλάξεις για να προστατευθούν από τον ιό και να καθυστερήσουν την περαιτέρω εξάπλωση;
Πώς να κρατήσετε το σπίτι ασφαλές από το COVID-19
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC-ΗΠΑ), ένα καθαρό νοικοκυριό είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε το COVID-19 σε απόσταση. Τονίζοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:
·        Καθαρίζετε τα πόμολα στις πόρτες σε τακτά χρονικά διαστήματα
·        Αλλάξτε συνήθειες και αποφύγετε την επαφή με το πρόσωπό σας και βεβαίως καλύψετε με τον αγκώνα σας το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
·        Απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες όπως τα ντουλάπια, τα τραπέζια και τα κιγκλιδώματα
·        Αυξήστε τον εξαερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα ή ρυθμίζοντας τον κλιματισμό
Για όσους έχουν κλονισμένη υγεία, το COVID-19 μπορεί να είναι πιο σοβαρό, οπότε η προστασία των ευάλωτων στο σπίτι είναι επιτακτική ανάγκη. Τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να επιδράσουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, την καρδιά, τον πνεύμονα, τα νεφρά, τον διαβήτη και εκείνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
Κρατώντας το σπίτι καθαρό μπορεί να βοηθήσει την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID-19).
Οι συμβουλές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι οι εξής:
·        Έστω και αν στο σπίτι είστε όλοι υγιείς φροντίστε να συμπεριφέρεστε σαν να αποτελούσατε σημαντικό κίνδυνο για ένα άτομο με ευάλωτη υγεία. Για παράδειγμα, θα πλένατε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα πριν πλησιάσετε το άτομο αυτό, όπως για τη σίτιση ή τη φροντίδα του
·        Εάν είναι δυνατόν, παρέχετε έναν περισσότερο προστατευμένο χώρο για τα ευάλωτα μέλη του σπιτιού σας
·        Βεβαιωθείτε ότι όλα τα σκεύη και οι επιφάνειες καθαρίζονται τακτικά
Για τα νοικοκυριά με άρρωστα μέλη της οικογένειας, η λήψη πρόσθετων προφυλάξεων μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Εάν υπάρχει ένα άρρωστο άτομο στο σπίτι, κάντε τα εξής:
·        Δώστε στα άρρωστα μέλη το δικό τους δωμάτιο αν είναι δυνατόν και κρατήστε την πόρτα κλειστή
·        Έχετε μόνο ένα μέλος της οικογένειας που θα τους φροντίζει
·        Εξετάστε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης προστασίας ή εντατικότερης φροντίδας για τα μέλη του νοικοκυριού άνω των 65 ετών ή με ευάλωτη υγεία
Τι είναι το COVID-19;
Το COVID-19, όπως ονομάζεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), είναι ένας νέος κορωνοϊός που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως - σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κορωνοϊοί που κυκλοφορούν συνήθως μεταξύ των ανθρώπων προκαλούν ήπια ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας.
Από ήδη αναφερθείσες ασθένειες, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς πάσχουν από ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρή ασθένεια. Υπήρξαν πολυάριθμοι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν ως αποτέλεσμα του COVID-19. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περιλαμβάνουν:
·     Πυρετό
·     Βήχα
·     Δυσκολία στην αναπνοή
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ
==========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER