ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη

ΕΓΚΟΠΕΣ - ΚΟΝΤΡΕΣ

ΕΓΚΟΠΕΣ - ΚΟΝΤΡΕΣ
Κατανόηση των εγκοπών (κόντρες) του πατρόν.
Όταν ξεκινάτε αρχικά να χρησιμοποιείτε έτοιμα πατρόν του εμπορίου, είναι σαν να προσπαθείτε να μάθετε μια νέα γλώσσα.
Καλύπτονται από γραμμές, λέξεις, περίεργα σύμβολα και πολλά μικρά μαύρα τρίγωνα (κόκκινα εδώ) που είναι γνωστά ως εγκοπές. Οι εγκοπές εμφανίζονται μερικές φορές και ως μια μικρή γραμμή κάθετη προς τη γραμμή κοπής. Ο σκοπός των εγκοπών είναι να σας βοηθήσει να ενώσετε κομμάτια του σχεδίου μαζί σωστά. Εάν ένα κομμάτι πατρόν έχει μια εγκοπή επάνω του θα υπάρχει μια αντίστοιχη εγκοπή στο κομμάτι πατρόν με το οποίο ενώνεται. Αφού βεβαιωθείτε ότι οι εγκοπές ταιριάζουν, θα ενώσετε τις δύο ραφές σωστά και στη σωστή θέση. Μερικές φορές θα δείτε δύο εγκοπές μαζί. Όπου το δείτε, ταιριάζετε πάντα αυτές τις δύο εγκοπές με δύο ακόμα εγκοπές στο αντίστοιχο τεμάχιο του πατρόν. Ένα σημείο όπου θα δείτε δύο εγκοπές είναι σε ένα μανίκι. Μια εγκοπή δείχνει το μπροστινό μέρος του μανικιού και υπάρχουν δύο εγκοπές στην πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε ποια πλευρά είναι το πίσω μέρος του μανικιού και ότι θα σας εμποδίσει να βάλετε το μανίκι προς τα πίσω. Όταν κόβετε το ύφασμα σας, πρέπει να σημειώσετε τις εγκοπές πάνω στο ύφασμα. Ένας τρόπος είναι ότι όταν φτάσετε στην εγκοπή να κόψετε ένα μικρό τρίγωνο από το περιθώριο ραφής του υφάσματος. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να βλέπετε πού είναι οι εγκοπές έτσι ώστε να μπορείτε να τις ταιριάζετε. Το μειονέκτημα είναι ότι θα σας καθυστερεί όταν κόβετε το ύφασμα σας και είναι εύκολο να πάτε κατά λάθος πέρα ​​από το περιθώριο ραφής και φυσικά αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς θα είναι εμφανές στο έτοιμο ένδυμά σας!
Φυσικά ένας άλλος και πιο ασφαλής τρόπος είναι να μεταφέρετε τις εγκοπές με σαπουνάκι ραπτικής, όμως το μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι ορατό και την άλλη πλευρά του υφάσματος. Ένας τρίτος και κατά την άποψη μου περισσότερο ενδεδειγμένος, εξαιρετικά χρονοβόρος όμως είναι να κάνετε μικρά τρυπώματα στις εγκοπές. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι εγκοπές πρέπει να ταιριάζουν. Εάν δεν ταιριάζουν θα ράβετε και θα ξηλώνετε ξανά και ξανά μέχρι οι εγκοπές στα κομμάτια του σχεδίου να είναι μαζί!
Οπότε συνοψίζοντας
Εγκοπές είναι τα σημάδια που τοποθετούνται στις ραφές του πατρόν. Κάθε εγκοπή έχει το ζευγάρι της, το οποίο βρίσκεται σε άλλο κομμάτι πατρόν και υφάσματος για να καθοδηγήσει το ράψιμο. Αν βγάζετε πατρόν μόνες σας μάθετε πώς θα τις σχεδιάζετε.
Πουκάμισο
Για τις εγκοπές της μανικοκόλλησης μετρήστε από το τέλος της μασχάλης επάνω στην καμπύλη της μασχάλης 12 εκ. για το εμπρός και 10 εκ. για το πίσω. Το ίδιο θα κάνετε και στην καμπύλη του μανικιού, δηλαδή 12 εκ. για το εμπρός και 10 εκ για το πίσω.
Σχεδιάστε εγκοπές στις πλαϊνές ραφές στο ύψος της γραμμής μέσης [στο εμπρός και στο πίσω πατρόν].
Παντελόνι
Σχεδιάστε τις εγκοπές στις πλαϊνές ραφές [εμπρός και πίσω κομμάτι] στην εσωτερική και εξωτερική ραφή στο ύψος της γραμμής γονάτου[επίσης στο εμπρός και στο πίσω κομμάτι].
Φούστα
Σχεδιάστε τις εγκοπές στις πλαϊνές ραφές του εμπρός και πίσω κομματιού στο ύψος της γραμμής των γοφών. Οι πένσες στο εμπρός και πίσω κομμάτι γίνονται οδηγοί. Το ίδιο ισχύει και εμπρός και πίσω της φόδρας.
Φόρεμα
Αν το φόρεμα είναι μονοκόματο σχεδιάζετε τις εγκοπές στις πλαϊνές ραφές μετρώντας από την γραμμή στριφώματος και προς τα πάνω 30 εκ. Αν είναι σε κομμάτια μπούστο, ζωνάρι, φούστα, ακολουθείτε τις οδηγίες για το μπούστο=πουκάμισο, για την φούστα=φούστα και για το ζωνάρι οι εγκοπές σχεδιάζονται ακριβώς στην μέση των ραφών.
=============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER