ΜΕΝΟΥ

Κυριακή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ

Προετοιμάζοντας το ύφασμα.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα έργα ραπτικής δεν έχουν τον αέρα των έτοιμων επαγγελματικών ενδυμάτων είναι και η μη σωστή προετοιμασία του υφάσματος. 
Πολλές φορές έχω αντιληφθεί ότι η ανυπομονησία να φτιαχτεί ένα έργο, δεν αφήνει χρόνο για την σωστή προετοιμασία του υφάσματος. Το αποτέλεσμα? Σπατάλη χρόνου και χρήματος. Μην παραλείπετε λοιπόν ποτέ την σωστή προετοιμασία του υφάσματος. 
Εμπεδώνουμε ότι όταν ετοιμαζόμαστε για την πραγματοποίηση ενός έργου ραπτικής, πρέπει απαραίτητα πριν να έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία του υφάσματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει προσεκτικά το ύφασμα και προσέξτε τα ακόλουθα σημεία:
• Ελέγξτε το ύφασμα για την κατεύθυνση του πέλους. Μερικά υφάσματα, όπως το βελούδο ή το κοτλέ, φαίνονται διαφορετικά από τη μία κατεύθυνση και διαφορετικά από την άλλη. Η κατεύθυνση του πέλους είναι δική σας επιλογή. Όταν αποφασίζετε την κατεύθυνση, βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομμάτια του πατρόν έχουν επισημανθεί με την ίδια γραμμή ύφανσης που προσανατολίζονται προς την μία και μοναδική, ίδια κατεύθυνση. 
• Εξετάστε αν το ύφασμα παρουσιάζει ένα μονόδρομο σχέδιο ή μια επανάληψη του μοτίβου, και τοποθετήστε τα κομμάτια του πατρόν αναλόγως. 
• Ελέγξτε ποια είναι η καλή και ποια η ανάποδη του υφάσματος. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με το ποια πλευρά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Αν προτιμάτε την ανάποδη πλευρά, μην το σκέπτεστε, προχωρήστε στο έργο σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι δουλεύετε μόνο σε εκείνη την πλευρά.
Πρέπει να καθιερώσετε την διαδικασία μουλιάσματος, πλυσίματος, στεγνώματος και σιδερώματος πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε έργο. Πολλά υφάσματα συρρικνώνονται όταν υποβάλλονται σε στεγνό καθάρισμα ή πλένονται. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι τα μάλλινα, βαμβακερά και λινά υφάσματα. Να ελέγχετε πάντα τις οδηγίες που βρίσκονται στις ετικέτες των υφασμάτων. Μερικά υφάσματα φέρουν μία ετικέτα «έτοιμο για ράψιμο», που σημαίνει ότι το ύφασμα είναι έτοιμο για κοπή και ράψιμο, καθώς έχει ήδη υποβληθεί στην διαδικασία και δεν θα συρρικνωθεί μετά το πλύσιμο ή στεγνό καθάρισμα. 
Ίσιωμα υφάσματος 
Αφού έχετε πλύνει και σιδερώσει το ύφασμα, ελέγξτε ότι το ίσιο του υφάσματος είναι σωστά ευθυγραμμισμένο κατά μήκος και κατά πλάτος. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε, διπλώνοντας το ύφασμα στη μέση και τοποθετώντας την μία ούγια επάνω στην άλλη. Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε αυτό και το ύφασμα μοιάζει να στρίβει ή είναι παραμορφωμένο, τότε χρειάζεται ευθυγράμμιση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να ευθυγραμμίσετε τη γραμμή της ύφανσης ( το ίσιο).
• Αν η παραμόρφωση είναι μικρή, διπλώστε το ύφασμα στις 45ο, (όπως διπλώνουμε το ύφασμα όταν προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε ρέλι), κρατήστε το στα δύο άκρα, στη συνέχεια, τραβήξτε να τεντώσει το ύφασμα προς την αντίθετη κατεύθυνση για να διορθώσετε την παραμόρφωση. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το ύφασμα να ισιώσει και οι ούγιες να μπορούν να είναι ευθυγραμμισμένες. 
• Αν η παραμόρφωση στο ύφασμα δεν μπορεί να διορθωθεί με την προηγούμενη διαδικασία, διπλώστε το ύφασμα στη μέση κατά μήκος και, με την ανάποδη πλευρά, καρφιτσώστε σε σχήμα σταυρού και με ευθυγραμμισμένες τις ούγιες, εξομαλύνοντας με τα χέρια, το ύφασμα καθώς καρφιτσώνετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σίδερο για να πατήσετε το ύφασμα προσπαθώντας να ευθυγραμμίσετε τη γραμμή της ύφανσης μετακινώντας με το σίδερο τις ίνες από το κέντρο προς τα εξωτερικά άκρα. 
• Αν όμως το ύφασμα είναι πολύ παραμορφωμένο και δεν μπορεί να διορθωθεί ούτε με την δεύτερη λύση και το ύφασμα, μπορεί να πλυθεί, βρέξτε το ύφασμα και τραβήξτε το διαγώνια από κάθε πλευρά σε ολόκληρο το πλάτος του υφάσματος. Επαναλάβετε μέχρι να διορθωθεί το ίσιο του υφάσματος. Τέλος σιδερώστε το ύφασμα πριν από την κοπή.
==========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER