ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή

ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑ ΣΕ ΙΣΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑ ΣΕ ΙΣΙΑ ΓΡΑΜΜΗ
Η φούστα σε ίσια γραμμή, αντιπροσωπεύει την κλασική κομψότητα και τονίζει τη θηλυκότητα.
Για τον σχεδιασμό χρησιμοποιείστε τις δικές σας μετρήσεις.
Εδώ χρησιμοποιούμε κάποιες ενδεικτικές.
Μέση : 86 εκ - Περιφέρεια : 104 εκ - Απόσταση μέσης - περιφέρειας : 20 εκ και έχω επιλέξει - Μήκος 60 εκ

Για τον σχεδιασμό χρησιμοποιούμε το 1/4 των οριζοντίων μετρήσεων μας
ήτοι της μέσης και της περιφέρειας, οπότε έχουμε.
Μέση : 86/4=21,5 +2 εκ (για το πενσάκι) = 23,5 εκ Περιφέρεια : 104/4=26.
Η απόσταση μέσης - περιφέρειας και το μήκος, μένουν ως έχουν, ήτοι 20 και 60 εκ αντίστοιχα. Οπότε οι μετρήσεις που είναι αποτυπωμένες στο πατρόν είναι οι ακόλουθες.
ΠΙΣΩ

1-7 = 23,5 εκ / 1-5 = 20 εκ / 7-8 = 1 εκ / 1-9 = 1 εκ / 1-10 = 9 εκ /
10-11 = 12 εκ / αριστερά και δεξιά του 10 = 1 εκ / 5-12 = 26 εκ / 3-13 = 26 εκ
ΕΜΠΡΟΣ

Επειδή το εμπρός είναι λίγο μεγαλύτερο από το πίσω, προσθέτουμε από 2 εκ στις οριζόντιες διαστάσεις.
2-14 = 25,5 εκ / 14-15 = 1 εκ / 2-6 = 20 εκ / 2-16 = 10 εκ / αριστερά και δεξιά του 16 = 1 εκ / 16-17 = 8 εκ / 6-18 = 28 εκ / 4-19 = 28 εκ
Για τον σχεδιασμό του πατρόν φούστας υπάρχει ένα σχετικό βιντεάκι ΕΔΩ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΠΗΣ & ΡΑΦΗΣ

Απαιτούμενα υλικά
Πατρόν
Ύφασμα και φόδρα
Κλωστή που να ταιριάζει με το ύφασμα
Ένα φερμουάρ 18-20 εκ που να ταιριάζει με το ύφασμα
Ένα σετ κόπιτσες
Σαπουνάκι για ύφασμα
Καρφίτσες
Χάρακας 30 εκ
Βελόνα για ράψιμο στο χέρι.
Διαλέξτε ύφασμα.
Πριν το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το πλύνετε και να το σιδερώσετε.
Κοπή

Διπλώστε το ύφασμα σας στην μέση ( η καλή πλευρά μέσα) και στερεώστε με καρφίτσες πάνω του τα κομμάτια του πατρόν.
Το εμπρός κομμάτι θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς στο σημείο που διπλώνει το ύφασμα, ώστε όταν κοπεί και ανοιχτεί να είναι ένα κομμάτι.
Στην συνέχεια τοποθετείται και τα υπόλοιπα κομμάτια με την ίδια φορά.

Κόψτε, προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι το πατρόν σας έχει περιθώρια ραφής, αλλιώς υπολογίστε από 2 εκ επάνω και στα πλαϊνά και 5 εκ στο στρίφωμα. Καρικώστε όλα τα κομμάτια περιμετρικά, ώστε να αποφευχθεί το ξέφτισμα. Βάλτε στην ραπτομηχανή σας το φαρδύτερο ζιγκ-ζαγκ και γαζώστε πολύ κοντά στις άκρες.
Σήμανση

Πένσες

Βάλτε καρφίτσες στις άκρες των πενσών. Οι καρφίτσες πρέπει να εισαχθούν και στις δύο πλευρές του υφάσματος. Αφαιρέστε το πατρόν προσεκτικά τραβώντας το πάνω από το κεφάλι κάθε καρφίτσας. Με ένα χάρακα , ενώστε τις κεφαλές των καρφιτσών με σαπουνάκι σχηματίζοντας την πένσα στο ύφασμα.
Γυρίστε το ύφασμα και επαναλάβετε τη διαδικασία σήμανσης στην άλλη πλευρά του. Αφαιρέστε τις καρφίτσες. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία σήμανσης για όλα τα πενσάκια στο μπροστινό και στο πίσω μέρος της φούστας.
Φερμουάρ

Επίσης τοποθετήστε μια καρφίτσα στην γραμμή της περιφέρειας όπου το φερμουάρ θα καταλήξει στην πίσω ραφή της φούστας. Γυρίστε το ύφασμα πάνω και επαναλάβετε τη διαδικασία σήμανσης στην άλλη μισή πίσω πλευρά του υφάσματος. Αφαιρέστε τις καρφίτσες.
Ραφές
Πάνω στο ύφασμα αντιγράψτε όλο το πατρόν με το σαπουνάκι, (εκτός από τις πένσες που ήδη έχουμε σημάνει), όπου χρειάζεται χρησιμοποιείστε χάρακα για να έχετε ευθείες γραμμές. Αυτή η σήμανση, θα σας χρησιμεύσει ως οδηγός στο γάζωμα και η φούστα σας δεν θα έχει ατέλειες.
Φόδρα
Επαναλάβετε τις ίδιες διαδικασίες (κοπή, πένσες, σήμανση τέλους φερμουάρ, σήμανση ανοίγματος) για την φόδρα. Σημειώστε ότι η φόδρα πρέπει να είναι φαρδύτερη από την φούστα, οπότε προσθέστε στα πλαϊνά από 2 εκ σε κάθε πλευρά.
Ράψιμο
Πένσες
Διπλώστε την πένσα στο ένα πίσω κομμάτι, οι καλές πλευρές μαζί , ταιριάζοντας τις τελείες και τις γραμμές. Στερεώστε την με καρφίτσες. Γαζώστε πάνω στη γραμμή σημαδέματος από το μεγαλύτερο άκρο της πένσας ως την κορυφή, αφαιρώντας τις καρφίτσες διαδοχικά. Στερεώστε το γαζί σας (με εμπρός-πίσω) κατά την έναρξη της ραφής. Όταν πλησιάζετε την κορυφή, να μειώνετε το μήκος της βελονιάς και γαζώστε έως και ελάχιστα εκτός υφάσματος.
Επαναλάβετε, τις ίδιες ενέργειες για τις υπόλοιπες πένσες, στο άλλο πίσω μισό και στο εμπρός κομμάτι. Σιδερώστε την κάθε πένσα με φορά προς το κέντρο εμπρός. Επαναλάβετε τις ίδιες ενέργειες και για τα κομμάτια της φόδρας.

Κέντρο πίσω ραφή
Τοποθετήστε τα δύο πίσω κομμάτια της φούστας, με τις καλές πλευρές μαζί .
Στερεώστε την πίσω ραφή με καρφίτσες. Γαζώστε την πίσω ραφή από το στρίφωμα έως το σημείο που θα τελειώνει το φερμουάρ. Επαναλάβετε τις ίδιες ενέργειες και για τα πίσω κομμάτια της φόδρας.
Ένωση φούστας με φόδρα
Βάζουμε το πίσω κομμάτι της φόδρας πάνω στο πίσω κομμάτι της φούστας. Οι καλές πλευρές μαζί. Ταιριάζουμε τις πένσες, στερεώνουμε με καρφίτσες και γαζώνουμε την περιοχή της μέσης, εκτός από το σημείο, όπου έχουμε αφήσει το άνοιγμα για το φερμουάρ. Συνεχίζουμε γαζώνοντας τις πλαϊνές πλευρές από τα κάτω προς τα επάνω. Γυρίζουμε το μέσα έξω και σιδερώνουμε. Κάνετε τι ίδιο και με τα εμπρός κομμάτια (ύφασμα και φόδρα).
Τοποθέτηση του φερμουάρ
Βάζουμε πάνω στο πίσω κομμάτι από την πλευρά της φόδρας το φερμουάρ με την καλή πλευρά προς τα κάτω, στην δεξιά πλευρά του ανοίγματος. Το στερεώνουμε στο άνοιγμα με καρφίτσες. Αλλάζουμε ποδαράκι στην μηχανή μας και βάζουμε το ειδικό για φερμουάρ. Ρυθμίστε τη θέση της βελόνας έτσι ώστε να είναι αριστερά. Γαζώνουμε από την βάση προς τα επάνω, ακριβώς δίπλα στα δοντάκια. Στην κορυφή αφήνοντας την βελόνα μέσα, περιστρέφουμε την φούστα και γαζώνουμε πάλι προς την βάση. Περιστρέφουμε γαζώνουμε την βάση του φερμουάρ και συνεχίζουμε με την αριστερή πλευρά του ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Πλευρικές ραφές
Αντικαταστήστε το ποδαράκι του φερμουάρ με το ποδαράκι γενικής χρήσης. Ρυθμίστε τη θέση της βελόνας στο κέντρο. Τοποθετήστε το μπροστινό και πίσω κομμάτι μαζί. Ταιριάξετε τις άκρες. Στερεώστε με καρφίτσες. Γαζώστε την πλαϊνή ραφή από κάτω προς την κορυφή, αφαιρώντας τις καρφίτσες σταδιακά . Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλαϊνή ραφή.
Στρίφωμα
Διπλώστε το στρίφωμα μία φορά (περίπου 2 εκ) και σιδερώστε. Διπλώστε πάλι 3 εκ και σιδερώστε πάλι. Ρυθμίστε την μηχανή σας στο κρυφό στρίφωμα ( αν δεν έχει, συνεχίστε με απλό γαζί) ή αν δεν θέλετε να φαίνεται το γαζί, μπορείτε να κάνετε το στρίφωμα στο χέρι. Τελειώνοντας πάνω από το φερμουάρ ράβουμε με το χέρι μία κόπιτσα. Η φόδρα δεν είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα σε κάποιες καλοκαιρινές φούστες, εκτός αν το ύφασμα είναι διαφανές. Είναι πάντως γεγονός ότι με την φόδρα η φούστα στέκεται καλύτερα.
Καλή επιτυχία
============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER