ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΣΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΣΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες γυναίκες όταν αρχίζουν να ράβουν καταφεύγουν στην προμήθεια εμπορικών πατρόν.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ο σχεδιασμός πατρόν είναι κάτι το ακατόρθωτο για αυτές. Αυτό είναι το εμπόδιο, ο φόβος τους,  στον οποίο πολλές σκοντάφτουν με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι προθέσεις και τα όνειρα και που βεβαίως προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσκολία και φόβο. Κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι η σχεδίαση ενός πατρόν απαιτεί πολύ χρόνο, κάποιος - ότι αυτή είναι γενικά μία ακατανόητη γνώση, την οποία μόνο κάποιοι επιλεγμένοι λίγοι μπορούν να κατανοήσουν.

Σκοπεύουμε να διαλύσουμε όλες τις αμφιβολίες σας και να σας δώσουμε μια βήμα προς βήμα κατασκευή πατρόν για τα βασικά: φούστα, φόρεμα και παντελόνι.

Ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες μας, βήμα προς βήμα, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε οποιοδήποτε πατρόν.

Ας ξεκινήσουμε με την απλούστερη κατασκευή βήμα προς βήμα ενός πατρόν με ευθεία φούστα.
Με αυτό το πατρόν, μπορείτε εύκολα να διαμορφώσετε μια πένσιλ φούστα, μια σε γραμμή άλφα και αμέτρητες άλλες επιλογές για φούστες.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΟΥΣΤΑΣ
Για να φτιάξετε ένα πατρόν φούστας, πρέπει να κάνετε μετρήσεις (εδώ χρησιμοποιούμε τις κάτωθι μετρήσεις του μεγέθους 46).
Περίμετρος μέσης - 72 εκ
Περίμετρος περιφέρειας - 98 εκ
Ύψος περιφέρειας - 20 εκ
Μήκος φούστας - 60 εκ.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 1
Στην επάνω αριστερή γωνία σε χαρτί σχεδιασμού πατρόν (αρχίζοντας από τα πάνω 5 εκ) βάλτε το σημείο A. Σχεδιάστε ένα ορθογώνιο 1-1Α,3-3Α με πλάτος 1-1Α = 3-3Α= 1/2 της περιμέτρου της περιφέρειας +1 εκ ήτοι 98/2 + 1 = 50 εκ. και 1-3 = 1Α-3Α = 60 εκ (μήκος φούστας).

ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΦΟΥΣΤΑΣ.
Διαιρέστε το τμήμα 1-1Α στο μισό και αριθμήστε με το σημείο 1Β, από το σημείο 1Β χαμηλώστε την κάθετη προς τα κάτω στο τμήμα 3-3Α.

ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Από το σημείο 1, μετρήστε 1-2 = 20 εκ (το ύψος της μέτρησης των γοφών). Από το σημείο 2, σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή προς τα δεξιά.
Κατά τη διασταύρωση με την πλευρική γραμμή, αριθμήστε με το σημείο 2Α.

Εικόνα: 1. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 1

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 2
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.
Από το σημείο 1Β, σχεδιάστε μία κάθετο 1Β-4 = 1 εκ (η τιμή δεν είναι σταθερή και μπορεί να κυμαίνεται στο εύρος 0,5 - 1,5 εκ ανάλογα με το σχήμα των γοφών).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΝΣΩΝ.
Υπολογίζουμε τα πενσάκια χρησιμοποιώντας τον τύπο: (Περιφέρια μείον μέση) / 2 = (98-72) / 2 = 13 εκ. Από τα υπολογισθέντα 13 εκ, αφαιρούμε τα μισά στις πλευρικές πένσες (13/2 = 6,5 εκ) - 3,25 εκ η κάθε μία. Από το σημείο 4, αφήστε προς τα αριστερά και δεξιά 4-4Α = 4-4Β = 3,25 εκ. Σχεδιάστε τις γραμμές των πλευρικών ραφών, συνδέοντας τα σημεία 4Α-2Β και 4Β-2B με ομαλές καμπύλες γραμμές κατά μήκος του πατρόν.

Εικόνα: 2. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 2

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 3
ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΙΣ ΡΑΦΕΣ.
Σχεδιάστε τις ραφές με σημεία σύνδεσης 1-4Α και 1Α-4Β με ομαλές καμπύλες γραμμές.

Εικόνα: 3. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 3

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 4
ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΝΣΩΝ:
διανείμετε το υπόλοιπο των πενσών κατά μήκος της μέσης (6,5 εκ) στα πενσάκια του πίσω και εμπρός μισού της φούστας: 60% - στο πίσω βέλος και 40% - στο μπροστινό βέλος (4 εκ και 2,5 εκ αντίστοιχα).

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΠΕΝΣΑΣ.
Χωρίστε το 2-2Β στην μέση και σημειώστε το σημείο 5. Από το σημείο 5, σηκώστε την κάθετη προς τη γραμμή της μέσης - σημείο 5Α.

Εικόνα: 4. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 4

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 5

Το πλάτος της πένσας στο πίσω μισό της φούστας είναι 5Β-5Γ = 4 εκ και το μήκος είναι 5Α-5Δ = 13-14 εκ. Από το σημείο 5Α, αφήστε από 2 εκ αριστερά και δεξιά, ώστε να δημιουργήσετε ένα πενσάκι με ελαφρώς στρογγυλεμένες πλευρές μήκους 14 εκ.

Εικόνα: 5. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 5

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 6

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΣ ΠΕΝΣΑΣ.

 Από το σημείο 4Β, μετρήστε προς τα δεξιά κατά μήκος της μέσης 8 εκ. (4Β-6=8 εκ.) Από το σημείο 6, χαμηλώστε την κάθετη προς τα κάτω μέχρι τη γραμμή του ισχίου - σημείο 6Α.

Εικόνα: 6. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστα βήμα 6

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 7

Το πλάτος της εμπρός πένσας 6Β-6Γ = 2,5 εκ. Από το σημείο 6, αφήστε 1,25 εκ προς τα αριστερά και τα δεξιά αντίστοιχα. Το μήκος της πένσας στο εμπρός μισό της φούστας 6-6Δ = 10 εκ. Τραβήξτε την κορυφή του βέλους προς τα αριστερά κατά 0,5 εκ: 6Δ-6Ε = 0,5 εκ. Σχεδιάστε μία πένσα με ελαφρώς στρογγυλεμένες πλευρές κατά μήκος του πατρόν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του πλάτους και του μήκους της πένσας - όσο μεγαλύτερο πλάτος έχει η πένσα, τόσο περισσότερο είναι και το μήκος της.

Εικόνα: 7. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 7

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 8
Για ευκολία στο περπάτημα, σε μια ευθεία φούστα, συνιστάται να προσθέτετε ένα σκίσιμο. Το μήκος του σκισίματος υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον τύπο: 7-7Α = Μήκος φούστας πολλαπλασιασμένο επί 0,33 = 60 εκ x 0,33 = 19,8 εκ (στρογγυλοποίηση στα 20 εκ).
Το πλάτος της υποδοχής του σκισίματος είναι 3-7 = 4 εκ. Σχεδιάστε την υποδοχή όπως φαίνεται στο σχ.οκτώ.

Εικόνα: 8. Βήμα προς βήμα κατασκευή πατρόν φούστας 8

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 9
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΜΕΣΗΣ.
Το μήκος της ζώνης υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον τύπο: AB = ΓΔ = Περιφέρεια μέσης + 4 εκ (εκ των οποίων 2 εκ είναι η αύξηση για άνεση και 2 εκ είναι αύξηση για το κλείσιμο).
Το τυπικό πλάτος της ζώνης είναι AΓ = BΔ = 9 εκ (τελειωμένο 4 εκ), αλλά αυτή η τιμή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το στυλ της φούστας.
Τοποθέτηση βρόχου: BB1 = 2 εκ.

Εικόνα: 9. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 9

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ - ΒΗΜΑ 10
Κόψτε περιμετρικά τα πατρόν των μπροστινών και πίσω μισών της φούστας και τοποθετήστε τα επάνω στο ύφασμα της επιλογής σας.
Το μπροστινό μισό της φούστας κόβεται κατά μήκος της τσάκισης του υφάσματος.
Ένα κρυφό φερμουάρ ράβεται στο πίσω μέρος της φούστας και μια ζώνη κατά μήκος της μέσης.

Εικόνα: 10. Βήμα προς βήμα κατασκευή ενός πατρόν φούστας βήμα 10

===========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER