ΜΕΝΟΥ

Σάββατο

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΣΕ ΤΖΙΝ. Ο ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

 
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ  ΕΝΑ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΣΕ ΤΖΙΝ. Ο ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Σήμερα θα σας δείξουμε έναν εύκολο τρόπο για να επισκευάσετε το χαλασμένο σας φερμουάρ,
γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία πολύ χρηστική ανάρτηση δεδομένου ότι  έχει συμβεί κάτι ανάλογο σχεδόν σε όλους μας.
Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το φερμουάρ. Γνωρίζετε ότι το φερμουάρ εφευρέθηκε πριν περίπου 125 χρόνια? Γνωρίζετε από που προέρχεται η λέξη φερμουάρ? Από τη γαλλική λέξη fermoir (ρήμα fermer=κλείνω). Χρησιμοποιείται συνήθως για την προσωρινή ένωση δύο άκρων σε είδη ένδυσης (π.χ. παντελόνια, τσάντες, μπότες, τζιν), και σε πολλά άλλα αντικείμενα. Εμπνευστής του φερμουάρ θεωρείται ο Αμερικανός Elias Howe, ο οποίος το 1851 ο πήρε στις ΗΠΑ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια εφεύρεσή του, τον πρόγονο του φερμουάρ. Ο Whitcomb L. Judson ήταν εκείνος που το 1893 παρουσίασε στην παγκόσμια έκθεση του Σικάγου μια βελτιωμένη έκδοση, το πρωτοποριακό «clasp locker» και τελικά τελειοποιήθηκε από τον Gideon Sundbäck το 1917.
Το αγγλικό όνομα του φερμουάρ είναι zipper. Εικάζεται ότι το όνομα πιθανότατα βγήκε από τον ήχο που κάνει το φερμουάρ όταν ανοιγοκλείνει (zzzzz).
Τι είναι όμως το φερμουάρ  και ποια η Δομή του?
Το φερμουάρ είναι αυτό που κατάργησε -σε μεγάλο βαθμό- τα κουμπιά, και έφερε επανάσταση στην ένδυση. Η αρχή λειτουργίας του, εξαιρετικά απλή. 1 βαγονάκι-οδηγός, ενώνει 2 σειρές δοντιών που είναι μόνιμα τοποθετημένες πάνω σε ύφασμα / πλαστικό.
Τα φερμουάρ αποτελούνται από τρία κυρίως μέρη:
·     Ταινία
·     Δόντια
·     Οδηγός
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε – είναι να εισάγετε τον οδηγό πίσω.
Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε ένα δόντι από κάθε πλευρά του φερμουάρ όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο κάτω στοπ. Στην συνέχεια περάστε τον οδηγό στην μία πλευρά του φερμουάρ και κατόπιν στην απέναντι. Τραβήξτε τον οδηγό λίγο προς τα επάνω για να βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός έχει περαστεί σωστά ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Αφού όλα είναι σωστά, δημιουργείστε ένα νέο στοπ.
Πάρτε μια βελόνα με μία ισχυρή κλωστή και ράψτε τη θέση που αφαιρέσατε τα δόντια όπως υποδεικνύεται στην εικόνα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μια κλωστή χρώματος όσο το δυνατόν πλησιέστερη στο χρώμα του τζιν σας. Αν χρειάζεται ενισχύστε και τα επάνω στοπ του φερμουάρ με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με βελόνα και κλωστή.
Σε περίπτωση όμως που ο οδηγός του φερμουάρ έχει βγει μόνο από την μία πλευρά του, τότε θα συνιστούσα απλά να κάνετε ένα βαθύ κόψιμο στην ταινία, ανάμεσα στα δόντια, όσο μπορείτε πιο κοντά στο κάτω μέρος του  φερμουάρ . Η περικοπή πρέπει να είναι αρκετά βαθιά ώστε να μπορείτε να εισάγετε τον οδηγό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήστε τον οδηγό στη θέση όπου βρίσκεται η τομή και να τον μετακινήσετε προς τα πάνω. Βεβαίως θα πρέπει πάλι μα τελειώσετε με βελόνα και κλωστή και να δημιουργήσετε ένα ισχυρό στοπ στο σημείο της τομής.
=========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER