ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΛΩΣΤΗ - ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΛΩΣΤΗ - ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ
Tutorial: Σφηκοφωλιά με ελαστικό νήμα.
Γνωρίζω ότι ορισμένες από εσάς εκεί έξω τρομοκρατείστε στην ιδέα και μόνο να ασχοληθείτε
με κάποιο έργο ραπτικής που εμπεριέχει σφηκοφωλιά, δηλαδή εργασία με ελαστική κλωστή.
Η σφηκοφωλιά δημιουργείται γαζώνοντας με ελαστικό νήμα που τυλίγουμε στην μασουρίστρα της ραπτομηχανής για να δημιουργηθεί μία «smocked» εμφάνιση στο ύφασμα.
Και όμως είναι ιδανικό για απλά καλοκαιρινά φορέματα και μπλούζες, και όπως πολλές από εσάς γνωρίζετε, δίνει μια φανταστική, άνετη εφαρμογή και δεν υπάρχει η ανάγκη για φερμουάρ. 
Κατ 'αρχάς, ας μιλήσουμε για το ελαστικό νήμα. Μπορείτε να βρείτε ελαστικό νήμα σε κάθε κατάστημα με είδη ραπτικής.
Εντάξει, τώρα πάρτε το ελαστικό νήμα σας, και ας ξεκινήσουμε! Σιγά-σιγά τυλίγουμε μια μπομπίνα με ελαστικό νήμα με το χέρι. Θα πρέπει να είστε προσεκτικές και να μην τραβάτε ή τεντώνετε την κλωστή καθώς την τυλίγετε στην μπομπίνα(μασουρίστρα). Τώρα τοποθετήστε την μπομπίνα στην θέση της, τραβώντας το νήμα μέσα από την τρύπα που θα πρέπει κανονικά να περάσει. Το κλειδί είναι να κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία σαν να περνούσαμε κανονική κλωστή στην ραπτομηχανή μας.
Τοποθετήστε την μπομπίνα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κανονική κλωστή στην κορυφή της μηχανής σας. Αυξήστε το μήκος της βελονιάς, έτσι ώστε να είναι λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, για μένα αυτό το μήκος είναι περίπου 3,5-4 (σε μια κλίμακα από 1 έως 5, όπου 2,5 είναι το φυσιολογικό μήκος βελονιάς). ΔΕΝ χρειάζεται να ρυθμίσετε την ένταση. Το έχω δοκιμάσει αυτό, αλλά ποτέ δεν το βρήκα χρήσιμο.
Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ελαστική κλωστή που έχετε τυλίξει στην μπομπίνα περνά μέσα από τον μικρό οδηγό, όπως η κανονική κλωστή. Αυτό είναι που δίνει στο ελαστικό νήμα ένταση. Για να έχουμε καλύτερο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, θα πρέπει πριν ξεκινήσουμε να γαζώνουμε να σημειώσουμε επάνω στο ύφασμα μας με σαπουνάκι ραπτικής και χάρακα τις γραμμές επάνω στις οποίες θα ράψουμε. Η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 1,5 έως 2 εκ.
Τώρα κατεβάστε το ποδαράκι κάτω, και αρχίστε το ράψιμο σε όλο το ύφασμα σας. Είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσετε πρώτα σε κάποια κομματάκια υφάσματος πριν επιχειρήσετε την σφηκοφωλιά σε ένα ρούχο.
Όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά, σηκώστε το ποδαράκι και τη βελόνα σας, και ράψτε άλλη μια σειρά, περίπου 1,5-2 εκ μακριά από την πρώτη γραμμή. Αφήστε λίγη ελαστική κλωστή στην άκρη του υφάσματος σας κάθε φορά που ξεκινάτε μια νέα γραμμή. Σημείωση: θα πρέπει στο τέλος να δέσετε κόμπο αυτές τις θηλιές, για να κρατήσει κάθε γραμμή την πτύχωση που δημιουργείται στη θέση της, ή να ασφαλίζετε με εμπρός-πίσω στην ραπτομηχανή κάθε σειρά που ράβετε. Αυτό βέβαια μπορεί να εξασφαλιστεί όταν θα ράψετε τις πλαϊνές ραφές, έτσι ώστε η ελαστική κλωστή να μην τραβηχτεί έξω.
Στην αρχή κάθε σειρά των πτυχώσεων θα φαίνεται αρκετά χαλαρή και ελαστική, αλλά όπως θα προσθέτετε γραμμές, αυτές θα συνεργαστούν για να σουρώσουν περισσότερο το ύφασμα σας. Το ελαστικό νήμα δεν θα πρέπει να είναι πλήρως τεντωμένο ή τόσο σφιχτό ώστε να αισθάνεστε σαν να πρόκειται να σπάσει, αν τεντώσει το ύφασμα στο αρχικό του μέγεθος, αλλά ούτε να δημιουργεί φούσκα στο πίσω μέρος του υφάσματος.
Μόλις έχετε ράψει όλες τις σειρές σας, χρησιμοποιήστε ένα σίδερο με πολύ ατμό και στις δύο πλευρές του υφάσματος. Αυτό θα βοηθήσει να μαζέψει ακόμη περισσότερο η σφηκοφωλιά σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ψεκάζετε το ύφασμα με λίγο νερό κατά την διάρκεια του σιδερώματος.
Έτσι πρέπει να μοιάζει αφού έχετε τελειώσει το σιδέρωμα. 
Δείτε και το σχετικό βίντεο εδώ.
============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER