ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΑΠΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ

ΑΠΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ Το να ράψετε ένα κουμπί που κόπηκε, ένα στρίφωμα που ξηλώθηκε, συγκαταλέγονται στις βασικές γνώσεις ραπτικής.
Είναι αναγκαίο να τις γνωρίσουμε όλες και έτσι δεν θα χρειάζεται να τρέχετε για βοήθεια σε μαμάδες, φίλες και λοιπούς συγγενείς.
Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να ράψετε ένα φόρεμα ή μια φούστα, αυτά τα πράγματα είναι χρήσιμο να τα γνωρίζετε. Ακολουθούν μερικές βασικές τεχνικές οι οποίες καλύπτουν καθημερινές ανάγκες.
ΠΩΣ ΡΑΒΟΥΜΕ ΚΟΥΜΠΙΑ
ΚΟΥΜΠΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΤΟ
Με διπλή κλωστή, περνάμε τη βελόνα από την καλή όψη του υφάσματος στην πίσω πλευρά και πάλι στην εμπρός ανάμεσα στο ύφασμα και στο κουμπί. Στη συνέχεια, περνάμε την κλωστή μέσα από τη μία τρύπα του κουμπιού και στην συνέχεια στην άλλη. Περνάμε την κλωστή διαδοχικά από το μπροστά στο πίσω επί δέκα φορές. Περνάμε τη βελόνα ανάμεσα στο κουμπί και στο ύφασμα, γυρίζουμε την κλωστή 3-4 στροφές κάτω από το κουμπί και δένουμε την κλωστή δύο φορές, περνώντας μέσα από όλες τις κλωστές. Προσέχουμε να μην σφίγγουμε πολύ την κλωστή ώστε το κουμπί να είναι χαλαρό, αφήνοντας χώρο για το ύφασμα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για χοντρά υφάσματα, σε παλτό, ταγέρ και σακάκια.
ΚΟΥΜΠΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΥΠΕΣ
Αυτά τα κουμπιά μπορούν να ράβονται παράλληλα ή χιαστί, ακολουθώντας την ίδια με την παραπάνω διαδικασία, αλλά αυτήν την φορά με μονή κλωστή.
ΚΑΡΙΚΩΜΑ
Καρικώνουμεόλες τις ακατέργαστες άκρες για να αποφύγουμε δυσάρεστα ξεφτίσματα σε υφαντά υφάσματα. Στα πλεκτά - ελαστικά δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν ξεφτούν.
ΜΑΝΤΑΡΙΣΜΑ
Πόσες φορές δεν έχουν γυρίσει σπίτι τα παιδιά σας με σχισμένα ρούχα, με μια τρύπα στο γόνατο του ολοκαίνουργιου παντελονιού τους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μην απελπίζεστε, μπορείτε εύκολα να την μπαλώσετε στην ραπτομηχανή σας ή και στο χέρι. Βρείτε ένα κομμάτι ύφασμα και κλωστή με ίδιο χρώμα Τοποθετήστε το μικρό κομμάτι/μπάλωμα στο πίσω μέρος του παντελονιού που θέλετε να μαντάρετε και με μπρος-πίσω γαζώστε το δημιουργώντας ίδιο σχήμα με την τρύπα που θέλετε να μαντάρετε. Εντάξει, καινούργιο δεν θα γίνει πάλι, αλλά τουλάχιστον θα του προσθέσετε διάρκεια ζωής.
ΣΤΡΙΦΩΜΑ
Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε μοδίστρες για ένα απλό στρίφωμα. Μπορείτε μόνες σας να κάνετε το εξής για να μην είναι ορατό το στρίφωμα. Αφού γυρίσετε το ρούχο στην ανάποδη πλευρά του και τρυπώσετε ή καρφιτσώσετε αν είστε έμπειρες, το στρίφωμα, ξεκινήστε να ράβετε από το αριστερά προς τα δεξιά με κλωστή ιδίου χρώματος (στη φωτογραφία έχουμε κόκκινη κλωστή για να είναι ευκρινής η διαδικασία) πιάνοντας μία μόνο κλωστή υφάσματος στην πλευρά του στριφώματος και στη συνέχεια, ύστερα από 1 εκ., μια μόνο κλωστή υφάσματος στην πλευρά του ρούχου. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσετε όλο το στρίφωμα. Το αποτέλεσμα είναι μια ζίγκ ζαγκ γραμμή η οποία δεν αφήνει σημάδια.
Προσοχή: Η κλωστή πρέπει να είναι χαλαρή για να μην τραβάει το ύφασμα και να μην αφήνει σημάδια στην όψη. Επίσης, να χρησιμοποιείτε μονή κλωστή, αν είναι λεπτό το ύφασμα. Διπλή κλωστή χρησιμοποιούμε μόνο στα χοντρά υφάσματα.
ΤΡΥΠΩΜΑ
Στις οδηγίες ραπτικής που διαβάζουμε στα περιοδικά ραπτικής, ή στα αντίστοιχα blog στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι ενώνουμε πρώτα τις ραφές με καρφίτσες και στη συνέχεια τις γαζώνουμε. Ωστόσο, αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για το μέγεθος ή την καμπύλη της ραφής, προτού γαζώσουμε είναι καλό να τρυπώνουμε τη ραφή, δηλαδή να δημιουργούμε μια προσωρινή χαλαρή ραφή με το χέρι και με τρύπωμα. Αυτό μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε το ρούχο και κατόπιν, αν όλα είναι σωστά, προχωρούμε στο γάζωμα. Είναι επιπλέον κόπος αλλά μας απαλλάσσει από πιθανούς μετέπειτα μπελάδες - π.χ. να είναι φαρδιά ή στενή η φούστα. Η βελόνα περνά από την εμπρός πλευρά του υφάσματος στην πίσω και πάλι μπροστά, κάθε 1-2 εκ. Αν είστε δεξιόχειρας, ξεκινήστε από δεξιά, ενώ, αν είστε αριστεροχειρας από αριστερά.
============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER