ΜΕΝΟΥ

Σάββατο

ΕΘΝΙΚ ΜΠΛΟΥΖΑ

Θα ράψουμε μία μπλούζα σε στυλ έθνικ.
Οι μετρήσεις αντιστοιχούν στο μέγεθος L. Το πατρόν δεν περιλαμβάνει περιθώρια ραφής.
Σχεδιασμός πατρόν
Κόβουμε ένα ορθογώνιο χαρτί με ύψος 80 εκ Χ πλάτος 50 εκ για το εμπρός και πίσω πατρόν. Από την επάνω αριστερή γωνία Χ αφήνουμε 7 εκ ως το σημείο (Α) και από το ίδιο σημείο Χ,  αφήνουμε  δεξιά 15 εκ  ως το σημείο (Β), ενώνουμε αυτά τα δύο σημεία με καμπύλη και σχηματίζουμε το ντεκολτέ. Από το σημείο Β που καταλήγει το ντεκολτέ στον ώμο, μετράμε δεξιά 35 εκ  (Γ) και από αυτό το σημείο κατεβαίνουμε κάτω 5 εκ (Δ). Από το Α σχεδιάζουμε το ύψος της μπλούζας 70 εκ (ή όποιο άλλο επιλέξετε).
Σχεδιάζουμε την γραμμή του ώμου, ενώνοντας τα σημεία Β και Δ. Από το Δ σχεδιάζουμε κάθετη ίσια γραμμή προς το Ε και σχηματίζουμε το μανίκι. Από την βάση της μπλούζας αριστερά, σημείο Η, σχεδιάζουμε μια οριζόντια γραμμή ίση με 30 εκ και εκεί θα κάνουμε το στρίφωμα. Τέλος με καμπύλη γραμμή ενώνουμε τα  Ε και Ζ εκεί που θα ράψουμε την πλαϊνή ραφή.
Σχεδιάζουμε την μπορντούρα.
Ακολουθούμε τον σχεδιασμό της μπλούζας 6 εκ μέσα και σχεδιάζουμε την μπορντούρα, στο πατρόν μας με μπλε χρώμα. Συστήνω να αντιγράψουμε αυτό το κομμάτι της μπορντούρας σε νέο χαρτί και να έχουμε 2 πατρόν. Κόβουμε τα πατρόν μας περιμετρικά και τελειώσαμε.
Κόψιμο
Τοποθετούμε το πατρόν μας επάνω στην τσάκιση κόβουμε το εμπρός και στην συνέχεια το πίσω. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε τα περιθώρια ραφής. Επίσης σε άλλο ύφασμα τοποθετούμε το πατρόν της μπορντούρας στην τσάκιση και κόβουμε.
Ράψιμο
Ξεκινάμε πάντα από τους ώμους, τοποθετούμε τα κομμάτια εμπρός και πίσω με καλές πλευρές μαζί και ράβουμε. Σιδερώνουμε το μπλουζάκι και την μπορντούρα. Τοποθετούμε το έργο μας σε επιφάνεια εργασίας ώστε να είναι ανοιχτό και καλά τακτοποιημένο με την καλή πλευρά επάνω και τοποθετούμε
επάνω του προσεκτικά την μπορντούρα και αυτή με την καλή πλευρά επάνω.
Καρφιτσώνουμε την μπορντούρα στο ντεκολτέ, ώμους και μανίκια, στο εμπρός και πίσω κομμάτι μαζί.  Όταν καρφιτσώνουμε φροντίζουμε να γυρίζουμε την μπορντούρα λίγο προς τα μέσα 1-2 εκ, ώστε να δημιουργούμε ταυτόχρονα και το τελείωμα της. Αφού σιγουρευτούμε ότι όλα είναι καλά, γαζώνουμε. Στην συνέχεια γαζώνουμε τις πλαϊνές ραφές και ράβουμε το στρίφωμα στην βάση της μπλούζας και τα μανίκια. Η μπλούζα μας είναι έτοιμη. Αν θέλουμε κάνουμε ένα μικρό άνοιγμα εμπρός και προσθέτουμε κουμπάκι και κουμπότρυπα. 
-------------------
Για την μπλούζα χρειαζόμαστε 1 μέτρο ύφασμα και για την μπορντούρα 50 εκ. Ενδεδειγμένα υφάσματα είναι το μετάξι, η οργάντζα, το σατέν κλπ.  Ο βαθμός δυσκολίας της κοπής και ραφής της μπλούζας είναι μέσος.
========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER