ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΦΗΣ ΡΕΝΤΙΓΚΟΤΑ (PRINCESS SEAM)

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΦΗΣ ΡΕΝΤΙΓΚΟΤΑ (PRINCESS SEAM)
Ένα κομψό σχέδιο για μπλούζα, φόρεμα, σακάκι είναι αυτό που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.
Είναι πολύ όμορφο, εφαρμόζει τέλεια και αναδεικνύει την σιλουέτα υπέροχα. Και όλο αυτό οφείλεται στην αλλαγή των θέσεων των πενσών. Είναι η κατά τα άλλα γνωστή ως princess seam. Εμείς εδώ την ονομάζουμε ραφή ρεντιγκότα.
Σε αυτήν την ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε τον τρόπο για να σχεδιάσετε μόνες σας την ραφή ρεντιγκότα. Ελπίζω ότι ήδη έχετε σε αρχείο το βασικό​ πατρόν κορσάζ για σταθερά υφάσματα.
Σε νέο χαρτί σχεδιασμού αντιγράφουμε το πατρόν για να κάνουμε τις αλλαγές χωρίς να καταστρέψουμε το βασικό πατρόν, γιατί σίγουρα θα το χρειαστούμε πάλι στο μέλλον.
Για να φανεί πλήρως η γραμμή ρεντιγκότα, προεκτείνουμε το πατρόν μας ως την περιφέρεια. Βεβαίως μπορούμε να προεκτείνουμε περισσότερο το πατρόν μας και να το κάνουμε φόρεμα, ή να σταματήσουμε ψηλότερα στην μέση και να το κάνουμε εφαρμοστό τοπ. Υπάρχουν άπειρες επιλογές, κέφι, έμπνευση και θέληση είναι αυτά που χρειάζονται για να μεγαλουργήσουμε.
ΠΑΤΡΟΝ

Κατεβαίνουμε από το σημείο 2 προς το σημείο Α 19 εκ (αυτή είναι η απόσταση από την μέση ως την περιφέρεια και είναι σχετικά σταθερή). Από το Α στο Β, δηλαδή στην γραμμή της περιφέρειας 27 εκ. (μέτρηση περιφέρειας/4). Ενώνουμε με καμπύλη το σημείο 12 με το Β. Η μασχάλη όταν θέλουμε να βάλουμε μανίκι πρέπει να ξεκινάει από την γραμμή του στήθους. Αν το θέλουμε αμάνικο ανεβαίνουμε από το σημείο 7 προς τα πάνω 4-5 εκ και σχεδιάζουμε νέα μασχάλη η οποία καταλήγει στον ώμο ακριβώς στο ίδιο σημείο με την μασχάλη που χρησιμοποιούμε για μανίκι.
Για να συνεχίσουμε την πένσα μέσης προς την περιφέρεια, κατεβαίνουμε προς τα κάτω 8 εκ και ενώνουμε με το 11a και 11b. Από την γραμμή στήθους μετράμε 11 εκ προς τον ώμο και σημειώνουμε αυτό το σημείο στην γραμμή της μασχάλης. Ενώνουμε με καμπύλη αυτό το σημείο με το σημείο 11 και προεκτείνουμε προς τα κάτω.
Αυτή είναι η βασική γραμμή της ρεντιγκότας Νο ΙΙ.
Επειδή το πατρόν μας θα κοπεί πάνω στην γραμμή της ρεντιγκότας, η πένσα μέσης θα πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτή την γραμμή. Κόβοντας λοιπόν το πατρόν μας, έχουμε πλέον 2 κομμάτια. Το πρώτο που όπως βλέπετε έχει κοπεί όλο πάνω στην κόκκινη γραμμή της ρεντιγκότας, ακόμα και πάνω στην γραμμή της πένσας μέσης.
Αλλά και το δεύτερο κομμάτι έχει κοπεί με τον ίδιο τρόπο.
Στην εικόνα που είναι και τα δύο κομμάτι μαζί, φαίνεται καθαρότερα πως έχουν κοπεί, και με αυτό τον τρόπο έχουμε ενσωματώσει την πένσα μέσης. Τέλος κλείνουμε και την πένσα ώμου και το πατρόν μας είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο ύφασμα και να προχωρήσουμε στην κοπή, αφού αφήσουμε περιθώρια ραφής.
ΚΟΠΗ
Αφού έχουμε τελειώσει με τον σχεδιασμό του πατρόν, ετοιμάζουμε το ύφασμα μας για το κόψιμο. Πρέπει πάντα να έχουμε πλύνει και σιδερώσει το ύφασμα πριν το κόψουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα, όπως τυχόν συρρίκνωση. Τοποθετούμε το ύφασμα στην επιφάνεια κοπής, διπλωμένο στην μέση (ούγια με ούγια και καλές πλευρές μαζί).
Στην τσάκιση τοποθετούμε το 1ο κομμάτι , παράλληλα στην ούγια, και αυτό γιατί θέλουμε όταν κοπεί να είναι ένα κομμάτι, και κόβουμε. Συνεχίζουμε τοποθετώντας και το 2ο κομμάτι παράλληλα στην ούγια. Εδώ δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε στην τσάκιση γιατί ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε 2 ξεχωριστά κομμάτια. Τελευταία κόβουμε το πίσω, που και αυτό θα είναι 2 κομμάτια.
Μετά την κοπή έχουμε 2 κομμάτια Νο2 πλαϊνά και 1 κομμάτι Νο1 που είναι το κεντρικό και τα καρφιτσώνουμε μαζί προσεκτικά. Τα τρυπώνουμε και σιδερώνουμε με τις ραφές ανοικτές. Στην συνέχεια τα γαζώνουμε μαζί. Σε άλλη παλαιότερη ανάρτηση, έχουμε μιλήσει για την ραφή Ρεντιγκότα.
Δείτε εδώ την διαδικασία ραφής.
==========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER