ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
Χρησιμοποιήστε αυτήν τη λίστα ελέγχου για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για το χειμώνα.

Αφού ούτως άλλως θα είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, είναι μία καλή ευκαιρία και ασχολία να τα φροντίσουμε σωστά. Αφιερώστε χρόνο για να προστατεύσετε την επένδυσή σας. Τώρα είναι μια πολύ καλή στιγμή για να αρχίσετε να σκέφτεστε τη συντήρηση του σπιτιού σας, καθώς και να το προετοιμάσετε για τον κρύο καιρό. Μπορεί ακόμα ο χειμώνας να μην μας έχει δείξει τα δόντια του, αλλά σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά. Αντί να πληρώνουμε υψηλότατους λογαριασμούς θέρμανσης ή φουσκωμένους λογαριασμούς επισκευής, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για τους ψυχρότερους μήνες - και να εξοικονομήσουμε χρήματα ταυτόχρονα.

1. Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ
Λίγη υγρασία θα κάνει τα δωμάτιά μας να είναι ελαφρώς πιο ζεστά, χωρίς να χρειάζεται να ανεβάσουμε τη θερμότητα. Η αύξηση της υγρασίας έως και 45% μπορεί να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μερικούς βαθμούς πιο ζεστό. Ο συνδυασμός αύξησης της υγρασίας με το να φοράμε ένα φουτεράκι στο σπίτι θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τον θερμοστάτη λίγο χαμηλότερα και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Ως μπόνους, η υγρασία βελτιώνει επίσης την ποιότητα του αέρα αλλά βοηθά κυρίως στην προστασία μας από: Ξηρό λαιμό, Ραγισμένα χείλη και δέρμα, Ξηρά μάτια.  

2. ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΧΑΛΙΑ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ
Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο, πλακάκια και laminate είναι δημοφιλείς επιλογές δαπέδων για τα σπίτια, αλλά αυτές οι σκληρές επιφάνειες μπορούν να γίνουν ψυχρές πολύ γρήγορα. Τα χαλιά μπορεί να μην αποτελούν μέρος της προτιμώμενης διακόσμησης σας, αλλά σίγουρα τον χειμώνα μπορούν να προσφέρουν κάποια πολύ απαραίτητη άνεση και θαλπωρή. Προσθέστε ένα χαλί ή δύο τους χειμερινούς μήνες για να μονώσετε το σπίτι σας από το κρύο. Τα χαλιά μπορούν να προσθέσουν νέες υφές και χρώματα σε ένα χώρο και να κάνουν το σπιτάκι μας να φαίνεται πιο ζεστό και φιλόξενο.

3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Ο χειμερινός καιρός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στα έπιπλα βεράντας και κήπου. Σας προτείνουμε να καλύψετε τα έπιπλά σας και να φέρετε τυχόν μαξιλάρια στο εσωτερικό. Δεν θα θέλατε την άνοιξη να ψάχνετε για νέα έπιπλα ή να ξοδεύεστε σε επισκευές. Προστατεύστε τα έπιπλα βεράντας σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι περιμένετε μέχρι μια καθαρή, ζεστή μέρα για να το καλύψετε, ώστε να μην παγιδεύετε υγρασία σε αυτά.

4. ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΛΑΧΤΙΧΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
Εάν έχετε ένα λάστιχο ποτίσματος στο μπαλκόνι ή την αυλή σας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε αφαιρέσει από τη βρύση. Οποιοδήποτε νερό μένει στο λάστιχο μπορεί να παγώσει με ένα κρύο και να ασκήσει πίεση στους σωλήνες σας δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα! Το λιγότερο κακό θα ήταν το παγωμένο νερό να καταστρέψει μόνο το λάστιχο σας.

5. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού συνήθως διαρκούν κάποια χρόνια. Για να διατηρηθούν όμως χρειάζονται συντήρηση. Προτού ο καιρός γίνει πολύ κρύος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αλλάξετε τα φίλτρα σας, τουλάχιστον. Συνιστώ να ζητήστε από έναν αξιόπιστο ειδικό να ελέγξει το σύστημά σας και να βεβαιωθείτε ότι η θερμότητα σας θα λειτουργήσει όταν το χρειάζεστε. Είναι πολύ καλύτερο να βρείτε ένα πρόβλημα του συστήματος σας όταν οι θερμοκρασίες είναι μέτριες από το να βρείτε ότι η θέρμανση σας δεν λειτουργεί μια παγωμένη χειμερινή ημέρα.

6. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣ (ΑΠΟ ΞΥΛΟ)
Όλα τα ξύλινα στοιχεία στο εξωτερικό του σπιτιού σας πρέπει να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση. Η αντικατάσταση τους δυστυχώς είναι μεγάλο κόστος. Μόλις το ξύλο αρχίσει να σαπίζει και χρειάζεται αντικατάσταση, τότε πιθανότατα θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν καλό ξυλουργό για τη δουλειά.

Προτού συμβεί αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε στο σπίτι σας και βεβαιωθείτε ότι κανένα δεν έχει πρόβλημα και ότι το χρώμα δεν ξεφλουδίζει. Εάν όμως βρείτε κάποια προβληματικά σημεία, ξύστε το παλιό χρώμα, τρίψτε και απλώστε φρέσκο. Αυτή είναι μια δουλειά που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι εάν έχουν χρόνο και διάθεση.

7. ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ

ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΣΑΣ
Καθαρίστε και επιθεωρήστε το τζάκι σας προτού ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε τους επόμενους μήνες. Μια καλή εταιρεία καθαρισμού καμινάδων θα διασφαλίσει ότι το τζάκι είναι ασφαλές στη χρήση και μπορεί επίσης να εντοπίσει προβλήματα συντήρησης.
Αυτή είναι επίσης η ώρα να παραγγείλετε αυτό το φορτίο καυσόξυλων που θα χρειαστείτε.
Αφιερώστε χρόνο για να στοιβάξετε και να καλύψετε αυτά τα ξύλα σε κάποια καλή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή.

8. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ
Βεβαιωθείτε ότι οι αποχετεύσεις στην κουζίνα και το μπάνιο «τραβάνε» καλά. Οι αποφράξεις αποχετεύσεων αποτελούν συχνό πρόβλημα επομένως ο καθαρισμός των αποχετεύσεων είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί η καθαριότητα και η υγιεινή των σωληνώσεων και των αποχετεύσεων. Το πιο συχνό αίτιο απόφραξης, είναι η μακροχρόνια χρήση των σωληνώσεων και των αποχετεύσεων. Είναι γνωστό πως οι σωλήνες στην κουζίνα και το μπάνιο δέχονται σωρεία μικροαντικειμένων, από τρίχες και υπολείμματα τροφών μέχρι χαρτιά. Κι όταν δεν πραγματοποιείται συχνός καθαρισμός των αποχετεύσεων το πρόβλημα απλώς μεγαλώνει, προκαλώντας άσχημες μυρωδιές και δημιουργώντας στρώματα λίπους.

9. ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΥΔΡΟΡΡΟΕΣ ΣΑΣ
Το φθινόπωρο που τα φύλλα πέφτουν είναι ακόμη περισσότερες οι πιθανότητες να βουλώσουν οι υδρορροές οπότε είναι φυσικό επόμενο να χρειάζεται να τις ελέγχουμε και πιο συχνά. Οι βουλωμένες υδρορροέ θα μπορούσαν να έχουν σαν αποτέλεσμα και την πρόκληση κάποιας πλημμύρας στον χώρο μας η οποία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για το ίδιο το σπίτι αλλά και για τα έπιπλα που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό.

10. ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Ένας επαγγελματικός ενεργειακός έλεγχος είναι μια καλή επένδυση. Ο έλεγχος της κατανάλωσης της ενέργειας σε κάθε σπίτι και κάθε κτήριο γενικότερα, εκτός από την εξοικονόμηση χρήματος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER