ΜΕΝΟΥ

Τρίτη

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ
Κάθε χρόνο την άνοιξη στην χώρα μας μαζεύουμε τα χαλιά. Φέτος ξαφνικά η θερμοκρασία σκαρφάλωσε απότομα στα ύψη και αυτό μας έκανε να δραστηριοποιηθούμε άμεσα. Βεβαίως πριν τα μαζέψουμε και τα αποθηκεύσουμε για τον επόμενο χειμώνα τα καθαρίζουμε.

Δεν νομίζω ότι η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι πρωτότυπη, ούτε βεβαίως κατέχω την μοναδική αλήθεια. Παρόλα αυτά θα σας περιγράψω τα βήματα που ακολουθώ ευλαβικά κάθε χρόνο κατά την διαδικασία μαζέματος και καθαρίσματος των χαλιών.

Πρώτα ξεκινώ με ένα καλό σκούπισμα στην όψη του χαλιού και στην συνέχεια το γυρίζω από την ανάποδη και το σκουπίζω πάλι. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο η σκούπα απορροφά την περισσότερη δυνατή σκόνη. Ήρθε η ώρα για την σόδα η οποία έχει πάρα πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Μια από τις χρήσεις αυτές είναι και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι.
Ακολούθως ραντίζω με μία ικανοποιητική ποσότητα σόδας το χαλί και την αφήνω κάποιες ώρες να δράσει, ίσως και ένα ολόκληρο βράδυ αν αυτό είναι εφικτό. Βεβαίως, καλό θα ήταν να μην περιφέρεται κανείς στο δωμάτιο κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, για να μην πατήσει κατά λάθος το χαλί. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται κυρίως αν επιθυμείς να κάνεις στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι. Συνήθως την επομένη ημέρα σκουπίζω πάλι πολύ σχολαστικά το χαλί. Ήδη η επιφανειακή βρωμιά έχει εξαφανιστεί, οι τυχόν οσμές έχουν εξαφανιστεί και το χαλί δείχνει καθαρό και ανανεωμένο.
Αν όμως το χαλί έχει κάποιους λεκέδες που δεν καθάρισαν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από 3 μέρη νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι. Βρέξτε στο διάλυμα μία βούρτσα (όχι να στάζει) και να τρίψτε το συγκεκριμένο σημείο με αυτό. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνει όσο πιο στεγνά είναι εφικτό, για να μη συσσωρεύσει υγρασία το χαλί. Αν δεν φεύγει ο λεκές, μην επιμείνετε γιατί υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψετε το χαλί σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Το τελευταίο βήμα είναι να δώσεις στα χαλιά σου το χρόνο που χρειάζονται για να στεγνώσουν στη θέση τους. Δε είναι απαραίτητο να στεγνώσεις τα χαλιά στο φως του ήλιου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα χρώματα. Μπορείς όμως να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν απλωμένα στο σημείο που τα καθάρισες αερίζοντας το χώρο.
=======

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER