ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή

Η ΤΕΛΕΙΑ ΗΜΙΚΛΟΣ ΦΟΥΣΤΑ.

 Η ΤΕΛΕΙΑ ΗΜΙΚΛΟΣ ΦΟΥΣΤΑ.
Λατρεύω τις κλος και ημικλός φούστες γιατί μου προσφέρουν ελευθερία κινήσεων και άνεση.
Αυτό δε, που με ξετρελαίνει είναι ο κυματισμός τους σε κάθε βήμα. Έτσι σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας, βήμα-βήμα οδηγίες για την κοπή και ραφή μίας ημικλός φούστας.
Η περιφέρεια της μέσης είναι 80cm στην περίπτωση μου. Το μήκος της φούστας είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς. Πρώτα θα σχεδιάσουμε το πατρόν μας σε χαρτί ή αν είστε πολύ έμπειρες μπορείτε να σχεδιάσετε απευθείας πάνω στο ύφασμα. Διπλώνουμε το χαρτί μας ή το ύφασμα στη μέση κατά μήκος. Το πλάτος του υφάσματος θα πρέπει να είναι 150 cm. Στη φούστα θα υπάρχουν δύο πλαϊνές ραφές και στο κέντρο πίσω θα τοποθετήσουμε ένα φερμουάρ. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε περιθώριο ραφής 1-1,5 cm.
Στην επάνω αριστερή γωνία σχεδιάζουμε μια ορθή γωνία. Μετράμε προς τα κάτω 9 εκ και 18 προς τα δεξιά και σημαδεύουμε τα σημεία.  Σχεδιάζουμε μια ομαλή καμπύλη γραμμή ενώνοντας αυτά τα δύο σημεία και με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε την γραμμή μέσης.
Στη συνέχεια, από το πρώτο σημείο, αριστερά που ενώσαμε για να σχηματίσουμε τη γραμμή μέσης, σχεδιάζουμε το μήκος της φούστας. Ας υποθέσουμε 60 εκ. επιπλέον 1,5 εκ. για το στρίφωμα. Σύνολο - 61,5 cm. Εδώ σχεδιάζουμε μία οριζόντια γραμμή βάσης, παράλληλη της επάνω γραμμής. Από αυτό το σημείο σχεδιάζουμε μια παράλληλη με αυτή της μέσης, ομαλή καμπύλη, η οποία στο τέλος της θα πρέπει να απέχει από την βάση 25εκ.
Ακολούθως, σχεδιάζουμε την πλαϊνή ραφή, η οποία θα πρέπει να έχει το ίδιο μήκος με την πρώτη, δηλαδή 60 + 1,5 = 61,5εκ. Διπλώνουμε το ύφασμα μας την μέση και αντιγράφουμε επάνω του το πατρόν μας. Παίρνουμε το ψαλίδι στα χέρια μας και κόβουμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά στις κυκλικές γραμμές της φούστας.
Απομένει να κόψουμε την ζώνη. Μήκος ζώνης 80 +7 = 87 cm. Πλάτος - 9 εκ. (Στην τελική μορφή - 3,5 εκ.). Στα 5 εκ κάνουμε μία γραμμή με το σαπουνάκι κατά μήκος της μεγάλης πλευράς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε το ράψιμο. Αλλά πρώτα θα προσθέσουμε με το σίδερο αυτοκόλλητη καρίνα στην ζώνη. Καρικώνουμε τις πλευρικές ραφές της φούστας και τις γαζώνουμε. Και σιδερώνουμε τα σημεία αυτά. Συνεχίζουμε με το φερμουάρ. Εδώ βλέπουμε πως το τοποθετούμε. Τώρα σιδερώνουμε τις ραφές και το φερμουάρ.
Καρικώνουμε το κάτω μέρος της φούστας και τη μία πλευρά της ζώνης. Μετά θα ενώσουμε τη ζώνη με τη φούστα. Για να γίνει αυτό, διπλώνουμε την φούστα στην μέση. Σημειώνουμε με σαπουνάκι το σημείο ακριβώς απέναντι από το φερμουάρ.  Όπως είναι διπλωμένη, την διπλώνουμε άλλη μία φορά και σημειώνουμε τα απέναντι σημεία της νέας τσάκισης. Το ίδιο κάνουμε και για την ζώνη, αφού αφήσουμε έξω από τον υπολογισμό μας τα 7 εκ που θα χρειαστούν για το κούμπωμα της ζώνης.
Τώρα συνδυάζουμε τα σημάδια με το σαπουνάκι στη φούστα και στην ζώνη.  Καρφιτσώνουμε με καρφίτσες. Καλές πλευρές μαζί. Γαζώνουμε στο 1 cm από την άκρη. Σιδερώσουμε τη ραφή της ζώνης. Τα περιθώρια ραφής πρέπει να κατευθύνονται προς τη ζώνη. Τελειώνουμε τις μικρές άκρες στην ζώνη.

Γυρίζουμε την ζώνη κατά μήκος της γραμμής που είχαμε σχεδιάσει νωρίτερα. Καρφιτσώνουμε για να παραμείνει σταθερή. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε τις θηλιές για να κρεμάμε την φούστα. Τώρα θα ασχοληθούμε με το στρίφωμα του κάτω μέρους της φούστας. Το στρίφωμα στον ποδόγυρο θα είναι 1,5 εκ. Γυρίζουμε γύρω γύρω 1,5 εκ Στη συνέχεια το τρυπώνουμε και σιδερώνουμε ... Στο τέλος, γαζώνουμε. Παραμένει να ράψουμε κουμπότρυπα και ένα κουμπί. Μπορούμε να τα κάνουμε με την ραπτομηχανή μας ή με το χέρι.  Ότι μας εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτή είναι λοιπόν όλη η διαδικασία για την δημιουργία μίας ημικλός φούστας.
========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER