ΜΕΝΟΥ

Τρίτη

ΠΕΝΣΕΣ

Δημιουργία βασικού πατρόν
Η δημιουργία ενός βασικού πατρόν αρχίζει με ένα δισδιάστατο κομμάτι χαρτί (για τον σχεδιασμό).
Το πατρόν χαρακτηρίζεται από μια σειρά ευθειών γραμμών (ώμου, πλαϊνές ραφές, φούστα — κάτω από την περιφέρεια) και καμπύλες γραμμές (ντεκολτέ, μασχάλες, φούστα — πάνω από την περιφέρεια).
Οι σφήνες εμφανίζονται σε κάποιες άκρες του πατρόν και κατευθύνονται προς την κορυφή του στήθους, την ωμοπλάτη, την κοιλιά και τους γλουτούς. Αυτές οι σφήνες ονομάζονται πένσες.
Γιατί πένσες;
Οι πένσες βοηθούν να διατηρείται σωστά η μορφή του μοντέλου κάνοντας τα ρούχα πιο εφαρμοστά, και απορροφούν τις ζάρες και το περίσσευμα υφάσματος, περιορίζοντας ή εξαλείφοντας αχρείαστα φουσκώματα και φυσικά βοηθούν στην σωστή εφαρμογή του μοντέλου στο σώμα.
ΠΕΝΣΑ ΦΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΟΥ
Οι φούστες έχουν συνήθως τέσσερις πένσες (δύο μπροστά και δύο πίσω). Τα παντελόνια, τις περισσότερες φορές, έχουν δύο πίσω. Οι μπροστά πένσες δεν έχουν το ίδιο βάθος με τις πίσω. Οι εμπρός έχουν 1 εκ και οι πίσω 1,5 εκ.
1 Σημαδέψτε την πένσα στην ανάποδη όψη του υφάσματος, στα σημεία που προβλέπει το πατρόν.
2 Διπλώστε το ύφασμα στη μέση και καρφιτσώστε επάνω στο σημάδι έτσι ώστε οι δυο πλευρές του τριγώνου της πένσας να ταυτίζονται.
3 Τρυπώστε ακριβώς πάνω στα σημάδια της πένσας και γαζώστε ξεκινώντας από τη γραμμή μέσης και καταλήγοντας στη μύτη της πένσας. Τελειώνοντας, μην κόψετε την κλωστή, αφήστε ένα περιθώριο ώστε να μπορείτε να τη δέσετε κόμπο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε πιο σταθερή την πένσα με μπρος-πίσω γαζί.
4 Στην ανάποδη του υφάσματος στερεώστε την πένσα με οριζόντιο γαζί στη γραμμή μέσης.
5 Σιδερώστε την πένσα και από τις δυο πλευρές.
6 Επαναλάβατε το ίδιο και στην άλλη πένσα.
ΔΙΠΛΗ ΠΕΝΣΑ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ
Εφαρμόζεται σε φορέματα που ακολουθούν τις γραμμές του σώματος. Γίνεται είτε στην μπροστινή είτε στην πίσω όψη του φορέματος. To βαθύ σημείο της ταυτίζεται με τη μέση.
1 Σημαδέψτε την πένσα με σαπουνάκι στην ανάποδη όψη του υφάσματος. Έχει σχήμα ρόμβου.
2 Διπλώστε το ύφασμα στον κάθετο άξονα του ρόμβου και καρφιτσώστε επάνω στο σημάδι έτσι ώστε τα δύο τρίγωνα της πένσας να ταυτίζονται.
3 Γαζώστε στο σημάδι φροντίζοντας να στερεώσετε τις δύο άκρες με διπλό γαζί ή αφήνοντας περιθώριο κλωστής για να δεθεί κόμπος.
4 Σιδερώστε την πένσα και από τις δυο πλευρές.
Οι πένσες είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ραπτική και θα τις αναλύουμε τμηματικά στην ιστοσελίδα μας.
==========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER