ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ!

WELCOME BOX

WELCOME!

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ!

Εδώ θα βρείτε ότι αφορά την ραπτική και όχι μόνο, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ρίξτε μιά ματιά στις αναρτήσεις μας και θα χαρούμε να ακούσουμε τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις σας.

Τρίτη

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΣΑΖ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε φύγει απογοητευμένες από τα μαγαζιά γιατί δεν βρίσκουμε αυτό που θέλουμε ή γιατί δεν κάθεται καλά το ρούχο επάνω μας;  
Για τον λόγο αυτό θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο να ασχοληθούμε με τον
  σχεδιασμό του κορσάζ
Είναι ένα από τα βασικότερα πατρόν που πρέπει να έχουμε, καθώς είναι η βάση για μπλούζες, πουκάμισα, φορέματα κλπ. Δεν είναι δύσκολο, απλά χρειάζεται προσοχή και ακρίβεια. Όταν το τελειώσετε θα το κρατήσετε σε αρχείο, γιατί από την στιγμή που θα ράψετε το πρώτο σας ρούχο με βάση το δικό σας πατρόν, με το πατρόν που έχετε σχεδιάσει ακριβώς στα μέτρα σας, δεν θα σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. 

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΣΑΖ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ

Για μπλουζάκια, πουκάμισα, φορέματα, σακάκια κλπ.
Για το παρόν πατρόν θα χρησιμοποιήσω τις  ακόλουθες ενδεικτικές μετρήσεις για να γίνει πιο κατανοητός ο σχεδιασμός. Εσείς θα αντικαταστήσετε αυτές τις μετρήσεις με τις δικές σας.

Εμπρός τάλια 46 cm
Ύψος στήθους 29 cm
Περίμετρος στήθους 96 cm / 4 = 24 cm
Περίμετρος μέσης 86 cm / 4 = 21,5 cm
Πίσω τάλια 44 cm
Ώμος 12 cm
Πλάτος πλάτης 44 cm / 2 = 22 cm

ΠΙΣΩ
1. Σχεδιάζουμε μια ορθή γωνία στην επάνω αριστερή γωνία και την σημειώνουμε 1. Από το σημείο 1 τραβάμε μια γραμμή προς τα δεξιά ίση με το 1/10 της περιμέτρου της μέσης (86x1 / 10 = 8,6 cm) και σημειώνουμε 2.  Από το σημείο 1 κατεβαίνουμε 1,5 cm και σημειώνουμε 3. Συνδέουμε τα σημεία 2 με 3 με καμπύλη γραμμή. Αυτό είναι το πίσω ντεκολτέ.
2. Από το σημείο 1 σχεδιάζουμε μια κάθετη γραμμή ίση με την πίσω τάλια (44 cm) και σημειώνουμε 4.  Από το σημείο 4 σχεδιάζουμε μια γραμμή προς τα δεξιά ίση με το ¼ της περιμέτρου της μέσης μας (86/4 = 21,5 cm) και σημειώνουμε 5.  Στην κάθετη 1-4 βρίσκουμε το σημείο που είναι ίσο με το ¼ της περιμέτρου στήθους (96/4 = 24 cm) και σημειώνουμε 6.  Σχεδιάζουμε μια οριζόντια γραμμή παράλληλη με τη γραμμή 4-5 ίση με το 1/2 της μέτρησης της πλάτης  (44/2 = 22 cm) και σημειώνουμε 7. Συνδέουμε τα σημεία 5 και 7.
3. Από το σημείο 2 σχεδιάζουμε μια γραμμή προς τα δεξιά, ίση με τη μέτρηση του ώμου (12 cm - 1 = 11) και σημειώνουμε 8.  Από το σημείο 8, μετράτε προς τα κάτω ένα σημείο σε απόσταση  4,5 cm και σημειώστε το ως 9.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απόσταση από το σημείο 2 έως 9 πρέπει να είναι 12 cm (= μέτρηση ώμων)
 Συνδέουμε τα σημεία 2 και 9 με ευθεία γραμμή. Από το σημείο 7 ανεβαίνουμε περίπου 6 cm και σημειώνουμε 10.
4. Ενώνουμε με καμπύλη τα σημεία 9 και 10. Αυτή είναι η πίσω μασχάλη. Ενώνουμε επίσης τα σημεία 7 και 10. Κόβουμε γύρω - γύρω το πατρόν μας.

ΕΜΠΡΟΣ
1. Σχεδιάζουμε μια ορθή γωνία επάνω δεξιά και σημειώνουμε 1.  Σχεδιάζουμε μια γραμμή προς τα αριστερά, η οποία πρέπει  να είναι ίση με το ¼ της περιμέτρου του στήθους (24 cm) και σημειώνουμε 2.  Από το σημείο 2 πηγαίνουμε δεξιά 8 cm και σημειώνουμε 3.  Το σημείο 1 σχεδιάζουμε μια κάθετη γραμμή ίση με το 1/10 της περιμέτρου της μέσης  (8.6 cm) και σημειώνουμε 4.
2. Από το σημείο 1 σχεδιάζουμε μια γραμμή προς τα αριστερά ίση με 1/10 της περιφέρειας της μέσης -1 cm 7,6 cm και σημειώνουμε 5.  Συνδέουμε τα σημεία 4 και 5 με καμπύλη γραμμή. Αυτό είναι το μπροστινό ντεκολτέ.  Από το σημείο 2 πηγαίνετε κάτω 7 cm και σημειώνουμε 6.  Συνδέστε με ευθεία γραμμή σημεία 5 με 6. 
3. Από τα σημεία 1 και 2 τραβούν γραμμές ίσες με το ύψος στήθους (= 29 cm)
και σημειώνουμε τα σημεία ως 7 και 8 αντίστοιχα. Συνδέουμε τα σημεία 7 και 8. Από το σημείο 2 σχεδιάζουμε προς τα κάτω μία γραμμή ίση με την εμπρός τάλια (= 46 cm) και σημειώνουμε 9. Από το σημείο 9 σχεδιάζουμε μια γραμμή στα δεξιά ίση με της μέτρησης της μέσης / 4 = 21,5 cm και σημειώνουμε 10.  Συνδέστε τα σημεία 7 με 10.
4. Από το σημείο 3 σχεδιάζουμε μια κάθετη γραμμή στη γραμμή 7-8 και παράλληλα με τη γραμμή 2-7 και σημειώνουμε 11.  Από το σημείο 11, ανεβαίνουμε 13 cm και σημειώνουμε 12. Επίσης ανεβαίνουμε από το σημείο 8, περίπου 6 cm και σημειώνουμε 8a.  Συμπληρώνουμε τα σημεία 6a, 8a και 12 με μια καμπύλη. Αυτή είναι η μπροστινή μασχάλη. Κόβουμε γύρω - γύρω το πατρόν μας.

Επισημάνσεις : 
1. Ο σχεδιασμός σταματάει στο ύψος της μέσης.
2. Δεν έχουν συμπεριληφθεί περιθώρια ραφής.

Επίσης όπως παρατηρούμε,δεν έχουμε πένσες.Αυτό γιατί αν δουλεύουμε με ελαστικά υφάσματα δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε πένσες και φυσικά δεν χρειάζεται να έχουμε και τα δύο πατρόν εμπρός και πίσω. Χρησιμοποιώντας μόνο το εμπρός και για εμπρός και πίσω είναι όχι μόνο πολύ βολικό αλλά βασικά είναι ο κανόνας όταν δουλεύουμε τα ελαστικά υφάσματα.
Στην συνέχεια όμως θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε πένσες σε περίπτωση που δουλεύουμε με σταθερά υφάσματα. Επεκτείνουμε τις γραμμές μέσης κατά 2 cm, γιατί αυτά θα εξαλειφθούν όταν ράψουμε τις πένσες και έτσι στο τέλος θα έχουμε την ίδια μέτρηση μέσης.
Ξεκινάμε με το εμπρός.
Μετράμε από το σημείο 7 (στην γραμμή στήθους) προς το κέντρο 11 cm και βάζουμε ένα σημαδάκι, σχεδιάζουμε μια κάθετο προς την γραμμή μέσης. Αριστερά και δεξιά 1 cm στην βάσης της καθέτου σημειώνουμε 2 σημεία. Ενώνουμε αυτά τα σημεία με αυτό που σημειώσαμε νωρίτερα πάνω στην γραμμή στήθους και η πένσα μας είναι έτοιμη.

Για το πίσω τώρα λίγο πολύ είναι η ίδια διαδικασία.
Από το σημείο 4, μπαίνουμε μέσα 11cm και από αυτό το σημείο  ανεβαίνουμε με μία κάθετη ευθεία γραμμή 15 cm. Αριστερά και δεξιά 1 cm της βάσης της νέας μας καθέτου σημειώνουμε 2 σημεία. Ενώνουμε αυτά τα σημεία με την κορυφή της καθέτου και η πένσα μας είναι έτοιμη.

Αυτό είναι ένα σχετικά εύκολο πατρόν και πολύ χρήσιμο. Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε τύπο φούστας κάτω από τη μέση και έχουμε φόρεμα.

Φωτό : Pinterest
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε!!! 
Εγγραφείτε ως αναγνώστες στο blog μας :  https://everydaysew.blogspot.gr/
ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner