ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ

 ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ
ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ
Η φούστα είναι το πιο εύκολο έργο για να ξεκινήσει κάποιος την ραπτική και αυτός είναι ο λόγος που πάντα τα μαθήματα ραπτικής ξεκινούν με τον σχεδιασμό, κόψιμο και ράψιμο φούστας.
 Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν δεν είναι καθόλου δύσκολο να σχεδιάζουμε το πατρόν της βασικής φούστας στα μέτρα μας. Ας δούμε βήμα-βήμα πως σχεδιάζουμε το πατρόν, πως κόβουμε και πως ράβουμε μία ίσια φούστα στα μέτρα μας για τέλεια εφαρμογή στο σώμα μας.
 Χρειαζόμαστε μία μεγάλη κόλλα για το σχέδιο, χάρακα, μεζούρα και καμπυλόγραμμο. Αν δεν έχουμε καμπυλόγραμμο, μπορούμε να σχεδιάσουμε την καμπύλη με το χέρι. Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να έχουμε καταγράψει τα μέτρα μας. Ξεκινάμε με την μέτρηση μέσης μας, μετά της περιφέρειας και στο τέλος την απόσταση από την μέση ως την περιφέρεια και καταγράφουμε τα νούμερα σε χαρτί για να τα θυμόμαστε. Αποφασίζουμε το μήκος που θέλουμε να έχει η φούστα και επίσης σημειώνουμε το νούμερο. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε κάποια υποθετικά μέτρα για να γίνει πιο εύκολα κατανοητός ο σχεδιασμός :
 Μέση 86 εκ, 
Περιφέρεια 104 εκ 
Απόσταση μέσης – περιφέρειας 20 εκ και
Μήκος 60 εκ
Επειδή σχεδιάζουμε το μισό εμπρός και το μισό πίσω της φούστας θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το νούμερο της μέσης και της περιφέρειας με το 4. 
Έτσι έχουμε : Μέση 86 εκ / 4 = 21,5 εκ. Περιφέρεια 104 εκ / 4 = 26 εκ.
ΠΙΣΩ
Στην κόλλα μας σχεδιάζουμε με τον χάρακα μία οριζόντια γραμμή 3 εκ κάτω από την κορυφή της κόλλας μας. Σημειώνουμε αριστερά Α και δεξιά Β. Η απόσταση από το Α στο Β πρέπει να είναι 50-60 εκ. Από Α και Β σχεδιάζουμε με κάθετες γραμμές ορθές γωνίες προς τα κάτω 60 εκ (το μήκος που έχουμε επιλέξει) και σημειώνουμε Γ και Δ.

 ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
 Από το Α και το Β μετράμε προς το Γ και Δ αντίστοιχα 20 εκ και σημειώνουμε Ε και Ζ.
Ενώνουμε το Ε με το Ζ.
Από το Α μετράω προς το Β 21,5 εκ + 2 εκ για την πένσα και σημειώνω Η. Από το Η μετράω 1 εκ προς τα επάνω και σημειώνω Θ. Από το Α μετράω προς το Ε 1 εκ και σημειώνω Ι. Με το καμπυλόγραμμο ή με το χέρι με καμπύλη γραμμή ενώνω το Θ με το Ι. 
Από το Ε προς το Ζ μετράμε 26 εκ και σημειώνουμε Κ, το ίδιο από το Γ προς το Δ και σημειώνουμε Λ. Ενώνουμε το Κ με το Λ.
Από το Α μετράμε 9 εκ προς το Η και σημειώνουμε Μ. Από το Μ μετράμε αριστερά 1 εκ και 1 εκ δεξιά. Επίσης από το Μ κάθετα προς την γραμμή Ε-Ζ μετράμε 12 εκ και τραβάμε κάθετη γραμμή, σημειώνουμε Ν. Ενώνουμε το Ν και με τα δύο σημεία αριστερά και δεξιά του Μ και έτσι σχηματίζουμε την πίσω πένσα. Τέλος ενώνουμε το Κ με το Θ με το καμπυλόγραμμο και το πίσω μισό πατρόν της φούστας είναι έτοιμο.
 ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΕΜΠΡΟΣ
Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάζουμε και το εμπρός μισό της φούστας. Επειδή όμως το εμπρός κομμάτι είναι πάντα μεγαλύτερο από το πίσω στις διαστάσεις της μέσης και της περιφέρειας προσθέτουμε από 2 εκ. 
Έτσι έχουμε : Μέση 86 εκ / 4 = 21,5 εκ. + 2 εκ = 23,5 εκ - Περιφέρεια 104 εκ / 4 = 26 εκ. + 2 = 28 εκ
Από το Β μετράω προς το Α 23,5 εκ + 2 εκ για την πένσα και σημειώνω Ξ. Από το Ξ μετράω 1 εκ προς τα επάνω και σημειώνω Ρ. Με το καμπυλόγραμμο ή με το χέρι ενώνω με καμπύλη γραμμή το Β με το Ρ. Από το Ζ προς το Ε μετράμε 28 εκ και σημειώνουμε Ο, το ίδιο από το Δ προς το Γ και σημειώνουμε Π. Ενώνουμε το Ο με το Π. Από το Β μετράμε 10 εκ προς το Ξ και σημειώνουμε Σ. Από το Σ μετράμε αριστερά 1 εκ και 1 εκ δεξιά. Επίσης από το Σ κάθετα προς την γραμμή Ε-Ζ μετράμε 8 εκ και τραβάμε κάθετη γραμμή και σημειώνουμε Τ. Ενώνουμε το Τ και με τα δύο σημεία αριστερά και δεξιά του Σ και έτσι σχηματίζουμε την πίσω πένσα. Τέλος ενώνουμε το Ο με το Π με το καμπυλόγραμμο και το εμπρός μισό πατρόν της φούστας είναι έτοιμο.
 ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΤΕΛΙΚΟ
Όταν έχεις αυτό το βασικό πατρόν, έχεις τα πάντα για την φούστα.
Για παράδειγμα, αν θέλεις στενή φούστα στην γραμμή Γ-Λ και Π-Δ αφαιρείς από 2,5 εκ, συνολικά 5 εκ. Αν θέλεις εβαζέ πάλι στην περιοχή Γ-Λ και Π-Δ προσθέτεις από 4 εκ, συνολικά 8 εκ. Υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που μπορείς να κάνεις αν χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου.
ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΙ ΡΑΨΙΜΟ
Αφού έχουμε σχεδιάσει το πατρόν το κόβουμε
Τοποθετούμε τα πατρόν μας πάνω στο ύφασμα μας. Πριν κόψουμε θα πρέπει να έχουμε πλύνει και σιδερώσει το ύφασμα μας. Για την φούστα θα χρειαστούμε περίπου 1,20 μ διπλόφαρδο ύφασμα της επιλογής μας. 1 φερμουάρ περίπου 18 εκ και 1 κουμπί και πιθανώς φόδρα.
Σημείωση: Στην αγορά υπάρχουν υφάσματα και κάποια πολύ καλά που η τιμή τους ξεκινά από το 1 ευρώ το μέτρο. Κάντε τον υπολογισμό μας και θα δείτε ότι αν ράψετε μόνες σας μία φούστα δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 3 ευρώ.
Διπλώνουμε το ύφασμα καλή με καλή πλευρά. Προσοχή η ούγια του υφάσματος πρέπει να είναι αριστερά και η τσάκιση δεξιά. Τοποθετούμε το πατρόν μας όπως βλέπετε επάνω. Το εμπρός πρέπει να είναι δεξιά, ακριβώς πάνω στην τσάκιση και το πίσω αριστερά δίπλα στην ούγια. Αφήνουμε 1 εκ στο επάνω μέρος της μέσης, περιθώρια ραφής 3 εκ στα πλαϊνά και κάτω στο στρίφωμα 5 εκ. Σιγουρεύουμε το πατρόν μας πάνω στο ύφασμα με καρφίτσες. Με ησυχία και ηρεμία επανελέγχουμε ότι το πατρόν είναι σωστά τοποθετημένο. Είναι πολύ σημαντικό να κοπεί σωστά το ύφασμα για να μπορεί να ραφτεί και σωστά. Πάρτε τον χρόνο σας και το ψαλίδι σας. 
Κόψτε.
Πριν αφαιρέσουμε το πατρόν μας από το ύφασμα σχεδιάζουμε την περίμετρο του πατρόν πάνω στο ύφασμα με σαπουνάκι ή μαρκαδόρο μαρκαρίσματος, τα πενσάκια και τα σημεία Α-Θ, Ε-Κ και Γ-Λ για το πίσω και Ρ-Β, Ο-Ζ και Π-Δ για το εμπρός.
Αφαιρούμε το πατρόν μας και ανοίγουμε το εμπρός που αφού το έχουμε κόψει στην τσάκιση είναι ένα κομμάτι και το πίσω είναι 2 κομμάτια. Τρυπώνουμε τα πενσάκια σε όλα τα κομμάτια. Τρυπώνουμε τα πίσω κομμάτια από το Ε έως το Γ. Το Α-Ε το αφήνουμε ατρύπωτο γιατί εκεί θα τοποθετήσουμε το φερμουάρ. Τοποθετούμε το φερμουάρ καλή με καλή πλευρά πάνω στην φούστα, το στερεώνουμε με καρφίτσες και τρυπώνουμε ξεκινώντας από την αριστερή πλευρά, επαναλαμβάνουμε το ίδιο στην δεξιά πλευρά σκεπάζοντας τα δοντάκια 1 εκ. Τοποθετούμε τα πίσω κομμάτια στο εμπρός καλή με καλή. Τρυπώνουμε τις πλαϊνές ραφές Θ-Κ-Λ με Ρ-Ο-Π. Προσέχουμε τα σημάδια να συμπίπτουν το Θ με το Ρ, το Κ με το Ο και το Λ με το Π. 
Η φούστα μας είναι σχεδόν έτοιμη.
Μπορούμε τώρα να κάνουμε την πρόβα μας και αν είμαστε ικανοποιημένες, προχωράμε στο γάζωμα. Ξεκινάμε το γάζωμα από το φερμουάρ. Γαζώστε ξεκινώντας από την δεξιά μεριά και ανοίγοντας το φερμουάρ όπου βρίσκεται δυσκολία στο γάζωμα. Συνεχίζουμε με την πίσω κεντρική ραφή, πάνω στο τρύπωμα και τις πλαϊνές ραφές. Καρικώνουμε και σιδερώνουμε τις ραφές μας για να ανοίξουν και να μην δείχνουν άσχημα. Αν το ύφασμα που διαλέξαμε χρειάζεται φόδρα την κόβουμε με το πατρόν που φτιάξαμε για την φούστα μας μόνο που θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πρέπει να την κόψουμε 3 εκ φαρδύτερη για να έχει λίγο αέρα και 4-5 εκ κοντύτερη. Την γαζώνουμε με τον ίδιο τρόπο που γαζώνουμε και την φούστα. Καρικώνουμε το στρίφωμα και το ράβουμε στο χέρι. Το στρίφωμα της φόδρας μπορούμε να το γαζώσουμε στην μηχανή.

ΤΟ ΖΩΝΑΚΙ
Κόβουμε το ζωνάκι σε μάκρος όσο η μέση μας συν 6 εκ και φάρδος 10 εκ. Διπλώνουμε στα δύο από την καλή πλευρά κατά φάρδος το ύφασμα μας και έχουμε τώρα ζωνάκι 5 εκ. Σιδερώνουμε. Κάνουμε ένα εξώγαζο 3-4 χιλιοστά από το δίπλωμα. Τοποθετούμε την μία πλευρά με καρφίτσες γύρω από την μέση αρχίζοντας από αριστερά και γαζώνουμε, γυρίζουμε και ράβουμε εσωτερικά. Στο πίσω μέρος της ζώνης κάνουμε αριστερά κουμπότρυπα και από κάτω στο περιθώριο ράβουμε κουμπί.
==============

3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER