ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΛΕΚΟ ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΜΕ PEPLUM

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΛΕΚΟ ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΜΕ PEPLUM
Γιλέκο το διαχρονικό.
Προσθέτει κομψότητα στην εμφάνιση. Ένα κομμάτι μοναδικό για κάθε εποχή του χρόνου. Είναι γεγονός ότι ένα εντυπωσιακό γιλέκο μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη από το πρωί μέχρι το βράδυ, όποιο και αν είναι το στιλ σου!
Είτε είναι σε κλασικές ή ρομαντικές γραμμές, το γιλέκο είναι η πιο ασφαλής επιλογή για να προσαρμόσεις ακόμα και την πιο απλή και καθημερινή εμφάνιση στο προσωπικό σου στυλ. Ένα γιλέκο σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις-όπως το διαχρονικό λευκό- θα αποθεώσει και τις καλοκαιρινές σου εμφανίσεις και πάνω από το πολύχρωμο μπλουζάκι, σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις. Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις ένα θηλυκό ρομαντικό σύνολο, με ένα φλοράλ γιλέκο, φορεμένο πάνω από ένα μονόχρωμο σύνολο για να το αποθεώσεις. Η πλέον κλασική εκδοχή του γιλέκου, είναι το τζιν, όμως ένα σατέν γιλέκο σίγουρα χαρίζει ένα υπέρκομψο στυλ σε όλες τις ηλικίες.
Σε προηγούμενη ανάρτηση έχουμε δει πως σχεδιάζουμε το βασικό πατρόν κορσάζ για σταθερά υφάσματα.
Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να σχεδιάσουμε γιλέκο, στα μέτρα μας και μόνες στο σπίτι.
Όπως λέμε πάντα, αντιγράφουμε το πατρόν μας σε νέο χαρτί για να κάνουμε τις αλλαγές.
Ξεκινάμε.
1. Από το ντεκολτέ στο κέντρο εμπρός προσθέτουμε 6 εκ προς τα έξω σταύρωμα και εάν έχουμε περιθώριο στο ύφασμα αφήνουμε επιπλέον 8 εκ για μόστρα. Εάν δεν έχουμε ύφασμα προσθέτουμε ξένη μόστρα. Η μόστρα θέλει ενίσχυση από μέσα με αυτοκόλλητο (καρίνα).
2. Από την βασική λαιμόκοψη προς τον ώμο, μπαίνουμε περίπου 2,5 εκ και κάνουμε στρογγυλό ντεκολτέ που φτάνει μέχρι την γραμμή του στήθους με το καμπυλόγραμμο. Το ντεκολτέ για μπλουζάκια το ρυθμίζουμε όσο θέλουμε κάθε φορά μετρώντας από τον λαιμό προς τα κάτω μετρώντας πόσα εκ θέλουμε. Επίσης διαμορφώνουμε και την πίσω λαιμόκοψη, ώστε να ταιριάζει με την εμπρός. Διορθώνουμε την λαιμόκοψη όπως το σχέδιο για να έχουμε βαθύ ντεκολτέ στο γιλέκο μας.
3. Διπλώνουμε την μόστρα προς τα μέσα
4. Στρογγυλεύουμε την γραμμή της μέσης.
5. Κόβουμε γύρω-γύρω το πατρόν μας. Ανοίγουμε την μόστρα, τοποθετούμε το πατρόν μας πάνω στο διπλωμένο ύφασμα και κόβουμε. Το κορσάζ κόβεται μονό και ντουμπλάρεται με φόδρα η οποία γαζογυρίζεται. Η φόδρα πρέπει να κοπεί ακριβώς στα ίδια μέτρα αν πρόκειται για γιλέκο.
6. Προσθέτουμε ένα κομμάτι για να δημιουργήσουμε την μπάσκα.
ΓΙΛΕΚΟ ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΜΕ ΜΠΑΣΚΑ
1,2. Αν θέλουμε να έχει μπάσκα, προεκτείνουμε το εμπρός πατρόν μας. Το ίδιο κάνουμε και στο πίσω πατρόν.
3. Κόβουμε στην γραμμή της μέσης και ξεχωρίζουμε τις μπάσκες
4. Τα ψαλιδίζουμε από κάτω προς τα πάνω σε 6 -7 σημεία. Ανοίγουμε τις ψαλιδιές και αντιγράφουμε. Τώρα το πόσο θα ανοίξουμε τις ψαλιδιές εξαρτάται από το πόσο πλούσιο θέλουμε να είναι το βολάν μας.
Η μπάσκα κόβεται διπλή, γιατί έχει ύφασμα και από τις 2 πλευρές, δηλαδή και μέσα και έξω. Η μπάσκα ενώνεται με το κορσάζ σαν ζωνάκι φούστας.
Γιλέκο σταυρωτό με μπάσκα ημικλός.
PEPLUM
Σχηματίζουμε το βασικό πατρόν κορσάζ. Το εμπρός με πένσα ώμου και μέσης και το πίσω με πένσα μέσης. Μετράμε από την μέση και κάτω 14 με 16 εκατοστά.
Αφαιρούμε την μπάσκα από το υπόλοιπο, την χωρίζουμε σε ίσια μέρη με γραμμές και ψαλιδίζουμε τις γραμμές από κάτω προς τα επάνω, αφήνοντας μισό εκατοστό άκοπο.Τοποθετούμε πάνω σε νέο χαρτί την μπάσκα και την ανοίγουμε ακτινωτά. Για πολύ κλός αφήνουμε μεγαλύτερο κενό στα ανοίγματα και για ημικλός λιγότερο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για πίσω.
Το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να γίνει και ζακετάκι αν προσθέσουμε μανίκια.
Επειδή το συγκεκριμένο σχέδιο έχει σταυρωτό κούμπωμα χρειαζόμαστε 3 διπλά κουμπιά, δηλαδή 6 κουμπιά συν ένα αντικατάστασης ραμμένο εσωτερικά, άρα 7 συνολικά. Αν είναι ζακετάκι, πρώτα τελειώνουμε το καθάρισμα λαιμού και μετά βάζουμε την φόδρα, εννοείται ότι η φόδρα μπαίνει από το καθάρισμα και κάτω. Το γιλέκο δεν ενισχύεται με αυτοκόλλητο, εκτός αν το ύφασμα είναι πολύ λεπτό. Σε αυτή την περίπτωση ενισχύουμε με αυτοκόλλητο μόνο το κορσάζ και όχι την μπάσκα.
Με παραλλαγή σχεδίου στην λαιμόκοψη μπορούμε να κάνουμε μπλουζάκια καλοκαιρινά ή χειμερινά, με φόδρα ή χωρίς, πουκάμισα κλπ, επιλέγοντας το ντεκολτέ που θέλουμε, τετράγωνο, στρογγυλό ή V. Αντιγράφουμε το ντεκολτέ μας όπως το καθάρισμα λαιμού χρησιμοποιώντας ως φάρδος καθαρίσματος 6 με 8 εκ. Το καθάρισμα ως επί το πλείστον ενισχύεται με αυτοκόλλητο. Τοποθετούμε το καθάρισμα πάνω στο ντεκολτέ καλή με καλή πλευρά. Γαζώνουμε 1 εκ. από την άκρη. Αν το ντεκολτέ είναι τετράγωνο κάνουμε οπωσδήποτε ψαλιδιές στις γωνίες . Το βοηθητικό γαζί στην περίπτωση αυτή, το κάνουμε πάνω στο ρούχο και όχι στο καθάρισμα και γυρίσουμε από την καλή.
===========

3 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο. Αξίζει να το προσπαθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρούμε να αναρτήσετε φωτό όταν το ραψετε. Ευχαριστούμε που είστε στην συντροφιά μας!!!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER