ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΠΟΝΤΣΟ ΜΕ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΛΑΙΜΟ

ΠΟΝΤΣΟ ΜΕ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΛΑΙΜΟ
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, αυτός ο εύκολος λαιμός μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τις πιο ψυχρές μέρες του χρόνου.
Ο υψηλός λαιμός προστατεύει μια ευαίσθητη περιοχή του σώματος. Αυτό το πόντσο μπορεί να γίνει από πλεκτό ή ύφασμα.
Σχεδιάστε πρώτα σε ένα χαρτί, ώστε να μην παίρνετε περιττούς κινδύνους. Στην συνέχεια κόψτε ένα ορθογώνιο ύφασμα, διπλώστε το στην μέση και κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο της τσάκισης.
Προαιρετικά κόψτε τον λαιμό σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και ράψτε. Τελειώστε την περίμετρο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα νέο, χαλαρό πόντσο. Επιλέξτε το ύφασμα ανάλογα με την εποχή. Το ράψιμο ενός πόντσο είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας και είναι ιδανικό έργο για αρχάριους.
Το πόντσο- είναι ένα απλό αλλά κλασικό πανωφόρι. Είναι όμως και πρακτικό το οποίο με μια πλούσια φαντασία, καλαισθησία και μικρή επιδεξιότητα στην ραπτική, θα σας κάνει ακαταμάχητες. Αυτό το κομμάτι ύφασμα προέρχεται από την παραδοσιακή ενδυμασία των Ινδιάνων της Νότιας Αμερικής.
Το πόντσο έχει μετατραπεί πλέον σε μοντέρνο ένδυμα με μια ποικιλία από μοντέλα, υφές, σχέδια και υλικά. Το μόνο πράγμα που έχει παραμείνει αμετάβλητο για πολλά, πολλά χρόνια είναι η υποχρεωτική παρουσία ενός ανοίγματος για το κεφάλι και η απουσία μανικιών.
Araucanos and gauchos in Chile, 19th century ( wikipedia)
Η ιστορία της γέννησης του ενός πόντσο δεν είναι πλήρως διαφανής. Προέρχεται από κάπου στα ορεινά της Νότιας Αμερικής. Δεν είναι γνωστό που και πως ο πρώτος της Araucanos (ήταν το ισπανικό όνομα που δόθηκε στην περιοχή της Χιλής η οποία κατοικείτο από τους Μαπούτσε, λαός γνωστός ως Moluche, επίσης γνωστή ως Araucanos τον 18ο αιώνα.) εφηύρε την ιδέα για την κοπή μια τρύπας στην μάλλινη κουβέρτα για το κεφάλι, αλλά η καινοτομία αυτή είχε μεγάλη απήχηση και αργότερα έγινε ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των κατοίκων της Παταγονίας.
Το παραδοσιακό πόντσος του 13ου και 14ου αι., διέφερε στην ποικιλία των περικοπών και των μεγεθών. Συνήθως ήταν ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 1,5 από 1.5 ή 1,5 με 2 μέτρα, δεν περιείχε μανίκια ή μανσέτες - απλά μια τρύπα για το κεφάλι.
Το κύριο υλικό για την παραγωγή πόντσος ήταν το μαλλί. Συχνότερη ήταν η ύφανση ενός πόντσο από χοντρό μαλλί λάμα.
Ύφασμα υψηλότερης ποιότητας από αλπακά χρησιμοποιήθηκε για ράψιμο πόντσος για τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης. Τα πόντσο έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ιθαγενείς της Αμερικής ( Βολιβία, Περού, κλπ) από τους προ-Ισπανόφωνους χρόνους, και τώρα θεωρείται τυπικό ένδυμα της Νότιας Αμερικής.
============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER