ΜΕΝΟΥ

Σάββατο

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΡΑΠΤΙΚΗΣ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΡΑΠΤΙΚΗΣ
Συγκεντρώσαμε ένα κατάλογο με όρους γιατί όπως και κάθε τέχνη,  έχει ραπτική,  τη δική της ορολογία.
Όποτε λοιπόν ακούτε έναν όρο ο οποίος σας είναι άγνωστος  μπορείτε να ανατρέχετε στον παρακάτω κατάλογο.
ΡΑΦΕΣ
Γάζωμα
Γάζωμα σημαίνει να ράβετε με τη ραπτομηχανή. Δοκιμάστε πρώτα σε ένα κομμάτι υφάσματος για να διαπιστώσετε αν η ραπτομηχανή γαζώνει ομοιόμορφα. Αν όχι, σφίξτε ή χαλαρώστε λίγο την κλωστή. Προσέξτε επίσης το πάχος της βελόνας.
Περιθώριο ραφής
Είναι ένα περιθώριο υφάσματος που αφήνουμε για να ραφτούν τα κομμάτια μεταξύ τους.
Εξώραφο γαζί (ή εξώγαζο) ή πλακοραφή.
Εξώραφο γαζί (ή εξώγαζο) σημαίνει να ράβετε με τη ραπτομηχανή κατά μήκος μιας ραφής ή μιας άκρης στην καλή του υφάσματος. Γίνεται στις άκρες και στις ραφές που πρέπει να τονιστούν. Συνήθως 2 εκ, από την ραφή.  Χρησιμεύει ως γαρνιτούρα ή για να κρατάει πατικωμένα τα περιθώρια ραφής. 
Καρίκωμα 
Η επεξεργασία της ακατέργαστης άκρης του υφάσματος για να μην ξεφτίζει. Ράβετε κατά μήκος της άκρης του περιθωρίου ραφής του υφάσματος με βελονιές ζιγκ ζαγκ, για να μην ξεφτίσει η άκρη του υφάσματος, Δοκιμάστε όμως πρώτα το μήκος και το φάρδος των βελονιών σε ένα δείγμα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ραπτομηχανή όβερλοκ. 
Τρύπωμα
Τρύπωμα σημαίνει να ράβετε με μεγάλες βελονιές στο χέρι. Πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να σημαδέψουμε το ρούχο σε περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σαπουνάκι μαρκαρίσματος. Με αυτόν το τρόπο τα σημάδια είναι ορατά και από τις δύο πλευρές.
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΡΑΨΙΜΑΤΟΣ
Βολάν
Λωρίδα υφάσματος, κυκλική ή ίσια, όπου η μία πλευρά μαζεύεται με σούρα και ράβεται στο τελείωμα του ρούχου δημιουργώντας κυματισμό στη λωρίδα.
Γωνιάστε
Χρησιμοποιείται στη δημιουργία και στο σχεδιασμό πατρόν. Συνήθως ακούτε ή βλέπετε τη φράση «στο σημείο αυτό γωνιάστε» και σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να δημιουργήσετε μία ορθή γωνία με οριζόντια ή κάθετη γραμμή.
Καβάλος
Το σημείο όπου ενώνονται και τα τέσσερα κομμάτια του παντελονιού (εμπρός και πίσω).
Καλή και ανάποδη πλευρά υφάσματος 
Η καλή του υφάσματος είναι η «ωραιότερη» και χρωματικά πιο έντονη πλευρά του υφάσματος και είναι στο έτοιμο μοντέλο απ’ έξω. Η ανάποδη του υφάσματος είναι η ματ και πιο μουντή πλευρά και είναι από μέσα. 
Καλή με καλή 
Τοποθετείτε ένα κομμάτι από ύφασμα με την καλή του υφάσματος επάνω στην καλή του υφάσματος ενός άλλου κομματιού, έτσι ώστε οι ανάποδες πλευρές υφάσματος να είναι προς τα έξω 
Καμπυλόγραμμο ή καμπυλόριγα
Χρησιμοποιείται πάντα η εξωτερική καμπύλη του καμπυλόγραμμου ή  καμπυλόριγας, εκτός από τη λαιμόκοψη στην πλάτη του πουκαμίσου. Για να ενώσετε δύο σημεία με καμπυλόριγα πρέπει να την τοποθετήσετε έτσι ώστε να περνάει και από τα δύο. Το πόσο μεγάλη καμπύλη θα δημιουργήσετε εξαρτάται από το σχέδιο, για παράδειγμα, στους γοφούς, το σώμα έχει έντονη καμπύλη, συνεπώς τοποθετήστε την έντονη καμπύλη της καμπυλόριγας στη γραμμή γοφών.
Καπάκι
Ενα επιπλέον κομμάτι υφάσματος το οποίο ράβεται επάνω από την τσέπη και είναι διακοσμητικό.
Κέντρο εμπρός/Κέντρο πίσω
Νοητή γραμμή που χωρίζει το εμπρός ή το πίσω σώμα σε δύο ίσα μέρη. Αν είναι χωρίς ραφή, η πλευρά Κέντρου Εμπρός ή Κέντρου Πίσω του πατρόν τοποθετείται στην τσάκιση του υφάσματος.
Κόντρες
Κόντρες είναι τα σημάδια που βάζουμε σε δύο κομμάτια υφάσματος και σημαίνει ότι αυτά τα δύο κομμάτια πρέπει να ενωθούν μαζί σε αυτό το συγκεκριμμένο σημείο. Όταν θέλετε να ενώσετε δύο μέρη ενός ρούχου, ξεκινήστε από τις ραφές και τις κόντρες, αυτά είναι τα σημεία αναφοράς σας.
Μάζεμα 
Μάζεμα σημαίνει ότι ένα μεγαλύτερο κομμάτι ραφής «μαζεύεται ελαφρά» κατά το ράψιμο ώστε να ταιριάζει διακριτικά με ένα αντίστοιχο αλλά μικρότερο κομμάτι ραφής (εξυπηρετεί στο να δώσει τη σωστή φόρμα στο μοντέλο). 
Η προσαρμογή της φαρδύτερης άκρης του υφάσματος. Για ευκολία, κάντε μια Βοηθητική ραφή δίπλα στη γραμμή ραφής και τραβήξτε: τεντώνοντας τις κλωστές ως το επιθυμητό μήκος.
Μανσέτα
Ένα επιπλέον κομμάτι πατρόν που χρησιμοποιείται ως τελείωμα του μανικιού και κουμπώνει γύρω από τον καρπό.
Μόστρα (ή καθάρισμα) 
Είναι το κομμάτι του υφάσματος που ενώνεται με τις ακμές και τα ανοίγματα, δημιουργώντας ένα όμορφο τελείωμα. Η μόστρα κόβεται στο σχήμα της άκρης, η οποία πρόκειται να ντουμπλαριστεί. Γι’ αυτό συχνά δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι, αλλά σχεδιάζεται, π.χ. μέσα στο μπροστινό κομμάτι και ξεσηκώνεται από αυτό. 
Ντουμπλάρισμα/ένωση 
Σημαίνει ότι δύο κομμάτια από ύφασμα ράβονται μαζί, καλή με καλή, και μετά γυρίζονται μέσα-έξω. Η ραφή πρέπει να βρίσκεται στην άκρη και συνήθως γαζώνεται εξώραφα.
Πατιλέτα
Ένα επιπλέον ύφασμα στα σχέδια που έχουν κούμπωμα, στο οποίο ράβονται τα κουμπιά ή το φερμουάρ. Μπορεί ναι είναι και διακοσμητικό. Το συναντάμε σε παντελόνια, φούστες και πουκάμισα.
Πένσες
Οι πένσες σημειώνονται στο σχεδιασμό πατρόν σαν σημάδια τα οποία πρέπει να υπολογίσετε γαζώνοντας τα, για να δημιουργήσουν το απαραίτητο μάζεμα στο ρούχο εκεί όπου το σώμα έχει καμπύλες, όπως η μέση και το στήθος. Τις μονές πένσες τις συναντάτε σε παντελόνια και φούστες και τις διπλές σε φορέματα. μπλούζες ή παλτό.
Πιέτα και κουφόπιετα
Το δίπλωμα του υφάσματος που ράβεται και προσφέρει όγκο και χάρη στην κίνηση του ρούχου. Η κουφόπιετα είναι δύο πιέτες διπλωμένες αντικριστά.
Σούρα
Σούρωμα (σούρα) σημαίνει ότι ένα κάπως μεγάλο κομμάτι ραφής σουρώνεται, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοντύτερο κομμάτι με ορατές σούρες, που θα ταιριάζει σε ένα κοντύτερο κομμάτι ραφής. Δηλαδή είναι ακανόνιστες πτυχές τις οποίες σχηματίζει ένα κομμάτι ύφασμα όταν μαζεύεται η μία του διάσταση. Γαζώστε με μεγάλο γαζί επάνω στη γραμμή ραφής και τραβήξτε τις κλωστές μαζεύοντας το ύφασμα στο φάρδος που θέλετε. Μοιράστε τη σούρα ομοιόμορφα. 
Στρίφωμα
Το τελείωμα του ρούχου. Για ίσια στριφώματα μαζεύουμε το λιγότερο 3 εκ. Για στρογγυλά, όχι περισσότερο από 2 εκ.
Τσάκιση υφάσματος 
Η άκρη τσάκισης του υφάσματος που έχετε βάλει διπλό ονομάζεται τσάκιση υφάσματος. Επίσης και στο κομμάτι του πατρόν αυτή ή ίσια άκρη χαρακτηρίζεται ως τσάκιση υφάσματος. Στην άκρη αυτή δεν αφήνετε περιθώριο ραφής κατά το κόψιμο, επειδή το μοντέλο δεν έχει ραφή στο σημείο αυτό.
Τσεπόν
Υπάρχει το μεγάλο και το μικρό τσεπόν. Είναι τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται η θήκη μιας ολοκληρωμένης τσέπης.
Φιλέτο (ρέλια ή λωρίδες)
Το συναντάτε σε τσέπες, κανονικές ή διακοσμητικές, και αποτελείται απο δύο μικρά επιπλέον κομμάτια υφάσματος που ράβονται στο άνοιγμα της τσέπης.
Ωμίτης
Σε πουκάμισα, παλτό ή φορέματα είναι το σημείο του ρούχου που σκεπάζει τους ώμους. Αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του πατρόν το οποίο ράβετε με το υπόλοιπο ρούχο για να δημιουργήσετε διακοσμητική ραφή.
ΠΟΙΕΣ ΡΑΦΕΣ ΚΑΡΙΚΩΝΩ ΔΙΠΛΕΣ
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΡΑΦΕΣ
Σε σακάκια, φούστες, παντελόνια και παλτό, οι ραφές, στους ώμους, και στις πλαϊνές σιδερώνονται πάντοτε ανοιχτές, γι΄ αυτό και τις καρικώνουμε με τον κοπτοράπτη ή με ζιγκ ζαγκ γαζί, ξεχωριστά καθεμία πλευρά.
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΡΑΦΕΣ
Σε μπλούζες, πουκάμισα και κολάν, όλες οι ραφές είναι κλειστές, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσετε στην αρχή τα κομμάτια από τον κοπτοράπτη, αλλά μόνο όταν θα έχετε ολοκληρώσει το ράψιμο.
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦIΕΣ
ΚΕ (Κέντρο Εμπρός)
ΚΠ (Κέντρο Πίσω)
ΚΜ (Κέντρο Μανικιου)
ΧΡ (Χωρίς Ραφή)
ΜΡ (Με Ραφή)
μ. (μέτρα)
εκ. (εκατοστό)

χλστ. (χιλιοστά)
===========

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER