ΜΕΝΟΥ

Κυριακή

ΦΟΥΣΤΑ ΜΕ ΠΙΕΤΕΣ

Θα παρακολουθήσουμε πως μπορούμε να μεταποιήσουμε σε φούστα με πιέτες ένα τζιν παντελόνι. Για αυτό το έργο χρειαζόμαστε ένα παλιό μας τζιν και ένα παλιό σεντόνι ή ύφασμα, ότι προτιμάτε.
Αρχικά κόβουμε το τζιν πάνω από τον καβάλο. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αφήσει τουλάχιστον 1 εκ κάτω από τις πίσω τσέπες και το φερμουάρ και τραβάμε τις μπροστινές τσέπες προς τα πάνω, ώστε να μην τις κόψουμε κατά λάθος.
Τώρα κόβουμε το σεντόνι (ή κανονικό ύφασμα), αλλά πριν πρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς μας για να κόψουμε σε σωστά μεγέθη τα κομμάτια. Ας δούμε πρώτα πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα κομμάτια.


Χρησιμοποιούμε μία μεζούρα για να μετρήσουμε γύρω από το κάτω μέρος του τζιν. (Παρεμπιπτόντως, σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, μπάσκα είναι η κορυφή μιας φούστας, -κάτι σαν πολύ φαρδιά ζώνη-, η οποία συνδέεται με το κάτω μέρος). Η μέτρηση στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν 107 εκ.
Στη συνέχεια, αποφασίζουμε πόσες πιέτες θέλουμε. Εδώ μπήκαν 2 πιέτες μόνο στο μπροστινό μέρος της φούστας. Αν σκεφτούμε ότι το πλάτος του υφάσματος είναι 15 εκ για κάθε εξωτερική πιέτα μεταξύ των πτυχών και αφού έχουμε δύο πιέτες, έχουμε 3 πτυχές. Οπότε 15 εκ Χ 2 = 30 εκ.
Αφαιρούμε αυτόν τον αριθμό από την περιφέρεια της μπάσκας για να βρούμε το πλάτος του υφάσματος και για να συνεχίσουμε την υπόλοιπη διαδρομή γύρω από τη φούστα. Στην περίπτωσή μας, 107 cm - 30 cm = 77 cm. Έτσι η φούστα με τρεις πτυχές, θα έχει δύο πιέτες πλάτους 15 cm και ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι πλάτους 77 cm.
Αλλά, καθώς θα τα ράβουμε μαζί, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το περιθώριο ραφών. Χρησιμοποιούμε πάντα ένα περιθώριο ραφής 1 εκ, το οποίο θα χρειαστεί σε κάθε πλευρά, οπότε προσθέτουμε 2 εκ σε κάθε μία από τις προηγούμενες μετρήσεις. Έτσι οι πιέτες είναι 17 εκ, 17 εκ, και 79 εκ πλάτος.


Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε πόσο μήκος θα έχουν τα κομμάτια που θα κόψουμε. Φοράμε την μπάσκα του τζιν και μετράμε από το κάτω μέρος της ως το σημείο που θέλουμε να τελειώνει η φούστα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προστέθηκαν σε μήκος 33 εκ. Σε αυτό πρέπει πάλι να προσθέσουμε 2 εκ στην κορυφή (όπου θα προσκολληθεί στην μπάσκα) και 2 εκ προς τα κάτω (για το στρίφωμα) έτσι προσθέτοντας 4 εκ, το μήκος του υφάσματος έφτασε τα 37 εκ. Έτσι οι τελικές διαστάσεις για το κόψιμο από το ύφασμα που προορίζεται για το εξωτερικό μέρος της φούστας ήταν δύο τεμάχια πλάτους 17 εκ και μήκους 37 εκ και ένα τεμάχιο 79 εκ πλάτος και μήκος 37 εκ.
Τώρα οι πιέτες. Το μήκος πρέπει να είναι το ίδιο με τα άλλα κομμάτια, αλλά μπορούμε να μεταβάλλουμε το πλάτος ανάλογα με το πόσο πλάτος θέλουμε να ανοίγει η πιέτα στο κάτω μέρος. Εδώ προτιμήθηκαν τα 20 εκατοστά. Υπολογίσαμε τρεις πτυχώσεις, έτσι κόβουμε τρία κομμάτια πλάτους 22 εκατοστών και μήκους 37 εκατοστών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ύφασμα όπως και για το εξωτερικό μέρος της φούστας ή να χρησιμοποιήσουμε ένα αντίθετο ύφασμα, το οποίο παρουσιάζει ένα εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι το παρόν ύφασμα είναι ριγέ, μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε με την κατεύθυνση τους και να έχουμε ένα ιδιαίτερο εφέ.
Ξεκινάμε τη συναρμολόγηση των πιετών και των πτυχών. Ευθυγραμμίζουμε τις μακριές πλευρές μίας πιέτας και μίας πτυχής, με τις καλές πλευρές μαζί. Τα καρφιτσώνουμε μαζί και ράβουμε με ένα περιθώριο ραφής 1 εκ. Στη συνέχεια, συνδέουμε την άλλη μακριά πλευρά πιέτας με μία μακριά πλευρά μιας άλλης πτυχής.


Συνεχίζοντας συνδέουμε κάθε μακριά άκρη έτσι ώστε να έχουμε μια διαδοχή από πτυχή – πιέτα-πτυχή-πιέτα, πτυχή.Στην συνέχεια τακτοποιούμε τις πιέτες, τις ευθυγραμμίζουμε και γυρίζουμε τις πιέτες επάνω στις πτυχές και γαζώνουμε στην κορυφή τους.
Τώρα το κάτω μέρος της φούστας αρχίζει να παίρνει σχήμα!
Καρικώνουμε το επάνω άκρο του κάτω μέρους της φούστας και το κάτω μέρος του τζιν για να αποφευχθεί η φθορά.
Συνδέουμε τις άκρες μαζί σε όλη τη διαδρομή γύρω από την κορυφή της φούστας και το κάτω μέρος του τζιν. Αν μετρήσαμε και υπολογίσαμε σωστά, η φούστα θα πρέπει να χωράει τέλεια γύρω από το τζιν.
Ράβουμε γύρω-γύρω με ένα περιθώριο ραφής 1 cm.
Στριφώνουμε το κάτω μέρος της φούστας, αναδιπλώνοντας και σιδερώνοντας την άκρη του υφάσματος μέχρι 1 cm, και έπειτα άλλο 1 cm. Καρφιτσώνουμε και ράβουμε.
Εννοείται ότι μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές στο συγκεκριμένο έργο.
Πηγή  : cucicucico
==============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER