ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

PRINCESS SEAM TOP

PRINCESS SEAM TOP
Πριν κάποιες ημέρες μια από τις αναγνώστριες, μας ζήτησε να παρουσιάσουμε την διαδικασία, πως μπορεί να ραφτεί ένα τοπ σαν αυτό της φωτογραφίας. Η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη, ιδιαίτερα από την στιγμή που ήδη έχουμε το βασικό πατρόν για ρεντιγκότα.
Αν λοιπόν θέλετε και εσείς ένα τέτοιο τοπ για τον εαυτό σας, δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.
ΤΟ ΠΑΤΡΟΝ
Έχουμε ήδη παρουσιάσει το ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΦΗΣ ΡΕΝΤΙΓΚΟΤΑ (PRINCESS SEAM)
Και όπως πιθανότατα καταλάβατε, θα βασιστούμε (εξ ου και το όνομα) στο βασικό πατρόν και θα κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται. Ελπίζω ότι ήδη έχετε σε αρχείο το βασικό πατρόν ραφής ρεντιγκότα.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι πρέπει να έχουμε αρχείο των βασικών πατρόν. Για τον λόγο αυτό, σε νέο χαρτί σχεδιασμού αντιγράφουμε το πατρόν για να κάνουμε πάνω σε αυτό τις αλλαγές χωρίς να καταστρέψουμε το βασικό πατρόν, γιατί σίγουρα θα το χρειαστούμε πάλι στο μέλλον.
ΠΙΣΩ
Στο σχέδιο που ακολουθεί, βλέπετε πως αλλάζουμε το πίσω πατρόν.

1. Με ελαφρά καμπύλη γραμμή σχεδιάζουμε την νέα μασχάλη, εδώ την βλέπουμε με κίτρινο χρώμα.
2. Στο κέντρο πίσω έχω σημειώσει με κίτρινη διακεκομμένη γραμμή, το σημείο που θα πρέπει να μείνει ανοικτό για να μπορούμε να φοράμε την μπλούζα. Το μήκος αυτής της γραμμής είναι περίπου το ήμισυ της απόστασης ώμου - στήθους.
ΕΜΠΡΟΣ

1. Στο εμπρός ενώνουμε πάλι με ελαφρά καμπύλη τα σημεία 5 και 7. Μειώνουμε, αν χρειάζεται, την λαιμόκοψη ώστε να τελειώνει την βάση του λαιμού μας.
2. Κόβουμε το εμπρός πατρόν μας.
3. Συνεχίζουμε, κόβοντας το πατρόν σε δύο κομμάτια, πάνω στην γραμμή ρεντιγκότα, έτσι έχουμε δύο κομμάτια εμπρός. Τα ονομάζουμε 1 και 2. Προσθέτουμε σε όλα τα κομμάτια περιθώρια ραφής 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε να σχεδιάσετε πάλι το πατρόν σε χαρτί προσθέτοντας τα περιθώρια ραφής αν αυτό σας διευκολύνει, ή μπορείτε να προσθέσετε τα περιθώρια ραφής κατευθείαν πάνω στο ύφασμα κατά την κοπή.
Προαιρετικό βήμα.
Στο κέντρο εμπρός αν θέλουμε να δημιουργήσουμε το κόψιμο που υπάρχει στην μπλούζα της φωτογραφίας, στην κάτω δεξιά γωνία σχεδιάζουμε μία μικρή ελαφρά καμπύλη. (δεν υπάρχει στο παρόν πατρόν αυτό το κόψιμο). Η ραφή ρεντιγκότα ήδη υπάρχει.
ΚΟΠΗ
Αφού έχουμε τελειώσει με τον σχεδιασμό του πατρόν, ετοιμάζουμε το ύφασμα μας για το κόψιμο. Πρέπει πάντα να έχουμε πλύνει και σιδερώσει το ύφασμα πριν το κόψουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα, όπως τυχόν συρρίκνωση. Τοποθετούμε το ύφασμα στην επιφάνεια κοπής, διπλωμένο στην μέση (ούγια με ούγια και καλές πλευρές μαζί).Στην τσάκιση τοποθετούμε το εμπρός κομμάτι Νο1, παράλληλα στην ούγια, και αυτό γιατί θέλουμε όταν κοπεί να είναι ένα κομμάτι, και κόβουμε. Συνεχίζουμε τοποθετώντας και το κομμάτι Νο 2 παράλληλα στην ούγια. Εδώ δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε στην τσάκιση γιατί ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε 2 ξεχωριστά κομμάτια. Τελευταία κόβουμε το πίσω, που και αυτό θα είναι 2 κομμάτια.
Μετράμε τον λαιμό μας και κόβουμε δύο λοξές (με την ίδια λογική που κόβουμε το ρέλι) λωρίδες για τον λαιμό, μία για εμπρός και μία για πίσω, προσθέτοντας 3 εκ περιθώριο ραφής. Μην ξεχνάτε ότι η πίσω λωρίδα θα κοπεί πάλι στην μέση για να μπορεί να περνάει από το κεφάλι μας και βεβαίως εκεί θα προστεθεί κάποιο κουμπί. Φυσικά αν εσείς προτιμάτε μπορείτε να βάλετε φερμουάρ. Επιλέγουμε το πλάτος της που θέλουμε να έχει και κόβουμε. Η πλάτη είναι βασικά το ίδιο κομμάτι με το εμπρός, αλλά χωρίς την πένσα ρεντινγκότα και το μικρό κόψιμο στο κέντρο. Αν χρησιμοποιήσετε ελαστικό ύφασμα, δεν χρειάζεται καν να κάνετε την ραφή ρεντιγκότα στο εμπρός και βεβαίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο πατρόν και για εμπρός και για πίσω.
ΡΑΦΗ
Ξεκινάμε το ράψιμο από το εμπρός. Μετά την κοπή έχουμε 2 κομμάτια Νο2 πλαϊνά και 1 κομμάτι Νο1 που είναι το κεντρικό και τα καρφιτσώνουμε μαζί προσεκτικά. Τα τρυπώνουμε και σιδερώνουμε με τις ραφές ανοικτές. Στην συνέχεια τα γαζώνουμε μαζί. Σε άλλη παλαιότερη ανάρτηση, έχουμε μιλήσει για την ραφή Ρεντιγκότα. Δείτε εδώ την διαδικασία ραφής.
Συνεχίζουμε με το πίσω. Ράβουμε την κεντρική πίσω ραφή μέχρι το άνοιγμα και σιδερώνουμε την ραφή κλειστή. Ράβουμε τις πλαϊνές ραφές.
Ετοιμάζουμε το κομμάτι του λαιμού. Ράβουμε μαζί το εμπρός με τα δύο πίσω κομμάτια. Σιδερώνουμε με τις ραφές ανοικτές. Διπλώνουμε το κομμάτι του λαιμού στην μέση κατά μήκος και σιδερώνουμε. Ακολούθως το προσαρμόζουμε στην μπλούζα και το γαζώνουμε.
Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε πως θέλουμε το κλείσιμο στο λαιμό.
Αν δηλαδή θέλουμε να βάλουμε ένα άγκιστρο και ένα θυλάκι, αν θέλουμε κουμπί και κουμπότρυπα ή αν θέλουμε φερμουάρ και πράττουμε ανάλογα.
========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER