ΜΕΝΟΥ

Τρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΡΕΛΙ

 Συνεχόμενο ρέλι
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΡΕΛΙ
Μία πολύ χρήσιμη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.
Θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας συνεχόμενο ρέλι.
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, σε πολλές αναρτήσεις μας, μιλάμε ότι καθαρίζουμε το ντεκολτέ και τις μασχάλες με ρέλι. Βεβαίως μπορείτε να βρείτε στην αγορά ρέλι και να κάνετε την δουλειά σας. Αλλά πολλές φορές το ρέλι που βρίσκουμε δεν είναι αυτό που θα θέλαμε και συμβιβαζόμαστε μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Έχοντας λοιπόν αυτήν την ανάρτηση σαν οδηγό μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας ρέλι από ότι ύφασμα θέλουμε, ακόμα και από το ίδιο ύφασμα που έχουμε χρησιμοποιήσει για την κατασκευή του εκάστοτε ρούχου.
Το ρέλι βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να τελειώσουμε τις ραφές μας με αυτό και να έχουμε ένα πολύ καθαρό αποτέλεσμα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, πιάστρες και γενικά έχει πάρα πολλές εφαρμογές.
ΥΛΙΚΑ
Ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα
Χάρακα και μαρκαδόρο ή μολύβι ή σαπουνάκι ραπτικής
Ψαλίδι
Σίδερο
Προαιρετικό αλλά συνιστάται ιδιαίτερα, ένα μηχανηματάκι ρελιών
Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να δημιουργήσουμε ρέλι.
1. Κόβουμε πολλές λοξές λωρίδες υφάσματος. Απορρίπτουμε όλα τα άκρα που είναι πολύ μικρά. Ράβουμε πολλά ξεχωριστά κομμάτια μαζί για να δημιουργήσουμε μια μακριά λωρίδα.
2. Εδώ όμως θα δούμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα μεγάλο τετράγωνο υφάσματος σε μια μακρά λωρίδα και να αποφύγουμε την πολύ δουλειά και βεβαίως ταυτόχρονα να έχουμε ελάχιστη φύρα υφάσματος.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΡΕΛΙ
 Συνεχόμενο ρέλι - οδηγίες
1. Ξεκινάμε με ένα τετράγωνο κομμάτι υφάσματος. Πρέπει να είναι κομμένο με ακρίβεια. Σχεδιάζουμε μια διαγώνια γραμμή από τη μια γωνία στην άλλη και στη συνέχεια κόβουμε κατά μήκος αυτής της γραμμής για να δημιουργήσουμε δύο τρίγωνα.
2. Τοποθετούμε τα τρίγωνα με τις καλές πλευρές μαζί. Ράβουμε αφήνοντας 0,5 εκ περιθώριο ραφής.
3. Ανοίγουμε και σιδερώνουμε την ραφή. Τώρα έχουμε ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο.
4. Ξεκινώντας από μια από τις μεγάλες άκρες, σχεδιάζουμε γραμμές πάνω στο ύφασμα. Θέλω να κάνω ένα διπλό ρέλι 1,25 εκ τελειωμένο έτσι σχεδιάζω τις γραμμές μου 5 εκ πλάτος. Αυτά τα 5 εκ διπλωμένα στο μισό δύο φορές μας δίνουν ένα τελειωμένο 1.25 εκ.
5. Τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι. Ήρθε η ώρα να ράψουμε τις πλευρές μαζί, ΑΛΛΑ - δεν πάνε ομοιόμορφα συνεχόμενα. Εάν τα ράψουμε μαζί ομοιόμορφα, θα καταλήξουμε με δαχτυλίδια από ύφασμα και όχι με μια μακριά λωρίδα. Επομένως πρέπει να μεταφέρουμε τις σειρές κατά μία.
6. Θα ράψουμε ξανά αφήνοντας 0,5 εκ περιθώριο ραφής. Πριν όμως και για να ευθυγραμμιστεί με ακρίβεια, καρφιτσώνουμε την ΠΡΩΤΗ στην ΔΕΥΤΕΡΗ γραμμή στην άλλη άκρη του υφάσματος. Μόλις αυτά ταιριάξουν, συνεχίζουμε το καρφίτσωμα σε όλη τη διαδρομή.
7. Θα φανεί μάλλον παράξενο, δηλαδή ένα κομμάτι από ύφασμα που φαίνεται να περισσεύει από κάθε άκρο, αλλά όλα να λειτουργήσουν καλά στο τέλος.
Ράβουμε τις δύο αυτές πλευρές μαζί αφήνοντας 0,5 εκ περιθώριο ραφής και στη συνέχεια σιδερώνουμε την ραφή ανοιχτή.
8. Τώρα ήρθε η ώρα να κόψουμε. Ξεκινάμε από τη μία άκρη και κόβουμε τη γραμμή που τραβήξαμε νωρίτερα. Καθώς συνεχίζουμε να κόβουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πάμε στην άκρη του υφάσματος, αλλά απλά κρατάμε και κόβουμε σε ένα μακρύ σπιράλ, μέχρι να φτάσουμε τελικά στην άλλη πλευρά του υφάσματος και να κόψουμε μια μεγάλη μακριά λωρίδα 5 εκ πλάτος.
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΡΕΛΙ
Υπάρχουν βασικά δύο μέθοδοι για να μετατρέψουμε τη μακρά λωρίδα υφάσματος σερέλι.
1. Το διπλώνουμε πολύ αργά και σχολαστικά με το χέρι καθώς σιδερώνουμε.
2. Χρησιμοποιούμε το μηχανηματάκι ρελιών.
Φυσικά ούτε συζήτηση, ο δεύτερος τρόπος είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος. Παίρνουμε απλά το ένα άκρο της ταινίας και τροφοδοτούμε το μηχανηματάκι ρελιού με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω από το ευρύ προς το στενό άκρο του. Τραβάμε απαλά τη μικρή λαβή και πιέζουμε με το σίδερο και η διπλωμένη ταινία βγαίνει από το τέλος νοικοκυρεμένη. Μόλις έχουμε το διπλωμένο ρέλι, μπορούμε να το διπλώσουμε ξανά στο μισό και να το σιδερώσουμε πάλι για να κάνουμε το διπλό ρέλι.
Το τυλίγουμε σε ένα κομμάτι από παχύ χαρτόνι και το έχουμε έτοιμο για χρήση.
Δείτε το σχετικό βίντεο
============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER