ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΠΙΤΟΝΕ

 
 ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΠΙΤΟΝΕ
Καπιτονέ είναι μία τεχνική κεντήματος που χρησιμοποιείτο για να δημιουργήσει σούρα στο ύφασμα,  έτσι ώστε να μπορεί να τεντώνει.
Πριν εφευρεθεί το ελαστικό, το καπιτονέ χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε μανσέτες, κορσάζ, και ντεκολτέ και βεβαίως στα ενδύματα, όπου τα κουμπιά ήταν ανεπιθύμητα. Το καπιτονέ χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλία και αναπτύχθηκε πολύ
κατά τον Μεσαίωνα μεταξύ διαφόρων άλλων μεθόδων κεντήματος. Και είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι συχνά φοριόταν από εργάτες. Το καπιτονέ ήταν πρακτικό για τα ενδύματα γιατί είναι ταυτόχρονα και εφαρμοστό και ευέλικτο.
Χρησιμοποιήθηκε πιο εκτεταμένα στο δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα.
Σήμερα το καπιτονέ είναι η τελευταία λέξη της διακόσμησης
Η τέχνη του καπιτονέ δανείζεται την κλασική πολυτέλεια μιας άλλης εποχής, και επειδή μας αρέσει η πολυτέλεια, το αγαπάμε.  Στην διακόσμηση του σπιτιού, εκτός από καναπέδες, πολυθρόνες, κουρτίνες ντύνει με πρωτότυπο τρόπο και άλλα έπιπλα ή αξεσουάρ.
Καπιτονέ παντού λοιπόν!
Διακόσμηση, σπίτι, ρούχα, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ…
Στις μέρες μας τα καπιτονέ είναι μια τεχνική, που συνήθως χρησιμοποιείται στα ρούχα, εξασφαλίζοντας τους τη δυνατότητα να μας προσφέρουν θαλπωρή και να μας κρατούν ζεστές. Είναι γεγονός ότι το έχουμε συνηθίσει περισσότερο σε πανωφόρια, παλτό, μπουφάν, σακάκια κλπ.  Ωστόσο, το καπιτονέ έγινε μεγάλη τάση και μόδα σε φούστες, shorts, φορέματα, μπλούζες αλλά και αξεσουάρ. Τώρα γιατί οι γυναίκες λατρεύουμε αυτό το ιδιαίτερο γεωμετρικό σχέδιο; Μα φυσικά γιατί μπορούμε να το συνδυάζουμε με πολλά και πολύ εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας από το πρωί ως το βράδυ! Μπορεί εύκολα να φορεθεί όχι μόνο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά ακόμα και στις βραδινές μας εξόδους μπορούμε να επιλέξουμε να φορέσουμε το καπιτονέ σε βελούδινα, γυαλιστερά ή και δερμάτινα υφάσματα και να αισθανόμαστε ελκυστικές.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για την τεχνική του καπιτονέ. Πριν αρκετό καιρό χαζεύοντας στο YouTube για κάτι ενδιαφέρον έπεσα πάνω σε ένα βίντεο από την Βραζιλία. Η Βαλέρια Σοάρες παρουσίαζε μία τεχνική καπιτονέ που με ενθουσίασε. Αγόρασα αμέσως ένα καρό ύφασμα και άρχισα. Θα σας δείξω λοιπόν βήμα - βήμα πως γίνεται.
1. Ξεκινάμε περνώντας την κλωστή μας στην πρώτη γωνία του λευκού τετραγώνου.
2. Στην συνέχεια πάμε στην ακριβώς από πάνω γωνία.
3. Συνεχίζουμε στην απέναντι γωνία.
4. και μετά στην τέταρτη γωνία.
5. Και κλείνουμε περνώντας την κλωστή μας στην γωνία που ξεκινήσαμε.
Τραβώντας την κλωστή μας δημιουργείται κάτι σαν λουλούδι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία δεξιά αλλά και επάνω αφήνοντας πάντα ένα τετράγωνο και συνεχίζοντας στο επόμενο. Ήδη έχω φτιάξει τέσσερις σειρές και φαίνεται κάπως έτσι. Μπορείτε αν θέλετε να σταματήσετε εδώ και να έχετε αποτέλεσμα σαν αυτό που φαίνεται στις φωτογραφία που αλίευσα από το διαδίκτυο. Εγώ όμως συνεχίζω, και ράβω μαζί τις τέσσερις γωνίες που σχηματίζει κάθε λουλουδάκι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Όταν τώρα το γυρίσω από την καλή πλευρά έχω αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.
Μπορείτε να φτιάξετε με αυτή την τεχνική του καπιτονέ : μαξιλάρια, μπορντούρες για πετσέτες, κουρτίνες και πολλά άλλα. Πάρτε μία ιδέα από φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έφτιαξα και κάποιες κουρτίνες με αυτή την τεχνική, σε μονόχρωμο βέβαια δεν είναι τόσο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.
Σημείωση:
Όταν κάνετε αυτήν την τεχνική να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον το διπλό ύφασμα ... παράδειγμα: για ένα μαξιλάρι των 40 εκατοστών, χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 85 εκατοστά από ύφασμα.  Έτσι, φίλες μου, μην κόβετε το πλάτος πριν να έχετε το μέγεθος που θέλετε.
Καλή διασκέδαση και ελπίζω να το απολαύσετε, όσο και εγώ.
========

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER