ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

  πασχαλινές πετσέτες κουζίνας
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Θα αγαπήσετε τον τρόπο που θα δημιουργήσουμε αυτές τις πετσέτες κουζίνας καθώς με την διπλή σειρά βολάν δεν είναι ορατές οι ραφές. Είναι σαν μαγικές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε λίγο με ένα τράβηγμα ένα κουνέλι θα βγει από το καπέλο.
Διαλέγουμε το ύφασμα για πετσέτες κουζίνας της αρεσκείας μας. Εμείς διαλέξαμε ένα ύφασμα που είναι 40 εκ πλάτος και το οποίο είναι ήδη στριφωμένο στα πλαϊνά και έτσι έχουμε να ανησυχούμε μόνο για τα στριφώματα πάνω και κάτω. Τα βολάν κατασκευάστηκαν από δύο υφάσματα σε ταιριαστούς χρωματικούς συνδυασμούς ραμμένα μεταξύ τους.  Όπως θα δείτε στα παρακάτω βήματα, με κάποια έξυπνη αναδίπλωση και σούρωμα, τα βολάν μπορούν να ραφτούν, μαζί με ένα διακοσμητικό κορδόνι, με ένα μόνο εύκολο γαζί.
Ακόμη και με ένα τέτοιο όμορφο βολάν και το απλικέ,  η κάτω και πίσω πλευρά της πετσέτας είναι ωραία και με σχεδόν καμία ορατή ραφή.
Με το Πάσχα προ των πυλών, σας παρουσιάζουμε τρία διαφορετικά πρότυπα λαγουδάκι, που δημιουργούν ένα σύνολο τριών πετσετών. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε μόνο ένα πρότυπο για να ράψετε τις πετσέτες σας.  Όμως, δεδομένου ότι η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής, σας προτείνουμε και τα τρία και με ανάλογα ταιριαστά βολάν.
Οι διαστάσεις κάθε έτοιμης πετσέτας είναι στα 40 εκ πλάτος x 72 εκ ύψος όταν είναι απλωμένη. Για να την κρεμάσουμε και να φαίνεται το απλικέ λαγουδάκι, η πετσέτα διπλώνεται σε 3 ίσα μέρη και μετά στην μέση.
Υλικά
Οι μετρήσεις που δίνονται είναι για το σετ των 3 πετσετών. 
Α. 2,30 μ προ-στριφωμένο ύφασμα πετσέτας κουζίνας, φάρδους 40 εκ.
Σημείωση:
Θα κόψετε κάθε πετσέτα στα 75 εκ μήκος. Για τις τρεις πετσέτες θα χρειαστείτε ακριβώς 2,25 μ. 
Β. 70 εκ για το κάθε ένα ύφασμα που θα χρησιμοποιήσουμε για τα βολάν x  1,20 μ πλάτος.
Γ. 3 διαφορετικά υφάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τα απλικέ λαγουδάκια.
Δ. 1,5 μέτρο κορδόνι. 
Ε. 0,5 μ διπλής όψης αυτοκόλητη καρίνα για το απλικέ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 πασχαλινές πετσέτες κουζίνας οδηγίες
 Κόβουμε τις πετσέτες μας στα 75 εκ η κάθε μία. Από τα υφάσματα για τα βολάν κόβουμε από κάθε ύφασμα 3 κομμάτια 25x75 εκ. Από το υπόλοιπο ύφασμα κόβουμε 3 λωρίδες  4 εκ x 20 εκ για να ράψουμε τα θυλάκια κρεμάσματος. Κόβουμε 3 κομμάτια 45 εκ μήκους από το κορδόνι. Φτιάχνουμε τα θυλάκια, τα διπλώνουμε στην μέση κατά μήκος.  Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τα σιδερώνουμε καλά. Τα βάζουμε στην ραπτομηχανή και τα γαζώνουμε. Καρφιτσώνουμε τα στριφώματα στις πετσέτες πάνω και κάτω. Πριν γαζώσουμε το στρίφωμα τοποθετούμε τα θυλάκια και γαζώνουμε.
Τα απλικέ λαγουδάκια.
Κατεβάστε εδώ τα απλικέ λαγουδάκια και τυπωστε τα σε Α4 χαρτί. Κόβουμε σχολαστικά το πρότυπο για κάθε ένα από τα απλικέ λαγουδάκια μας. Κόβουμε ένα κατά προσέγγιση 10 εκ x 23 εκ κομμάτι  αυτοκόλλητης καρίνας και την κολλάμε στην πίσω πλευρά του υφάσματος που θα χρησιμοποιήσουμε για το λαγουδάκι. Βάζουμε το πρότυπο επάνω στο ύφασμα και στερεώνουμε με καρφίτσες 
Κόβουμε προσεκτικά τον λαγό μας.
Επειδή η πετσέτα είναι συνήθως διπλωμένη στα τρία και στη συνέχεια, κατά το ήμισυ, όταν την κρεμάτε, ο λαγός θα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε να φαίνεται. Η παρακάτω εικόνα σας δείχνει πώς να μετρήσετε για να τον τοποθετήσετε σωστά. 
 πασχαλινές πετσέτες κουζίνας διαγραμμα
Όταν έχετε τοποθετήσει σωστά τον λαγό την θέση του, βγάζετε το χαρτί του αυτοκόλλητου από πίσω και τον σιδερώνετε επάνω στην πετσέτα για να κολλήσει. 
Μετά τον τοποθετείτε στην ραπτομηχανή και γαζώνετε.
Δημιουργήστε το βολάν.
Τώρα πάρτε 2 από τα κομμάτια του βολάν (ένα από κάθε ύφασμα). Τοποθετήστε το ένα επάνω στο άλλο με τις καλές πλευρές μαζί. Καρφιτσώστε τα για να παραμένουν στην θέση τους, αφήνοντας 10 εκ άνοιγμα σε μία πλευρά για να γυρίσετε το μέσα έξω. Γαζώστε αφήνοντας 1 εκ περιθώριο ραφής. Κόψτε τις γωνίες έτσι ώστε όταν γυρίσετε το μέσα έξω να μην κάνει χοντράδες. Γυρίστε το μέσα έξω από το άνοιγμα. Σπρώξτε απαλά έξω τις γωνίες για να είναι ωραίες και μυτερές. Σιδερώστε και κλείστε ράβοντας με το χέρι το άνοιγμα. Τοποθετήστε αυτό το κομμάτι σε μία επιφάνεια εργασίας και η πλευρά η οποία είναι στραμμένη προς τα πάνω, θα γίνει το κάτω βολάν σας. Μετρήστε 10 εκ κάτω από την πάνω ραφή και σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή κατά μήκος του πίνακα. Βάλτε το κομμάτι στην ραπτομηχανή σας και γαζώστε κατά μήκος της γραμμής που σχεδιάσατε. Εδώ τραβώντας την κλωστή σας θα δημιουργήσετε την σούρα. Τώρα γαζώστε ξανά ακριβώς κάτω από το προηγούμενο γαζί. Διπλώστε το κομμάτι κατά μήκος της πρώτης γραμμής, και έτσι τώρα βλέπετε το άλλο ύφασμα που ήταν στην πίσω πλευρά. Έτσι είναι σαν να έχετε δύο διαφορετικά 
κομμάτια υφάσματος το ένα επάνω στο άλλο. Αυτό το επάνω στρώμα είναι 8 εκ, αφήνοντας 5 εκ να φαίνονται από το άλλο ύφασμα. Σιδερώστε καλά. Τραβήξτε τις κλωστές για να δημιουργήσετε την σούρα και να μειώσετε το πλάτος στα 40 εκ.
Λόγω της θέσης των δύο ραφών μπορείτε να δημιουργήσετε σούρα και στα δύο στρώματα ταυτόχρονα. Δέστε καλά τις κλωστές σε κάθε άκρο για να παραμείνει η σούρα στην θέση της. 
Προσαρμόστε το κορδόνι στο βολάν. 
Βρείτε το σημείο που θα τοποθετήσετε το απλικέ λαγουδάκι στην πετσέτα. Μετρήστε 15 εκ πάνω από το κάτω στρίφωμα της πετσέτας και να σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή οδηγό. Αυτή η γραμμή είναι 1 εκ υψηλότερα από την γραμμή
του πλέγματος που έχουμε στην εικόνα οδηγό τοποθέτησης του απλικέ.  Πάρτε ένα κορδόνι 45 εκ. Σε κάθε άκρη ανοίξτε ελαφρά και κόψτε λίγο κορδόνι περίπου 2,5 εκ. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να διπλωθεί άνετα στις άκρες και να προσφέρει ένα όμορφο φινίρισμα.
Με τις άκρες διπλωμένες προς τα μέσα, καρφιτσώστε το κορδόνι στην θέση του σε όλο το πλάτος της πετσέτας, ευθυγραμμίζοντας με την σχεδιασμένη γραμμή. Τα διπλωμένα άκρα του κορδονιού θα πρέπει να είναι ακριβώς πάνω στα πλευρικά στριφώματα της πετσέτας. Επιβεβαιώστε ότι το κορδόνι είναι τοποθετημένο σε ευθεία γραμμή σε όλο το μήκος. Θα πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 1 εκ κάτω από τα πόδια του λαγού. Καρφιτσώστε το κορδόνι στη θέση του. Πάρτε το βολάν που δημιουργήσαμε νωρίτερα. Τοποθετήστε την κορυφή ακριβώς κάτω από το κορδόνι και καρφιτσώστε το στην θέση του. Αν όλες οι μετρήσεις σας είναι σωστές, το κάτω μέρος  του βολάν θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με το κάτω στρίφωμα της πετσέτας.
Τοποθετήστε το στην ραπτομηχανή και γαζώστε. Κόψτε τις κλωστές που περισσεύουν!!! 
Πηγή sew4home
==============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWLETTER